Φερόε: «Μία τρύπα στη γεωγραφία» (vid)
Η (ποδοσφαιρική και όχι μόνο) Ευρώπη αγνοούσε έως τα τέλη της δεκαετίας του 80, ακόμη και την ύπαρξη τους. Αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα της Βόρειας Ευρώπης, δεν αναφερόταν ούτε καν στους χάρτες. Μία «τρύπα στη γεωγραφία» όπως τραγουδούσε στο περίφημο «Διδυμότειχο» ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.
Αυτή την «κουκίδα» στον χάρτη, μάθαμε τότε ότι λέγονται Φερόε ή Φαρόε (ανάλογα με την Λατινική ή άλλη ανάγνωση). Ενα σύμπλεγμα 18 νησιών (τα 17 κατοικήσιμα) στο αρχιπέλαγος ανάμεσα στη Θάλασσα της Νορβηγίας και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, 200 μίλια βορειοδυτικά της Σκωτίας.
Μία «κουκίδα» με 50.000 νοματαίους για μόνιμο πληθυσμό που πήρε το όνομα από την Δανέζικη λέξη Færοerne που σημαίνει πρόβατο.
Aρχαιολογικά ευρήματα αναφέρουν ότι υπήρχε ζωή στα Φερόε κάπου μεταξύ του 400 μ.χ και του 800 μ.χ.
Από το 1388 βρίσκονται κάτω από την κηδεμονία της Δανίας και παραμένουν έως σήμερα αν και πλέον έχει αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα για ανεξαρτησία, όπως εκδηλώθηκε μετά τις εκλογές του 2011.
Δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά από το 2001 αποτελούν μέρος της συμφωνίας Σέγκεν έχοντας καταργήσει τον έλεγχο με τις άλλες Βόρειες χώρες.
Η μέγιστη θερμοκρασία δεν έχει υπερβεί ποτέ τους 22 βαθμούς Κελσίου με την χαμηλότερη να έχει φθάσει μάξιμουμ έως τους – 9 βαθμούς Κελσίου.
Τα εκατοντάδες πρόβατα (τα περισσότερα κινούνται ελεύθερα στα ακατοίκητα μέρη των νησιών) δικαιολογούν και με το παραπάνω το όνομα της χώρας.
Σχολιάστε