Αφή, πολιτισμός, μουσική και θέατρο

Με στόχο την αναβάθμιση, τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και τη διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για πρώτη φορά διοργανώνονται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με στόχο την αναβάθμιση, τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και τη διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για πρώτη φορά διοργανώνονται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις) με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας.  Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η  Έλενα Κελεσίδη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Αλίκη Καγιαλόγλου,  ο Πέτρος Γάλλιας, η Αγλαΐα Παπά, η Λουίζα Κωστούλα, η Δήμητρα Στασινοπούλου  είναι μόνο μερικοί από αυτούς που με την τέχνη τους θα συμβάλουν σε αυτό τον στόχο.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίαςκαι Ήλιδας, που με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  και την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης – καλλιτεχνικό σύμβουλο της διοργάνωσης,  στέλνει μέσα από τον Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα που πρεσβεύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να πάνε στην  Αρχαία Ολυμπία για να παρακολουθήσουν από κοντά ένα παγκόσμιο γεγονός, την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, απηύθηνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα με την παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα.
                                                  Η Ολυμπιακή Φλόγα
Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον αναντικατάστατο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή για την ουσιαστική αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό αίτημα, αλλά αποτελεί το εφαλτήριο, τόσο για την στρατηγική επανατοποθέτηση της Αρχαίας Ολυμπίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι και την σταδιακή καταξίωσή της όχι μόνον ως τόπου ολιγόωρης επίσκεψης, αλλά και ως κοιτίδα παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού και συνεπώς ως προορισμού, όσο και ως καθοριστικό σκέλος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής.
Στην Αρχαιότητα, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν ως στόχο την καλλιέργεια του σώματος, του νου και της ψυχής με τις πανανθρώπινες φιλοσοφικές αξίες και την προβολή του ατόμου και των πόλεων –ως κοινοτήτων- με το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού για την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βρίσκεται η διαχρονική ρήση του Θαλή του Μιλήσιου: «ο το μεν σώμα υγιής, την δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος» {Θαλής ο Μιλήσιος (Διογένης Λαέρτιος Ι 37)}.
Παράλληλα, η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτός ο διαχρονικός και αέναος συμβολισμός, μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση, αρχικά για την αναβάθμιση και στη συνέχεια την ολόπλευρη ανάδειξη των αξιών που συμβολίζονται μέσα από την Αφή και το ταξίδι της Φλόγας. Μια τέτοια θεώρηση, ενσωματώνει τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους, αλλά και εμπλουτίζει τη σημασία τους στη σύγχρονη εποχή, με τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της δικαιοσύνης, τα οποία δίδαξε στη νεώτερη σκέψη ο Διαφωτισμός, αναδεικνύοντας τον υπερεθνικό, ειρηνικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα των Ολυμπιακών αγώνων της Αρχαιότητας.
Με στόχο, λοιπόν, την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και με δεδομένο το γεγονός ότι  το Φως της Ολυμπίας σηματοδοτεί στις καρδιές των ανθρώπων τη δημιουργική δύναμη που παράγει πολιτισμό, προγραμματίστηκαν οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από τις 16 έως τις 23 Απριλίου 2016.
Στη συνέντευξη εκτός του Υφυπουργού Στ. Κοντονή, του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Γεωργιόπουλου και του βοηθού Περιφερειάρχη Δ. Κωσταριά συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, ο Σύμβουλος Διοίκησης και Προγράμματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Δημήτρης Γιολάσης, ο Μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Χορογράφος Πέτρος Γάλλιας, η Σκηνοθέτις-Αφηγήτρια Μάγδα Κοσσίδα και η Σκηνοθέτις-Μουσικός Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise).
 συν. Τύπου 1
 
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (16/4 έως 23/4/2016)
 
 
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
Η είσοδος στην παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» θα γίνεται μόνο με δελτία ελευθέρας εισόδου τα οποία θα διατίθενται καθημερινά (εκτός Σ/Κ) από τις 09:00-13:00 από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, 1ος όροφος.
 
 
 
-Σάββατο 16 Απριλίου-Σάββατο 23 Απριλίου 2016, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας: Έκθεση Φωτογραφίας : ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα  της Δήμητρας Στασινοπούλου – Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00, 19:00-22:00Εγκαίνια Σάββατο 16 Απριλίου 2016,  στις 20:00
-Κυριακή 17 Απριλίου – Σάββατο 23 Απριλίου 2016, Μηχανοστάσιο ΟΣΕ Αρχαία Ολυμπία:  Έκθεση- εγκατάσταση «Μαρία Χορς» – Ώρες λειτουργίας 10:00-14:00,18:00-21:00
Επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας. Συμμετέχουν: Αλίκη Καγιαλόγλου- τραγούδι, Νίκος Μανιταράς- κιθάρα, Νικολέτα Καρμίρη –χορός.
 
 
Δευτέρα 18 Απριλίου 2016,  19:30, Λαζαράκειο Θέατρο, Αμαλιάδα:
Διγενής Ακρίτας, Παράσταση Αφηγηματικής Τέχνης. Σύλληψη, σκηνοθεσία, αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα. Σαντούρι: Ουρανία Λαμπροπούλου
 
-Τρίτη 19 Απριλίου 2016, 19:30, Αρχαία Ολυμπία: 
Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου
Συμμετέχουν: Κώστας Μαυρογένης, βαρύτονος, Έλενα Κελεσίδη, υψίφωνος, Πάνος Σκουρολιάκος, ηθοποιός, και οι ερμηνευτέςΧαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Μικτή Χορωδία της Τρίπολης»Ορφέας»
 
-Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 19.30, Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας (αίθουσα αετωμάτων) – Ζωντανή αναμετάδοση στον αύλιο χώρο:
Παράσταση: ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΕΣ   TΡΩΑΔΕΣ
Μία σκηνική αφήγηση με αφορμή τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη με την χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων καθώς  και τρεις ηθοποιούς- performers
Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουίζα Κωστούλα. Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά- Παναγιώτης Γαρμπής-Λουίζα Κωστούλα. Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά  : Nκος Λεβαντς- Λουίζα Κωστούλα- Bασίλης Κουντούρης. Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19 Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
 
-Παρασκευή 22 Απριλίου σε Πάτρα και Αμαλιάδα & Σάββατο 23 Απριλίου 2016, σε Πύργο και Αρχαία Ολυμπία:
Θεατρικό Δρώμενο για τους πρόσφυγες με τίτλο:  «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν». Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει οΠέτρος Γάλλιας, με πηγή  έμπνευσης το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Το σπίτι κοντά στη θάλασσα» (Συλλογή Κίχλη).
 
 Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής   IFFHS
Ανταποκριτής:France Football, A Bola,  Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: