Η Μαρινέλα και η Εurovision του 1974
Με ανάθεση, όπως καλή τώρα καλή ώρα, η Ελλάδα πήρε μέρος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον τον Απρίλιο του 1974. Στο λυκόφως της χούντας. Μόνο που καθυστέρησε δύο χρόνια.
Η ιστορία της συμμετοχής εκείνης είναι απίστευτη και σας την παρουσιάζουμε για πρώτη φορά.Το 1972 ο Γενικός Διευθυντής του ΕΙΡ στρατηγός ε.α Κωνσταντίνος Μητρέλης βλέποντας τον διαγωνισμό της Eurovision στην τηλεόραση αναρωτιέται γιατί η Ελλάδα δεν μετέχει σε αυτόν. Κανείς δεν μπορεί να του απαντήσει. Δίνει εντολή να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στον επόμενο διαγωνισμό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν τον κανονισμό συμμετοχής και αναθέτουν στον Αλκη Στέα, διαφημιστή και παρουσιαστή μουσικών εκπομπών στο Ιδρυμα να διερευνήσει το θέμα.
Τον Ιανουάριο του 1973 ο Μητρέλης καλεί και πάλι τους διευθυντές του Ιδρύματος και τους ρωτά τι θα γίνει με την ελληνική συμμετοχή. Αποκαλύπτει ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Τους βάζει τις φωνές και τελικά από τις επαφές που γίνονται αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα έχει χάσει την προθεσμία για τον διαγωνισμό. Το αίτημα να συμμετάσχει έστω και εκπρόθεσμα απορρίπτεται.
Ο κος Γενικός όμως έχει πάρει ζεστά το θέμα. Ζητά να ετοιμαστούν για αυτόν του 1974. Προκηρύσσεται διαγωνισμός στίχου. Δέκα δημιουργίες θα προκρίνονταν με έπαθλο 10.000 δρχ, ποσό σημαντικό για την εποχή. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται, επιλέγονται οι δέκα στίχοι κι απομένει η επιλογή του συνθέτη για την οποία θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
Όμως μεσολαβεί το Πολυτεχνείο, το πραξικόπημα του Ιωαννίδη κι η αντικατάσταση του Μητρέλη από τον Χαράλαμπο Καραϊωσηφόγλου, στενός συνεργάτης του Ιωαννίδη που δεν είδε τόσο ζεστά το θέμα της ελληνικής συμμετοχής.
Το ανέθεσε στον σύμβουλό του Γιώργο Αναστόπουλο, από τους πρωτεργάτες της ελληνικής τηλεόρασης που είχε μια τρελή ιδέα. Να αναθέσουν στον Μίκη Θεοδωράκη να μελοποιήσει κάποιον από τους στίχους που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ο Καραϊωσηφόγλου είδε τη πρόταση θετικά, θεωρώντας ότι θα ήταν μεγάλη διαφήμιση για την Ελλάδα εάν ο αυτοεξόριστος Μίκης θα έλεγε το «ναι». Την εποχή εκείνη όμως ο συνθέτης βρισκόταν στη Νότια Αμερική, δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του κι έτσι επιλέχτηκε ο Μάνος Χατζηδάκις. Ο τελευταίος απέρριψε και τα δέκα τραγούδια, πρότεινε να γράψει ένα δικό του με την προϋπόθεση ότι θα το ερμήνευαν ηΝάνα Μούσχουρη ή η Φλέρυ Νταντωνάκη.
Η πρώτη δεσμευόταν από συμβόλαιο με τη δισκογραφική της εταιρεία, ενώ η δεύτερη είχε την ίδια εποχή εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη.
Ο χρόνος περνούσε και η προθεσμία για την υποβολή του τραγουδιού τελείωνε. Ετσι κατέφυγαν και πάλι στην ανάθεση. Επιλέχτηκε η Μαρινέλλα, η δημοφιλέστερη τραγουδίστρια εκείνης της εποχής. Κι αυτή ζήτησε από τον κουμπάρο τηςΓιώργο Κατσαρό να της γράψει ένα τραγούδι. Ο Κατσαρός κατέφυγε στον δικό του κουμπάρο, τον Πυθαγόρα για τους στίχους.
Το «πακέτο» ήταν ελκυστικό. Το δίδυμο Κατσαρός – Πυθαγόρας σάρωνε τότε. Η Μαρινέλα το ίδιο. Με μια διαφορά. Κανείς δεν ήξερε από Eurovision. Ετσι την ίδια ώρα που οι ΑΒΒΑ κέρδιζαν τη πρώτη θέση με το Waterloo εμφάνιζαν τον διευθυντή της ορχήστρας τους ντυμένο… Μέγα Ναπολέοντα, ενώ ο δικό μας Γιώργος Κατσαρός βγήκε με το σμόκιν στη σκηνή!
Η ελληνική συμμετοχή πήρε την 11η μεταξύ 17 χωρών που συμμετείχαν και την ψήφισαν τρεις χώρες. Τέσσερις ψήφους έδωσε η Ολλανδία, δύο η Σουηδία και μία η Πορτογαλία. Αντίθετα η ελληνική επιτροπή (πρόεδρος η Ειρήνη Γαβαλά με την Μακώ Γεωργιάδου να ανακοινώνει τις ελληνικές ψήφους) έδωσε πέντε βαθμούς στο Βέλγιο, δύο στην Ολλανδία κι από ένα σε Μ.Βρετανία, Λουξεμβούργο και Γερμανία.
Όμως οι γκρίνιες άρχισαν τη μέρα του διαγωνισμού. Στις 6 Απριλίου, τη μέρα που η Μαρινέλλα έδινε τη μάχη της στο Μπράιτον, επτά συνθέτες , οι Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Απόστολος Καλδάρας, Ζακ Ιακωβίδης, Λουκιανός Κηλαϊδόνης και Δήμος Μούτσης διαμαρτύρονταν για τον τρόπο επιλογής του ελληνικού τραγουδιού.
Οι εφημερίδες υποδέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα την 11η θέση. Αλλοι μίλησαν για επιτυχία με πολύ σφιγμένη τηνΜαρινέλλα κι άλλοι για αποτυχία. Όπως συνήθως συμβαίνει.
ΠΗΓΗ: tvhistory.wordpress.com
Σχολιάστε