Η Μάχη της Κρήτης και η… άλλη πλευρά
Tον Μάιο του 1941 η Κρήτη… καιγόταν. Δεν είναι μεταφορικό, αλλά κυριολεκτικό. Ο ουρανός πάνω από το νησί γέμισε με γερμανικά αεροπλάνα και αλεξιπτωτιστές που έπαιρναν μέρος στη μεγαλύτερη αεραποβατική επιχείρηση που έγινε ποτέ.
Η επιχείρηση «Ερμής» όπως την ονόμασε ο Χίτλερ πέτυχε, αλλά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στα επίλεκτα τμήματα του Χιτλερικού στρατού ήταν τόσο μεγάλο που δεν επαναλήφθηκε.
Σε αυτό δεν έπαιξε ρόλο μόνο ο τακτικός στρατός, αλλά και οι απλοί κάτοικοι του νησιού που πολέμησαν με λύσσα τον κατακτητή.
Σήμερα θα σας δώσουμε την ιστορία από την… ανάποδη. Από σπάνιες φωτογραφίες των Γερμανικών αρχείων, αλλά και δημοσιεύματα τουκατοχικού τύπου της Αθήνας.

Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στην Ακρόπολη λίγο πριν ξεκινήοουν για την Κρήτη. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
Έχουμε και λέμε: 20 Μαίου άρχισαν τα πρώτα αεροπλάνα την επιχείρηση που κράτησε μέχρι τη 1η Ιουνίου. Σε αυτήν πήραν μέρος 43.000 Έλληνες, Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί και 45.000 Γερμανοί.
Η Γερμανική αντικατασκοπεία προεξοφλούσε ότι οι Κρητικοί που δεν ήθελαν τον Βασιλιά Γεώργιο που είχε καταφύγει στο νησί μαζί με πρωτοκλασάτα στελέχη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστους θα υποδέχονταν περίπου ως… απελευθερωτές τους Γερμανούς.

Μαζί με τους αλεξιπτωτιστές έπεφτε και το πολεμικό υλικό τους που έπρεπε να το συναρμολογήσουν για να αντιμετωπίσουν την αναπάντεχα ισχυρή αντίσταση
Η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε πόσο έξω έπεσαν.
Στην Αθήνα οι κατοχικές εφημερίδες ξεκίνησαν δειλά την ενημέρωση των αναγνωστών τους. Η πρώτη είδηση για την επικείμενη κατάληψη δημοσιεύτηκε στη 2η σελίδα τους.

Την επομένη της έναρξης της επιχείρησης η εφημρίδα «Ακρόπολις» δημοσίευσε την είδηση στην 2η σελίδα της βασιζόμενη σε πληροφορίες από το Βερολίνο
Επρεπε να περάσουν πέντε μέρες, να δημιουργηθούν τα πρώτα προγεφυρώματα για να αναφέρουν τις πρώτες επιτυχίες.
Στις 28 του μήνα μαζί με τις πρώτες επιτυχίες προσφέρονται συμβουλές στους Κρητικούς. Δεν το γράφουν καθαρά ότι ένα ολόκληρο νησί αντιστέκεται. Αρχίζει να γίνεται λόγος για «εγκλήματα πολέμου» και τους αμάχους που δεν πρέπει να μετέχουν στις εχθροπραξίες. Ο προσεκτικός αναγνώστης καταλαβαίνει τι συμβαίνει.
Οι Άγγλοι από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τις δυνάμεις τους από την Αίγυπτο που είναι η κύρια βάση τους. Όσοι από τους συμμάχους δεν βρίσκουν καταφύγιο σε σπίτια Κρητικών συλλαμβάνονται.

Οι πρώτες συμβουλές προς τους Κρητικούς να μην αντιστέκονται φιλοξενούνται στις αθηναϊκές εφημερίδες οκτώ μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης
Ενώ η μάχη φαίνεται να κρίνεται υπέρ των Γερμανών οι εφημερίδες φιλοξενούν παρόμοια σχόλια και καταχωρήσεις που επικρίνουν τους Κρητικούς για τη στάση τους. Απόδειξη οι καταχωρήσεις στις εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Ελεύθερον Βήμα» της 29ης Μαίου.
Οι Γερμανοί σιγά σιγά αξιοποιούν τη δύναμη στον αέρα που πλέον γίνεται ισχυρή δύναμη και στο έδαφος. Αρχίζει η κατάληψη των μεγάλων πόλεων και των στρατηγικών κόμβων όπως το Μάλεμε και το πολύτιμο για όλους αεροδρόμιό του.
Μέχρι την 1η Ιουνίου όλη η Κρήτη είναι Γερμανικοί. Στήνουν τις σημαίες τους, τις διοικήσεις τους. Το νησί είναι δικό τους. Η σχεδόν δικό τους. Βλέπετε δεν έχουν κατακτήσει την ψυχή των Κρητικών. Κι αυτό θα το διαπιστώσουν γρήγορα στη πορεία της Κατοχής.
Σχολιάστε