Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα

Πως το 1972 ο Βασίλης Λυμπέρης στάθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Είχε κάψει τα παιδιά του, τη γυναίκα και την πεθερά του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΉταν Παρασκευή 25 Αυγούστου 1972. Στο Ηράκλειο, στο πεδίο βολής της περιοχής «Δύο Αοράκια». Η τοποθεσία είχε κρατηθεί μυστική, αλλά ένας φωτορεπόρτερ, της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΑ», ο Βασίλης Καραμανώλης και ο ρεπόρτερ Νίκος Γερακάρης, παλιός Αθλητικός Συντάκτης και αδελφός του Παύλου, είχαν πάρει θέσεις.

Ο Βασίλης Λυμπέρης στα χέρια της αστυνομίας

Ο Βασίλης Λυμπέρης στα χέρια της αστυνομίας

Η εκτέλεση έγινε στις 5.45 τα ξημερώματα.

Η Βάσω Λυμπέρη με την κόρη της Παναγιώτα

Η Βάσω Λυμπέρη με την κόρη της Παναγιώτα

Ήταν το φινάλε μιας τραγωδίας που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Σις 5 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου ο Λυμπέρης άνεργος ηλεκτρολόγος, μέθυσος και τζογαδόρος έβαλε φωτιά στο σπίτι που έμεναν στο Χαλάνδρι, η εν διαστάσει γυναίκα του Βασιλική, η μητέρα της Αντγόνη Μάρκου, η κόρη τους Παναγιώτα 2,5 χρόνων και ο γιός τουςΓιώργος ενός χρόνων. Κάποια στιγμή η γυναίκα του με τη κόρη τους στην αγκαλιά προσπαθεί να σώσει η μητέρα της και το γιό τους. Ο Λυμπέρης τη σπρώχνει μέσα στο σπίτι φωνάζοντας: «Τώρα θα πληρώσετε όλοι».

Ο Λυμπέρης μετά την αναπαράσταση των φόνων

Ο Λυμπέρης μετά την αναπαράσταση των φόνων

ΗΒασιλική δεν πέθανε αμέσως. Έζησε για δύο 24ωρα και μίλησε για τον δολοφόνο.
Συνεργός του ήταν ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος, ενώ τσίλιες κρατά ο 24χρονος Στέλιος Καπρέτσος.

liberis3
Σις 6 Μαίου το δικαστήριο τον καταδίκασε τετράκις σε θάνατο – όσα και τα θύματά του – όπως και τον Αγγελόπουλο ο οποίος όμως λόγω του νεαρού της ηλικίας του απέφυγε την εκτέλεση. Ο Καπρέτσος καταδικάστηκε σε ισόβια, ενώ ένας άλλος συνεργός, ο 19χρονοςΑθανάσιος Σταμάτης μπαίνει για τρία χρόνια στη φυλακή.
liberis2
Στο ρεπορτάζ του Νίκου Γερακάρη στα «Σημερινά» διαβάζουμε ότι από το 1953 μέχρι το 1972 εκτελέστηκαν 95 κατάδικοι (μεταξύ τους τρεις γυναίκες). Από αυτούς οι 13 ήταν αλλοδαποί και οι 11 οδηγήθηκαν στο απόσπασμα με την κατηγορία της κατασκοπίας.
liberis1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: