Σάλος το 1975 με την «Εμμανουέλα»
Στις μέρες μας η «Εμμανουέλα» με τη μακαρίτισσα πια Σίλβια Κρίστελ θεωρείται μια… αθώα ταινία. Πριν από τέσσερις δεκαετίες όμως η Αθήνα σκανδαλιζόταν με τη προβολή της. Μπορεί οι κινηματογράφοι που πρόβαλαν τη ταινία να άνοιγαν νωρίς το πρωί για να ικανοποιήσουν τη δίψα του κοινού, αλλά οι θρησκευτικές και άλλες οργανώσεις καραδοκούσαν.
Την Παρασκευή 18 Απριλίου του 1975 η εισαγγελία αποφάσισε να απαγορεύσει τη προβολή της μέχρι να αποφασίσει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η απαγόρευση ίσχυσε από την επομένη το πρωί για να μην δημιουργηθεί σύγχυση στους θεατές.
Κατηγορούμενοι ο εισαγωγέας της ταινίας Βίκτωρας Μιχαηλίδης και έντεκα αιθουσάρχες. Την υπεράσπιση ανέλαβε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος που λίγο νωρίτερα με δική του νομική παρέμβαση είχε ξεκινήσει η δίωξη των πρωταιτίων της Χούντας.
Με πρόταση του εισαγγελέα Τουρλούπη το δικαστήριο παρακολούθησε τη προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο «Ορφέα». Μαζί με τους δικαστικούς δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.
Η ταινία χαρακτηρίστηκε άσεμνη, αλλά ο εισαγωγέας και οι αιθουσάρχες απαλλάχτηκαν της κατηγορίας αφού είχε δοθεί σχετική άδεια από την επιτροπή λογοκρισίας.
Ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Βαλλιανάτος ήταν αυτός που με τη μήνυσή του προκάλεσε τη δίκη. Οι διάλογοί με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, τον «συνήγορο» της Εμμανουέλας ήταν απολαυστικοί:
Λυκουρέζος: Σας άρεσε η πρωταγωνίστρια;
Μάρτυς: Σαν γυναίκα μου άρεσε. Η ικανότητά της να ερεθίζει τον άνδρα δείχνει ότι είναι και καλή ηθοποιός.
Λυκουρέζος: Πως αντέδρασαν οι άλλοι θεατές;
Μάρτυς: Άλλοι φώναζαν «βούτα την και βάλτην κάτω» – «έμπαινε μάγκα» κ.ά. Αφήστε τους αναστεναγμούς.
Λυκουρέζος: Εσείς ερεθιστήκατε;
Μάρτυς: Βεβαίως.
To τρέιλερ της ταινίας:
Σχολιάστε