Ο «αντίζηλος» που έγινε James Bond!
Είναι μία από τις πολύ σπάνιες αν όχι η μοναδική περίπτωση στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης που προβλήθηκε μία ξένη σειρά ελάχιστες μόνο μέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα της στο εξωτερικό και ειδικά στην χώρα παραγωγής της.Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1971 όταν οι τηλεθεατές της ITV στη Βρετανία έβλεπαν το πρώτο επεισόδιο των Persuaders με πρωταγωνιστές δύο διάσημους ηθοποιούς τον Ρότζερ Μουρ και τον Τόνι Κέρτις. Μία ολοκαίνουργια σειρά που σε εκείνο το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Overture» είχε γυριστεί στο κοσμοπολίτικο Μόντε Κάρλο.
Θα πούμε περισσότερα στη συνέχεια αφού πρώτα επανέλθουμε στα της Ελληνικής τηλεόρασης που μόλις είχε κλείσει τα πέντε χρόνια ύπαρξης της.
Κάθε Παρασκευή βράδυ οι Έλληνες τηλεθεατές παρακολουθούσαν μία ασήμαντη Αμερικανιά με τίτλο «Μάικλ Σέην». Μία αστυνομική σειρά γυρισμένη στο Μαϊάμι που δεν έπιασε ούτε και στην Αμερική αλλά αποτέλεσε τον πρόγονο της μετέπειτα τεράστιας επιτυχίας του «Χαβάι 5-0».
Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου του 1971 παίχθηκε το τελευταίο επεισόδιο και μία εβδομάδα μετά στις 8/10 έκαναν ντεμπούτο οι Persuaders ως…Αντίζηλοι καθώς επιλέχθηκε αυτή η ονομασία στην Ελληνική εκδοχή. Επιλογή όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς όπως αποδείχθηκε στα 24 επεισόδια, μόνο αντίζηλοι δεν ήταν οι δύο πρωταγωνιστές.
Τέλος πάντων η ουσία ήταν η ίδια. Ο τίτλος που δόθηκε στο πρώτο επεισόδιο ήταν «Εις θάνατον, μωρό μου» αντί για το «Overture» με πρωταγωνίστρια την Ελληνικής καταγωγής Ολίβια Μελά που έμελε να είναι εκείνη που θα ένωνε τον λόρδο Μπερτ Σινκλέρ (Ρότζερ Μουρ) με τον Αμερικανό μπίζνεσμαν Ντάνι Γουάιλντ (Τόνι Κέρτις).
Ήταν πραγματικά απίστευτο και πρωτοφανές την εβδομάδα που στην Αγγλία έβλεπαν το τέταρτο επεισόδιο στο ασήμαντο Κανάλι 5 (μετέπειτα ΥΕΝΕΔ, ΕΡΤ-2, ΝΕΤ κλπ) να προβαλλόταν το πρώτο. Είχε ειπωθεί τότε ότι υπεύθυνος για αυτό ήταν ο Νίκος Μαστοράκης και οι πολύ καλές σχέσεις που είχε με την εταιρία παραγωγής της συγκεκριμένης σειράς.
Στην χώρα μας αγαπήθηκε από τους ελάχιστους τηλεθεατές που την είδαν στην πρώτη της προβολή καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στα τέλη του 1971 με την τηλεόραση να μην έχει εισβάλει ακόμη στα σπίτια όλων των Ελλήνων.
Τα 24 επεισόδια των 35 λεπτών ήταν και τα μοναδικά που γυρίστηκαν καθώς η σειρά είχε άδοξο τέλος. Προβλήθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου στην Αγγλία και παρά το γεγονός ότι σημείωσε εξαιρετική επιτυχία όπου και αν προβλήθηκε στην Ευρώπη με διάφορους τίτλους, δεν «έπιασε» στις Η.Π.Α που ως η μεγαλύτερη τηλεοπτική αγορά αποτελούσε την φυγόκεντρο δύναμη επιτυχίας για τα «Ευρωπαϊκά προϊόντα»…
Το κάθε επεισόδιο στοίχησε γύρω στις 100.000 λίρες και επί της ουσίας η έμπνευση για την εγγραφή του σεναρίου ήταν ως μία συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου «Άγιου» με τον Ρότζερ Μουρ. Άλλωστε άρχισε εκεί που τελείωσε ο «Άγιος» στο Μόντε Κάρλο και μέσα σε κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.
Ο Ρότζερ Μουρ υπήρξε ένας από τους βασικούς παραγωγούς της σειράς και είναι αλήθεια ότι όταν έψαχνε παρτενέρ, η πρώτη του επιλογή δεν ήταν ο Τόνι Κέρτις. Ήθελε Αμερικανό ηθοποιό όπως απαιτούσε το σενάριο και απευθύνθηκε πρώτα στον Ροκ Χάτσον και στη συνέχεια στον Γκλεν Φορντ. Μόνο όταν εισέπραξε αρνήσεις και από τους δύο, κατέληξε στην λύση Τόνι Κέρτις.
Ο Μουρ επιπλέον λάνσαρε και κάτι νέο. Τα ρούχα που φορούσε ήταν ειδική παραγγελία και ραμμένα μόνο για αυτόν και την σειρά. Όμως αυτό ήταν για τους τύπους και μόνο καθώς πολύ γρήγορα τα Λονδρέζικα μεγάλα καταστήματα ένδυσης λάνσαραν με την σειρά τους τα ρούχα του…λόρδου Σινκλέρ και δεν άργησε να γίνει μόδα, έστω και αν κράτησε λίγο λόγω του τέλους της σειράς.
Και ενώ η επιτυχία στην Ευρώπη εξασφάλιζε την συνέχεια της σειράς, έγινε κάτι απρόοπτο.
Ο Τζορτζ Λάζενμπι είχε αποτύχει ως…Τζέιμς Μποντ στο On Her Majesty’s Secret Service του 1969, ο Σον Κόνερι είχε συμφωνήσει να επιστρέψει για μία και μόνο ακόμη ταινία, το Diamonds Are Forever του 1971 και οι παραγωγοί της σειράς αναζητούσαν ένα νέο πρωταγωνιστή.
Τον βρήκαν στο πρόσωπο του Ρότζερ Μουρ που αναγκάστηκε να θυσιάσει τους Persuaders και να γίνει ο πράκτωρ 007 γυρίζοντας την πρώτη του ταινία το Live and Let Die που παίχθηκε το 1973.
Ένας από εκείνους που μεσολάβησαν στο να πείσουν τον Ρότζερ Μουρ να αποδεχθεί την πρόταση για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ, ήταν και ο Τζον Μπάρι.
Ο σπουδαίος αυτός Άγγλος συνθέτης, διάσημος ήδη από την δεκαετία του ’60 όταν είχε γράψει την μουσική για όλες τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ αλλά και για δεκάδες άλλες που έγιναν επιτυχία όπως ο «Καουμπόι του Μεσονυχτίου».
Με τον Μουρ είχε ήδη συνεργαστεί καθώς ήταν εκείνος που είχε γράψει το μουσικό θέμα στους τίτλους αρχής των Persuaders. Ένα από τα ωραιότερα ινστρουμένταλ που έχουν γραφτεί ποτέ και που μέχρι και σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της σειράς.
Ακούστε το:
Σχολιάστε