To ξεχασμένο σίριαλ του «Μικέ»
Με αφορμή τα 50 χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης όλοι θυμούνται τις μεγάλες της επιτυχίες. Σήμερα είπαμε να θυμηθούμε μια μεγάλη της αποτυχία. Ένα σήριαλ που ούτε κι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του το θυμόταν!
Κι όμως είχε όλα τα φόντα να πετύχει. Συγγραφέας ο Κώστας Πρετεντέρης, δημιουργός μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών και ήρωας του ένας από τους γνωστότερους ραδιοφωνικούς ήρωες. Ο Μικές.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το καλοκαίρι του 1970 ο Συνεργάτης χωρίς όνομα, παραγωγός μεγάλων ραδιοφωνικών επιτυχιών έκανε το άλμα για την τηλεόραση. Ο Κώστας Πρετεντέρης ήταν ένας από τους σταθερούς του συνεργάτες. Δημιούργησαν ένα «τηλεοπτικό χρονογράφημα», ένα δεκάλεπτο πρόγραμμα με διάφορους ήρωες. Κοινό τους γνώρισμα ότι… μιλούσαν πολλοί. Σε μια εποχή που δεν είχε έρθει ακόμα το βίντεο στην Ελλάδα και τα προγράμματα έβγαιναν ζωντανά από το μικροσκοπικό στούντιο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίον του Αρεως η παρλάτα ήταν η μόνη δυνατότητα να κάνεις σήριαλ.
Ο Μικές ήταν ένας διάσημος ραδιοφωνικός ήρωας από το ραδιοφωνικό σήριαλ «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού» με τονΠαντελή Ζερβό. Ηταν ο αφελής μοναχογιός που είχε ως μόνιμη επωδό το… «Σας χαιρέτησα, δεν σας χαιρέτησα. Χαίρεται τι κάνετε, καλά ευχαριστώ».
Αυτόν τον ήρωα αποφάσισαν λοιπόν να μεταφέρουν στην τηλεόραση. Μπήκε στο πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα Δευτέρα και Πέμπτη. Η πρώτη εκπομπή προβλήθηκε την 1η Ιουνίου 1970.
Ο πρωταγωνιστής της, ο Γιάννης Βογιατζής που στα 90 του χρόνια συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο θέατρο και στην τηλεόραση, παρά την ισχυρή του μνήμη δεν θυμόταν την ιστορία.
Όταν τη θυμήθηκε μας απάντησε:
«Ήταν τρομερές οι συνθήκες. Σε ένα δωματιάκι τρία επί τρία, μια μία πρόβα όλη κι όλη βγάζαμε ζωντανό το πρόγραμμα. Δεν μπορούσε να γίνει κανένα λάθος. Όλα ήταν ζωντανά στον αέρα. Τρομερή ευθύνη για τον ηθοποιό και το συνεργείο. Ήταν σα να προκαλούσαμε τη μοίρα μας. Από το ίδιο στούντιο έβγαιναν οι ειδήσεις και οι άλλες εκπομπές. Όλα έπρεπε να γίνουν μηχανικά»
Η εκπομπή άγνωστο γιατί εξαφανίστηκε από το πρόγραμμα μετά από τέσσερα επεισόδια, στις 11 Ιουνίου κι επέστρεψε στις 2 Ιουλίου ημέρα Δευτέρα για να ρίξει οριστικά αυλαία την 1η Οκτωβρίου έπειτα από τριάντα δεκάλεπτα επεισόδια.
Τι δεν πήγε καλά; Ο συγγραφέας ήταν μοναδικός στο είδος του. Ο χαρακτήρας αναγνωρίσιμος κι ο ηθοποιός που τον ενσάρκωνε αγαπητός σε όλους. Και χαρισματικός. Ο κύριος Βογιατζής εξηγεί:
«Οι ραδιοφωνικοί ήρωες είναι αυτό που λέει το όνομά τους. Για το ραδιόφωνο. Και η κινηματογραφική διασκευή που κάναμε με τον Γιάννη Δαλιανίδη το 1968 στην ταινία «ο Μικές παντρεύεται» δεν πήγε καλά παρά το γεγονός ότι την παραγωγή την είχε ο Φίνος. Το ραδιόφωνο θέλει τους δικούς του χαρακτήρες, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος τους δικούς του. Δεν είναι απαραίτητο μια ραδιοφωνική επιτυχία να γίνει και τηλεοπτική.»
Από τη σειρά αυτή δεν έχει διασωθεί ούτε ένα καρέ. Λογικό αφού ήταν ζωντανή. Όμως αυτό είναι μικρότερο κακό αφού χάθηκαν σήριαλ σταθμός που απλά σβήστηκαν από τους υπεύθυνους των δύο καναλιών. Κι όσα ήταν γυρισμένα σε φιλμ πετάχτηκαν στα σκουπίδια! Υπάρχει όμως ο Γιάννης Βογιατζής όμως που μπορούμε να τον θαυμάσουμε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο θέατρο Rex στο «Δαμάζοντας τα κύματα» του Λαρς φον Τρίερ.
Σχολιάστε