Ευκαιρία να διαγράψει το χρέος, ο Παναθηναϊκός

Το χρέος του Παναθηναϊκού από τις τρεις αναμετρήσεις με την Κλαμπ Μπριζ και τα απρόοπτα των έξι αγώνων. Πως γράφτηκε η ιστορία από το 1977 έως το 1994 σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι και για ένατη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός θα ταξιδέψει στο Βέλγιο, σε μία χώρα όπου δεν έχει νικήσει ποτέ και έχει να πετύχει γκολ από το 1968 στην πρώτη από τις οκτώ προηγούμενες επισκέψεις του.

Όλες λίγο πολύ οι κόντρες του με Βελγικές ομάδες είχαν σασπένς και γεγονότα που έμειναν βαθειά χαραγμένα στην Ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου με κορυφαία πάντως τα όσα συνέβησαν στους έξι αγώνες με την Κλαμπ Μπριζ, την μοναδική ομάδα που ο Παναθηναϊκός έχει αντιμετωπίσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις χωρίς να έχει καταφέρει να προκριθεί ποτέ.

Πριν από μισό σχεδόν αιώνα, το 1968 ταξίδεψε εκεί για πρώτη φορά στην παρθενική του παρουσία στο κύπελλο Εκθέσεων που μετονομάστηκε σε κύπελλο ΟΥΕΦΑ και εξελίχθηκε σε Γιουρόπα Λιγκ. Ήταν οι Βρυξέλλες η πρώτη πόλη που υποδέχθηκε τους πράσινους και η Ντάρινγκ (μετέπειτα Μόλενμπεκ και νυν FC Brussels) η πρώτη αντίπαλος.  Γνώρισε την ήττα με 2-1 με τονΓιώργο Γονιό να πετυχαίνει το ένα και μοναδικό έως και σήμερα γκολ που έχει πετύχει ποτέ ο Παναθηναϊκός στο Βέλγιο.

Η αρχή των αναμετρήσεων με την Κλαμπ Μπριζ έγινε το Φθινόπωρο του 1977 στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών.  Η Μπριζ είχε ήδη μετατραπεί σε αφεντικό από κομπάρσος στο Βελγικό πρωτάθλημα, αφαιρώντας τα πρωτεία από την κυπελλούχο Ευρώπης του 1976, Άντερλεχτ. Με τον Ερνστ Χάπελ τεχνικό οδηγό ήταν το φαβορί και δεν διέψευσε τα προγνωστικά.
Το νέο της στάδιο  «Ολυμπιά Παρκ»  (αργότερα πήρε την τωρινή του ονομασία Γιαν Μπρέιντελ για να τιμηθεί ο λαϊκός ήρωας της πόλης, κρεοπώλης στο επάγγελμα που πρωτοστάτησε στην επανάσταση κατά της Γαλλικής μοναρχίας τον 13ο αιώνα) φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα με τους πράσινους στις 19/10. Η Μπριζ χωρίς να είναι κλάσεις ανώτερη επικράτησε με 2-0 αν και για να ανοίξει το σκορ χρειάστηκε ένα τραγικό λάθος του Γονιού στο 44ο λεπτό που απέφερε πέναλτι για τους γηπεδούχους.

Στη ρεβάνς της Αθήνας,  ο Ερνστ Χάπελ παρέδωσε σεμινάριο τακτικής, δείχνοντας ότι το ποδόσφαιρο είχε πλέον μπει σε άλλους…Λεωφόρους.
Λίγες ώρες πριν το ματς πάντως ο Γκόρσκι είχε «τσακωθεί» με τους Δομάζο, Αντωνιάδη και Τζόρτζεβιτς και το πράσινο στρατόπεδο είχε γίνει άνω κάτω. Ο Δομάζος δεν έπαιξε καν και οι άλλοι μπήκαν ως αλλαγή αλλά το κακό είχε γίνει. Αλλά και χωρίς αυτή την (σημαντική) λεπτομέρεια η ανώτερη Μπριζ θα είχε πάρει την πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός με σκόρερ τον Γονιό στο τέλος, πέτυχε μία νίκη γοήτρου απέναντι σε μια ομάδα που λίγους μήνες αργότερα θα έφθανε στον τελικό του πρωταθλητριών.
Το ίδιο βράδυ του αγώνα στις 3/11 του 1977 η Αττική γνώρισε μία από τις χειρότερες θεομηνίες όλων των εποχών.  Χαρακτηρίστηκε ως «Βιβλικός» ο κατακλυσμός με 18 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

Μία δεκαετία αργότερα την Άνοιξη του 1988 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά. Αυτή την φορά στα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι πράσινοι με νέο προπονητή τον Γκούντερ Μπέγκτσον (στη θέση του Βασίλη Δανιήλ), πιάστηκαν «αδιάβαστοι». Τα κενά στην άμυνα και τα λάθη στοίχησαν ισοπαλία 2-2 στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ. Προηγήθηκαν δύο φορές (Σαραβάκος, Αντωνίου) και δέχθηκαν ισάριθμες την ισοφάριση με την δεύτερη στο 86’ από τον Μαρκ Ντεγκρίς.

Την  χαμένη ευκαιρία «καθαρής νίκης» στην Αθήνα, την πλήρωσε τελικά στη ρεβάνς. Ήττα με 1-0 από γκολ του Δανού Κένεθ Μπρίλε με τον Μπέγκτσον να μην κάνει ούτε μια αλλαγή και να χρησιμοποιεί τον σέντερ φορ Κώστα Μπατσινίλα ως σέντερ μπακ!
Και μία εντυπωσιακή σύμπτωση. Διαιτητής ήταν ο Ανατολικογερμανός Πρόκοπ που είχε «σφυρίξει» και την ρεβάνς του 1977.

Έλλειπε μία κόντρα στο Κυπελλούχων για να κλείσει ο κύκλος των Ευρωπαϊκών αναμετρήσεων τους και ήρθε το Φθινόπωρο του 1994 στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Πρώτο ματς στην «Βενετία του Βορρά» όπως αποκαλείται το Μπριζ. Νίκη με 1-0 με πέναλτι του Λορέντζο Στάλενς μόλις στο πέμπτο λεπτό. Πέναλτι-δώρο του Δημήτρη Μάρκου που χωρίς να υπάρχει καμία πίεση από αντίπαλο έδιωξε την μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή.
Δεν πρέπει να έχει καταλογιστεί άλλη φορά τέτοιο πέναλτι σε αγώνα Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ήταν κάτι το απίστευτο…

Απίστευτα πράγματα έγιναν και στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ όπου μάλλον από θαύμα έφυγε σαν κύριος ο Γερμανός ρέφερι  Γιαν Χάϊνεμαν που απειλήθηκε με λυντσάρισμα.  Αδίκησε κατάφωρα τον Παναθηναϊκό αρνούμενος δύο κλασσικά πέναλτι σε μια βραδιά που η «πόρνη» που έλεγε και Όσιμ δεν ήθελε με τίποτα να μπει στα Βελγικά δίκτυα. Το τελικό 0-0 δεν στοίχησε μόνο τον αποκλεισμό αλλά και την τιμωρία της έδρας για μία αγωνιστική, ποινή που εξέτισαν οι πράσινοι την επόμενη σεζόν στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Χάιντουκ στον πρώτο αγώνα της μεγαλειώδους πορείας τους ως τα ημιτελικά.

ΔΗΜΟΣΙΕΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 25/7 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: