To πολιτιστικό στίγμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Η διάψευση της «μεγάλης ιδέας» της Ολυμπιάδας του 2004, δώδεκα χρόνια μετά.

Δώδεκα χρόνια μετά τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, οι προσδοκίες που είχε υποσχεθεί εκείνο το ιστορικό γεγονός έχουν δώσει τη θέση τους, στην απογοήτευση για το παρόν και την πλήρη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

Για την Ελλάδα η κληρονομιά των προγόνων συμβολίζει πάντα τον προορισμό του σύγχρονου κράτους. Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού  είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004.

  Γεγονός καταρχάς πολιτικό και οικονομικό, οι Ολυμπιακοί αγώνες υπήρξαν ενσάρκωση και έκφραση της αισιοδοξίας και της εθνικής ομοψυχίας, ίσως ο τελευταίος συγκεκριμένος μεγάλος στόχος της κεντρικής πολιτικής.

Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων ενισχυμένη από την υποστήριξη Ελλήνων κροίσων προκάλεσε ένα τσουνάμι εθνικού ενθουσιασμού.
Η είσοδος στο ευρώ και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα ενοποιηθούν κάτω από το σύνθημα της «Ισχυρής Ελλάδας», που θα γίνει η νέα Μεγάλη Ιδέα του έθνους.


Η  αποστολή με αντικείμενο τη διοργάνωση επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων προσέλαβε διαστάσεις τεράστιας σταυροφορίας η οποία απαιτούσε εθνική ομοψυχία και υπέρμετρες θυσίες από άποψη χρηματοδότησης, σεβασμού του περιβάλλοντος και πολιτικών ελευθεριών.

Η επιλογή μιας πήλινης κωδωνόσχημης ελληνικής κούκλας του 7ου αιώνα π.Χ. στην οποία δόθηκε το όνομα Αθηνά μαζί με τον αδερφό της Φοίβο-Απόλλωνα, προκρίθηκαν ως μασκότ –φορείς καλής τύχης των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα για να συμβολίσουν «τον άρρηκτο δεσμό της ελληνικής ιστορίας με τους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες προβάλλοντας παράλληλα τις αξίες που αντιπροσωπεύει το ολυμπιακό πνεύμα».

Στην τελετή έναρξης κυριάρχησαν θέματα από την αρχαιότητα αλλά και ο Σεφέρης, ο Χατζιδάκις, ο καραγκιόζης, το ρεμπέτικο, η Κάλλας
og20042

Οι Αγώνες τελείωσαν σε γενικό κλίμα εθνικής ευφορίας, το αποκορύφωμα ενός μεθυστικού καλοκαιριού που είχε αρχίσει λίγους μήνες πριν, όταν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας είχε κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο Euro της Πορτογαλίας.

  Οι δυο τελετές της Αθήνας το 2004 υπήρξαν η επιτομή του πολιτιστικού στίγματος της χώρα στην αρχή του 21ου αιώνα. Τα «ευκρινή μηνύματα» που επεδίωξε να στείλει το επίσημο ελληνικό κράτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής ολυμπιάδας 2001-2004 υλοποιήθηκαν εδώ στον μέγιστο βαθμό.
og20043

Στη λογική της μεγάλης ιδέας , δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες στην οικονομία του τουρισμού και στην πολιτιστική επικοινωνιακή ακτινοβολία της χώρας και πρωτοφανές εθελοντική συμμετοχή. Η διάψευση δεν άργησε να έρθει.


 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: