Το Ρουά Ματ των «προβάτων» (vid)

Ηταν 23 Αυγούστου του 1988 στην πόλη Ακράνες της Ισλανδίας. Στο μικρό γήπεδο της πόλης το «Ακράνεςφέλουρ»,  λιγότερα από 1000 άτομα βρέθηκαν εκεί, περισσότερο από περιέργεια. Η εθνική ομάδα της Ισλανδίας, αντιμετώπιζε τα «πρόβατα» (Φερόε για όλους τους υπόλοιπους πλην των Δανών, Ευρωπαίους).

Τα  Φερόε (η ομοσπονδία τους ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1979) είχαν αναγνωριστεί από την FIFA και έδιναν εκείνη την ημέρα το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας τους, έστω και φιλικό. Η Ισλανδία νίκησε 1-0 αλλά αυτό είχε ελάχιστη σημασία. Εκείνο που είχε μετρήσει ήταν ότι είχε γίνει η αρχή.

Χρειάστηκε πάντως να περιμένουν έξι ολόκληρους μήνες για να παίξουν ξανά.  Ενας μετανάστης στον Καναδά, «κανόνισε» με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, να γίνει ένα ταξίδι στα Φερόε, μιας ομάδας που θα αντιπροσώπευε την εθνική ομάδα του Καναδά.

Ετσι και έγινε. Οι Καναδοί, με έναν Ελληνα ομογενή στις τάξεις τους (Πήτερ Σαραντόπουλος) βρέθηκαν στα Φερόε, τον Απρίλιο του 1989. Μέσα σε τρεις μέρες έπαιξαν δύο φορές. Στο πρώτο στο Τόρσχβαν, τα Φερόε με σκόρερ τον Τορκίλ Νίλσεν νίκησαν 1-0 και στο δεύτερο έχασαν με το ίδιο σκορ.

Σημειώστε το όνομα: Τορκίλ Νίλσεν, γιατί θα το συναντήσουμε και στη συνέχεια.

Αφού μεσολάβησε ένα ακόμη φιλικό με την Ισλανδία τον Αύγουστο του 1990, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς ήρθε η μεγάλη στιγμή.

Η FIFA είχε ανάψει το πράσινο φως και τα Φερόε μετείχαν για πρώτη φορά σε προκριματική φάση, μεγάλης διοργάνωσης. Το πρώτο επίσημο ματς της ιστορίας τους, έγινε στην πόλη Λάντσκρονα της Σουηδίας. Εκεί  ορίστηκε ο αγώνας  με την Αυστρία για τα προκριματικά του Euro 1992 και ήταν τυπικά γηπεδούχοι  καθώς δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές το γήπεδο στο Τόρσχβαν για να γίνει επίσημο ματς.

Το πρώτο μικρό θαύμα. Νίκη 1-0 με σκόρερ τον Τορκίλ Νίλσεν που είχαμε δει νωρίτερα να πετυχαίνει το πρώτο γκολ στην ιστορία της εθνικής ομάδας των Φερόε κόντρα στους Καναδούς. Πέτυχε και το πρώτο επίσημο.

Δείτε το χρυσό γκολ :

Ο 26χρονος τότε Νίλσεν ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση. Ο διασημότερος όλων των παικτών αλλά όχι για ποδοσφαιρικούς λόγους.

Είχε ήδη κάνει μία σπουδαία καριέρα ως σκακιστής. Πρωταθλητής επί σειρά ετών στα Φερόε, είχε λάβει μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες  στο σκάκι. Οι δύο μάλιστα είχαν γίνει στη Θεσσαλονίκη, το 1984 και το 1988.

Ο γιός του μάλιστα Ρόγκβι, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Το 2014 αναδείχθηκε πρωταθλητής στα Φερόε, στα 16 του μόλις χρόνια, γινόμενος ο μικρότερος που έχει κατακτήσει ποτέ πρωτάθλημα στο σκάκι στη νησιωτικό σύμπλεγμα των Φερόε.

Από εκεί και πέρα το νερό μπήκε στο αυλάκι. Πήραν μέρος για πρώτη φορά και σε προκριματικά Μουντιάλ (του 1994) και φθάσαμε τον Σεπτέμβριο του 1994.

Ξεκινούσε την δεύτερη περιπέτεια της σε προκριματικά Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με αντίπαλο την Ελλάδα στο Τοφτίρ!

Η Ελληνική ομάδα μετά την τραγική περιπέτεια της Αμερικής στο Μουντιάλ, ξεκινούσε από μια νέα αφετηρία με προπονητή τον Κώστα Πολυχρονίου στη θέση του Αλκέτα Παναγούλια.

Νίκη δια περιπάτου με 5-1 με τον Δημήτρη Σαραβάκο να ανοίγει το σκορ και τους Αλέκο Αλεξανδρή και Γιώτη Τσαλουχίδη να πετυχαίνουν από δύο γκολ στη συνέχεια, τον Κυριάκο Καραταίδη να αποβάλλεται και τον 23χρονο Θοδωρή Ζαγοράκη να κάνει το ντεμπούτο του.

Για την ιστορία η Ελληνική ομάδα είχε παίξει με τους:
Καρκαμάνης, Αποστολάκης, Καραταίδης, Καλιτζάκης, Παυλόπουλος, Χαντζίδης (82  Ζαγοράκης), Τσάρτας, Τσαλουχίδης, Κωστής (77 Μάρκος), Αλεξανδρής, Σαραβάκος.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 1995,  στο Ηράκλειο, η Ελληνική ομάδα επικράτησε με 5-0 με γκολ των  Αλεξανδρή, Νικολαίδη, Μαχλά, Δώνη και Τσάρτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: