«Αλάτι και Πιπέρι»: Η φαντασία στην τηλεόραση

Η θεματολογία και οι καλεσμένοι της θρυλικής εκπομπής του Φρέντυ Γερμανού.

Φαντάζεστε την Ελλη Λαμπέτη να διαβάζει το παραμύθι «το κοριτσάκι με τα σπίρτα» στη Ναταλία Γερμανού, τον Αλκη Κούρκουλο και στη Σάντρα Βουτσά; Φαντάζεστε τον Δημήτρη Χορν να μιλά για μια παράσταση του 1943 όπου έπαιζε και λεγόταν «Αλάτι και πιπέρι». Η πάλι φαντάζεστε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη να μιλούν για τα παιδιά που μόλις απέκτησαν;
Όλα αυτά έγιναν. Στο «Αλάτι και Πιπέρι» την εκπομπή θρύλος της ελληνικής τηλεόρασης το 1969. Την πρώτη περίοδο της προβολής της! Δυστυχώς από τις εκπομπές αυτές δεν έχει διασωθεί τίποτα ή σχεδόν τίποτα, αν και αρκετές από αυτές είχαν γυριστεί σε φιλμ! Κάποιοι φρόντισαν να τις ξεφορτωθούν ίσως για να μην γίνεται σύγκριση με τα σημερινά… σκουπίδια.
Το 1969 ο Φρέντυ Γερμανός ήταν ένας πετυχημένος παρουσιαστής ειδήσεων στο κρατικό ΕΙΡ και μόλις είχε αρχίσει την παρουσίαση μιας ακόμα πετυχημένης εκπομπής με τον τίτλο «Καλειδοσκόπιο».
Τότε, όμως, οι διαφημίσεις έμπαιναν και στην ελληνική τηλεόραση. Κι ακολουθώντας την τακτική του ραδιοφώνου άρχισαν τα προσφερόμενα προγράμματα.
Ο Φρέντυ ήταν από τους πρώτους που ενέδωσε στην λεγόμενη εμπορική τηλεόραση. Κι αφού το ΕΙΡ δεν δεχόταν προσφερόμενες εκπομπές άλλαξε κανάλι. Πήγε στην ΥΕΝΕΔ.
Η νέα του εκπομπή ξεκίνησε την Δευτέρα 14 Απριλίου 1969 κι επρόκειτο να γράψει ιστορία. Ήταν να προσφορά της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης».
Όμως το ενδιαφέρον εστιάζεται στο περιεχόμενο. Μπορεί τα μέσα να ήταν ελάχιστα εκείνη την εποχή, αλλά η φαντασία και το μεράκι του Φρέντυ Γερμανού… οργίαζε.
Απόδειξη η θεματολογία των εκπομπών της πρώτης χρονιάς όπως διασώθηκε από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής. Κι όλα αυτά μέσα σε μισή ώρα εκπομπής που συνήθως έβγαινε ζωντανή από ένα μικρό στούντιο.
Την παραγωγή των εκπομπών μέχρι το 1972 είχε αναλάβει ο Νίκος Μαστοράκης.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: