Το πρώτο ελληνικό σήριαλ

Οι περιπέτειες του πρώτου έργου συνεχείας που παρουσίασε η ελληνική τηλεόραση

Το 1970 η ελληνική τηλεόραση ήταν λίγο ελληνική και πολύ λιγότερο τηλεόραση. Οι δύο σταθμοί, το κρατικό ΕΙΡ και η στρατιωτική ΥΕΝΕΔ εξέπεμπαν συνήθως 6-7 ώρες την ημέρα. Τα σήριαλ ήταν κυρίως αμερικάνικα. Εκεί, τουλάχιστον για τον γυναικείο πληθυσμό κυριαρχούσε το «Πέιτον Πλέϊς» μια αμερικανική σαπουνόπερα βασισμένη στο βιβλίο της ελληνοαμερικανίδας συγγραφέως Γκρέις Μετάλιους που άρχισε να γυρίζεται το 1964 και σε πέντε σεζόν απλώθηκε σε 514 ημίωρα επεισόδια.

 

κηνή από τα γυρίσματα. Ο Θόδωρος Αδαμόπουλος μιλά με την Ελένη Κριτή. Δίπλα τους διακρίνονται οι Χρήστος Μάντζαρης, Γιάννης Θεοδωσιάδης, Ιάσων Γιαννουλάκης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος και ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Αδαμόπουλος.

Σκηνή από τα γυρίσματα. Ο Θόδωρος Αδαμόπουλος μιλά με την Ελένη Κριτή. Δίπλα τους διακρίνονται οι Χρήστος Μάντζαρης, Γιάννης Θεοδωσιάδης, Ιάσων Γιαννουλάκης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος και ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Αδαμόπουλος.

Το ελληνικό κοινό τα πρωϊνά δάκρυζε ακούγοντας στο Β Πρόγραμμα και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων τις προσφερόμενες 15λεπτες εκπομπές συνεχείας και το βράδυ συνέχιζε να κλαίει βλέποντας στο σινεμά τη Μάρθα Βούρτση και το Νίκο Ξανθόπουλο.
Ο Κώστας Σισμάνης Διευθυντής Ειδήσεων στην ΥΕΝΕΔ με σπουδές στο ΒΒC συνέλαβε την ιδέα της παραγωγής ενός ελληνικού σήριαλ. Ακολουθώντας το παράδειγμα των αντίστοιχων ραδιοφωνικών εκπομπών βρήκε την «URANIA» που εισήγαγε τηλεοράσεις στην Ελλάδα να αναλάβει το κόστος της παραγωγής προσφέροντας το πρόγραμμα. Το σενάριο του σήριαλ το έγραψε μια από τις γνωστότερες δημοσιογράφους της εποχής, η Κική Σεγδίτσα και την σκηνοθεσία ανέλαβε, αρχικά ο Ιάσων Γιαννουλάκης, που οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε σκηνοθετήσει για τον κινηματογράφο «το καλοκαίρι της οργής» σε σενάριο του Κώστα Μουρσελά.
Τα προβλήματα άρχισαν με το… καλημέρα. Το βίντεο ήταν σπάνιο και δεν μπορούσε να διατεθεί για τα γυρίσματα της σειράς. Αποφασίστηκε  η λύση του φιλμ αυξάνοντας το κόστος παραγωγής.
Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ στις 2 Απριλίου 1970 έπειτα από αρκετές αναβολές και παιζόταν κάθε Πέμπτη. Έπειτα από 13 επεισόδια η «URANIA» έπαψε να τη χρηματοδοτεί αφού δεν είχε την αναμενόμενη θεαματικότητα και το εγχείρημα έληξε άδοξα χωρίς να ολοκληρωθεί.
Σήμερα 45 χρόνια μετά δεν υπάρχει τίποτα να θυμίζει το πρώτο ελληνικό σήριαλ. Τα φιλμ καταστράφηκαν, ακόμα και η Κική Σεγδίτσα δεν έχει κρατήσει τα σενάρια της σειράς. Κανείς από τους συντελεστές δεν ήξερε ότι με αυτή τη προσπάθεια ξεκινούσε η ιστορία των σήριαλ.

TO SPITI ME TON FOINIKA 4
Ταυτότητα:
Κανάλι: ΥΕΝΕΔ
Πρεμιέρα: 2 Απριλίου 1970
Ημέρα προβολής: Πέμπτη
Επεισόδια: 13
Διάρκεια: 30 λεπτά
Σκηνοθεσία: Ιάσων Γιαννουλάκης/Θόδωρος Αδαμόπουλος
Σενάριο: Κική Σεγδίτσα
Καστ: Κώστας Καρράς, Ερικα Μπρόγερ, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Μανώλης Δεστούνης, Κατερίνα Γιουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Τάκης Μηλιάδης
Παραγωγή: Κώστας Σισμάνης

Σκίτσο για τους τίτλους έναρξης. Το σπίτι με τον φοίνικα υπήρχε και ήταν μια βίλα στη Κηφισιά.

Σκίτσο για τους τίτλους έναρξης. Το σπίτι με τον φοίνικα υπήρχε και ήταν μια βίλα στη Κηφισιά.

Υπόθεση: Μια βραβευμένη σεναριογράφος επιστρέφει έπειτα από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Αγοράζει μια βίλα στη Κηφισιά και ζει μακριά από τον κόσμο μαζί με ένα μικρό παιδί. Ενας δημοσιογράφος επιδιώκει να της πάρει συνέντευξη. Δεν τα καταφέρνει κι αναθέτει σε ένα ντέντεκτιβ να την παρακολουθήσει. Δεν αργεί να αποκαλύψει ότι η πετυχημένη και πλούσια σεναριογράφος είναι ένας παλιός του έρωτας. Μόνο που τότε ήταν άσχημη και την είχε διώξει με τον χειρότερο τρόπο. Ο δημοσιογράφος καταλαβαίνει ότι το παιδί είναι δικό του και το «χάπι εντ» δεν αργεί. Ο έρωτας επιστρέφει και όλοι μαζί, η σεναριογράφος, ο δημοσιογράφος και το παιδί τους ζουν στη βίλα που έχει ένα φοίνικα στην αυλή.
Info:Η λέξη σήριαλ ήταν άγνωστη. Η σειρά παρουσιάστηκε ως «ελληνικό θέατρο συνεχείας».

Στη κεντρική φωτογραφία οι συντελεστές του πρώτου ελληνικού σήριαλ. Από αριστερά ο σκηνοθέτης Ιάσων Γιαννουλάκης, η σεναριογράφος Κική Σεγδίτσα, ο παραγωγός Κώστας Σισμάνης, οι ηθοποιοί Γιώτα Σοϊμίρη, Κατερίνα Γιουλάκη, Κώστας Καρράς, Έρικα Μπρόγερ, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Μοσχίδης και Γιάννης Μιχαλόπουλος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: