H έμπνευση για το «Ένα βότσαλο στη λίμνη»

Από ποιούς γνωστούς ηθοποιούς εμπνεύστηκαν οι Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος για την συγγραφή του σεναρίου της θρυλικής ταινίας.

Την ιστορία του Μανώλη Σκουντρή που συναντά ελληνοαμερικανίδα ξαδέλφη της γυναίκα του και περνά μια νύχτα στα μπουζούκια της εποχής σίγουρα την έχετε δει. Ο Βασίλης Λογοθετίδης δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ στο «ένα βότσαλο στη λίμνη». Η ταινία γυρισμένη το 1952 παραμένει μια ευχάριστη κωμωδία.
Μόνο που πίσω της κρύβεται μια αληθινή ιστορία, ελαφρώς τροποποιημένη.

kalogeropoulou-pappas

Ο Γιώργος Παππάς (δεξιά) ήταν ένας από τους πολύ ωραίους άντρες της εποχής του. Κάποια στιγμή στο Κολωνάκι συναντά μια πανέμορφη νέα κοπέλα. Τη πλησιάζει και της μιλά. Κανονίζουν να ξαναβρεθούν. Όταν επιστρέφει σπίτι του, η Μυρτιώτισα, η διάσημη ποιήτρια του βάζει τις φωνές. Είχε έρθει από την Αγγλία η ξαδέλφη του να τον δει κι αυτός άργησε. Η ξαδέλφη του και η άγνωστη κοπέλα στο Κολωνάκι είναι το ίδιο πρόσωπο. Είναι η Ξένια Καλογεροπούλου (αριστερά) που έγινε κι αυτή ηθοποιός.

Την ιστορία την αφηγήθηκε πολλά χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Παππάς στον Χρήστο Γιαννακόπουλο, συνεργάτη του Αλέκου Σακελλάριου σε πολλές μεγάλες θεατρικές επιτυχίες κι αποφάσισαν να τη μεταφέρουν στο θέατρο.
Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που αποφασίστηκε να γυριστεί και ταινία. Όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Αίγυπτο στα υπερσύγχρονα στούντιο «Νασίμπιαν» του Αλεβίζε Ορφανέλι στη πρωτεύουσα της χώρας. Τα γυρίσματα συνδυάστηκαν με παραστάσεις του θιάσου Λογοθετίδη στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια που τότε είχε πολυάριθμους Έλληνες.
Η ταινία ήταν συμπαραγωγή των Φιλοποίμην Φίνου, Σωτήρη Μήλα (Αιγυπτιώτης παραγωγός) και του Γκαμπριέλ Νάχαμ. Έγινε αμέσως επιτυχία και έκοψε 151.058 εισιτήρια από τις 8 Δεκεμβρίου που έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Ήταν η 2η ελληνική ταινία σε εισπράξεις εκείνη τη σεζόν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: