Ο προπονητής σκότωσε τον έφορο!
Στις 15 Ιουλίου 1975 ο Ορφέας Αιγάλεω αντιμετώπιζε την Δάφνη Ερυθρών στο γήπεδο του Αιγάλεω. Το ματς ήταν ντέρμπι. Ο Ορφέας ήθελε τη νίκη για να κερδίσει την άνοδο στην Β’ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Πριν το ματς ο έφορος του Ορφέα Ευθύμης Στιβακόπουλος διαφώνησε με τον προπονητή της ομάδας Σοφοκλή (Σόφο) Κουλίδη για την ενδεκάδα. Τα πνεύματα ήταν οξυμένα. Στο ημίχρονο νέος καυγάς. Κάποια στιγμή ο Ορφέας σημειώνει το χρυσό γκολ. Όλοι περιμένουν με αγωνία το τέλος του ματς. Στο 89ο λεπτό τραυματίζεται ένας παίκτης του Ορφέα. Έξαλλος ο έφορος μπαίνει στο γήπεδο και φωνάζει στον ποδοσφαιριστή:
- Είσαι τρελός; Σήκω επάνω αμέσως. Θα κρατήσει καθυστέρηση ο διαιτητής και θα φάμε κανένα γκολ
Ο προπονητής εκνευρισμένος τα βάζει με τον παράγοντα.
Οι πιο ψύχραιμοι μπαίνουν στη μέση. Τους χωρίζουν κι όλοι θεωρούν ότι ένα ακόμα επεισόδιο πήρε τέλος. Όμως ο Στιβακόπουλος καθώς κατευθύνεται προς τον πάγκο ρίχνει κουτουλιά στον σβέρκο του Κουλίδη που δεν τον είδε. Αυτός αμέσως ανταποδίδει το χτύπημα με όση δύναμη είχε. Ο Στιβακόπουλος ξαπλώνεται στο έδαφος αναίσθητος. Μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά όπου πεθαίνει τρεις μέρες αργότερα!
Στο σφύριγμα της λήξης κανείς δεν πανηγυρίζει την άνοδο της ομάδας στην Β’ Εθνική. Όλοι είναι σοκαρισμένοι από το γεγονός. Ο Κουλίδης ήταν τότε 36 χρόνων και ο Στιβακόπουλος 49.
Ο προπονητής αμέσως μετά το ματς φεύγει για την ιδιαίτερη πατρίδα του τον Αγιο Κωνσταντίνο, κοντά στα Καμένα Βούρλα.
Εκεί την επομένη τον εντοπίζουν οι άνδρες της Χωροφυλακής Λοκρίδας και τον μεταφέρουν στην Αθήνα.
Ο προπονητής και εργολάβος οικοδομών στο επάγγελμα Σόφος Κουλίδης παραπέμπεται με το υπ. αριθμόν 968/76 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για θανατηφόρο σωματική βλάβη. Δικηγόροι του ήταν οι Κωνσταντίνος Μοίρας, μετέπειτα βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Τσίπρας, διαπρεπής νομικός από το Καρπενήσι και ο Φίλιππος Δαμόφλης που τότε ξεκινούσε την καριέρα του.
Η απίστευτη ιστορία με το όνομα του Ορφέα
Το 1968 ο πανίσχυρος χουντικός ΓΓΑ Κωνσταντίνος Ασλανίδης έδωσε εντολή να συγχωνεύονται τα σωματεία των νομών και των πόλεων για τη δημιουργία ισχυρών ομάδων. Κάποια στιγμή ήρθε και η σειρά του Αιγάλεω. Στην περιοχή εκτός από την ισχυρή ομώνυμη ομάδα υπήρχαν τρία λιγότερο ισχυρά σωματεία: Η Ιεράπολη, η Αμυνα και η Ολυμπιάδα. Και τα τρία έπρεπε να γίνουν ένα. Ο χουντικός δήμαρχος της περιοχής Ορφέας Τζανετόπουλος επισκέφθηκε τον Ασλανίδη και κάποια στιγμή τον ρώτησε:
- Πως θα ονομάσουμε το νέο σωματείο;
- Ξέρω κι εγώ; Δώστου το όνομά σου, απάντησε.
Και πραγματικά το νέο σωματείο ονομάστηκε Ορφέας Αιγάλεω, Ορφεύς, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το όνομα στη καθαρεύουσα, όπως το έλεγαν και το έγραφαν τότε οι εφημερίδες. Το 1975 έγινε προσπάθεια να αναβιώσουν ξανά τα διαλυμένα σωματεία, αλλά ο Ορφεύς είχε ήδη ανέβει στην Β’ εθνική κι όλοι ονειρευόντουσαν μια καλή πορεία στη κατηγορία. Εγινε όμως πρόταση να βγει με κλήρωση το νέο όνομα της ομάδας. Στη κληρωτίδα θα έμπαιναν τα τρία ονόματα των ομάδων που τον αποτέλεσαν. Η πρόταση όμως δεν προχώρησε.
Σχολιάστε