Τα Κύθηρα…σιγά μη δεν τα βρούμε

Το φωτογραφικό-οδοιπορικό του ΣΠΥΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑ,στο Τσιρίγο για τους ντόπιους, τα Κύθηρα για όλους τους υπόλοιπους. Τα…βρήκε και σας τα παρουσιάζει!

Eνα τραγούδι-έπος.Μιά ταινία-σταθμός. Ενα τηλεσήριαλ εμβληματικό,ξύπνημα στις αισθήσεις και τις επιθυμίες.Και δίπλα σε όλα αυτά, ο χάρτης της Ελλάδας που θα μας λύσει απορίες και ερωτηματικά για το πιό απροσδιόριστο νησί της επικράτειας….Ολα μαζί στο…σέικερ, και να το κοκτέιλ που λέγεται Τσιρίγο, έτοιμο να μας θυμίσει κάτι από τη γεύση και το άρωμα της μεθυστικής φατουράδας!

Ιδού μιά πρώτη νόμιμη καλοκαιρινή απόδραση- υπάρχουν και οι…αναρρωτικές,μην ξεχνιόμαστε..- σε ένα μικρό,υπέροχο,φημισμένο νησί που έχει σχεδόν όλα όσα χρειάζονται για να αποζημιώσει τους ονειροπόλους και να διαψεύσει εκείνους που το θεωρούν συνώνυμο της μελαγχολίας.

Το πλοίο της γραμμής σαλπάρει από Πειραιά (σαν κρουαζιέρα ακούγεται…),από Γύθειο (ξεκούραστα) ή από Νεάπολη Λακωνίας (σκάρτη ωρίτσα).

Μετά την απόβαση ξετυλίγεται το τοπίο και ο μύθος.Κάστρα,γεφύρια,καταρράκτες,αμέτρητα χωριά,σπήλαια,ξωκλήσια,φάροι,ναυάγια,γκρεμοί,βυζαντινά ερείπια,ενετικά αριστουργήματα,ίχνη πειρατών και Αγγλοκρατίας,φιδωτοί δρόμοι,επιβλητικά καμπαναριά,κολπίσκοι,εξαιρετικές παραλίες και ό,τι άλλο όμορφο και χρωματιστό αιχμαλωτίζει το μάτι.Τα υπόλοιπα είναι εξερεύνηση και ιστορία.

Ο τόπος που γεννήθηκε λέει η θεά Αφροδίτη – μα πόσα νησιά πιά αυτή η γυναίκα…- το μέρος στο οποίο έβγαλε το άχτι του ο Μπαρμπαρόσα,τα νερά όπου βυθίστηκε το καράβι του λήσταρχου Ελγιν με τα κλεμμένα μάρμαρα της Ακρόπολης ,οι συνήθειες των κατοίκων,η σύνθεση του πληθυσμού,οι τοπικιστικές διαφορές (αμεεεε…).

Με λίγα λόγια τα μυστήρια που δεν λείπουν απο κανένα μέρος,μικρό ή μεγάλο.Αλλά μήπως μυστήριο δεν είναι πως τα Κύθηρα βρίσκονται στην αγκαλιά της Μάνης,βρέχονται απο τρία πελάγη (Ιόνιο,Κρητικό,Μυρτώο), υπάγονται στα Επτάνησα,κουβαλάνε καταβολές απο την Κρήτη,αρχιτεκτονική από Κυκλάδες- και λίγο Δωδεκάνησα – και ανήκουν στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον…Ολυμπιακό?
Το Τζιβαέρι τελειώνει κάπου εδώ.Περισσότερα Κύθηρα όταν θα πέσει ο καταπέλτης του πλοίου στο Διακόφτι.Με το διαχρονικό άσμα της εισαγωγής να είναι το πρώτο πράγμα που θα μας έρθει στο νού,παρότι μελαγχολικό και απαισιόδοξο…

KITHIRA 01 KITHIRA 02 KITHIRA 03 KITHIRA 04 KITHIRA 05 KITHIRA 06 KITHIRA 07 KITHIRA 08 KITHIRA 09 KITHIRA 10 KITHIRA 11 KITHIRA 12 KITHIRA 13 KITHIRA 14 KITHIRA 15 KITHIRA 16 KITHIRA 17 KITHIRA 18 KITHIRA 19 KITHIRA 20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: