To Wembley του…Mega!
Μία ολόκληρη ζωή. Σαράντα πέντε χρόνια Σαν Σήμερα στις 2 Ιουνίου του 1971, γραφόταν μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού. Ο Παναθηναϊκός γινόταν η πρώτη και η μοναδική έως και σήμερα Ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε σε τελικό Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Δύο δεκαετίες αργότερα, παρά ένα χρόνο, το 1990 τρεις νεαροί, άπειροι περί τα τηλεοπτικά αθλητικοί συντάκτες είχαν την ιδέα να ετοιμάσουν το πρώτο αθλητικό ντοκιμαντέρ στην ιστορία της Ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης.
Το Mega Channel δεν είχε ακόμη κλείσει τους έξι μήνες της λειτουργίας του και στο δυναμικό του αθλητικού τμήματος όπου ανήκαν είχαν επικεφαλή τον Δημήτρη Κωνσταντάρα και αρχισυντάκτη τον (αξέχαστο) Νικήτα Γαβαλά.
Δούλεψαν σκληρά, πολύ σκληρά. Συγκέντρωσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ 19 ώρες υλικό και έπρεπε όλο αυτό να χωρέσει σε μία ημίωρη εκπομπή με ωφέλιμο τηλεοπτικό χρόνο κάπου 25 λεπτών αν αφαιρούσε κανείς τα σήματα αρχής και τέλους και μία «διαφημιστική σφήνα» που προστέθηκε την τελευταία στιγμή και αφορούσε το βιβλίο του δημοσιογραφικού μέντορα τους Γιάννη Διακογιάννη με τίτλο «60 χρόνια Μουντιάλ».
Το πολύωρο μοντάζ είχε επιμεληθεί στη Παιανία, ο Γιώργος Λίτσιος με τους τρεις συνεχώς πάνω από το κεφάλι του!
Η έρευνα έφερε στα χέρια τους σπάνιο υλικό:
– Για πρώτη φορά μετά την «ορίτζιναλ» περιγραφή (που φυσικά είχε «εξαφανιστεί» από το αρχείο της ΕΡΤ), την μετάδοση του δευτέρου ημιχρόνου του επαναληπτικού ημιτελικού της Λεωφόρου, με τον Ερυθρό Αστέρα από τον ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.
– Σε χρώμα τα γκολ του προημιτελικού αγώνα με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ».
– Υλικό από τα «Επίκαιρα» και για τους τέσσερις εντός έδρας αγώνες.
– Ενα μοναδικό τετράλεπτο βίντεο από το αρχείο της Γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης αφιερωμένο στην παρουσία του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι. Λίγους μήνες αργότερα η Γιουγκοσλαβική τηλεόραση έπαψε να υπάρχει λόγω του εμφυλίου!
– «Εγραψαν» σε κάμερα, τον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο της εποχής (1971)
– Ανακάλυψαν ένα αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της ΥΕΝΕΔ από τον Κώστα Σισμάνη με αφηγητή τον Στάθη Γαβάκη.
– Συγκέντρωσαν ένα Σάββατο πρωί όσους παίκτες της ομάδας βγήκαν στη Λεωφόρο και έκαναν το βασικό γύρισμα. Απών ο Μίμης Δομάζος.Για τον «Στρατηγό» πήγαν ξανά στη Λεωφόρο και έκαναν ένα επιπλέον γύρισμα. Οπερατέρ εκείνου του πρωινού, ο Κώστας Μακρόπουλος, ο Παναγιώτης Σέρβος και ο Κλεούβουλος Ζαμίδης.
– Για τους άλλους χρειάστηκε αγώνας δρόμου. Στην Μυτιλήνη, στην Παιανία, στον Περισσό, στο Μαρούσι, στο Ηράκλειο και στη…Νέα Υόρκη μέσω τηλεφώνου.
Εγιναν και άλλα πολλά, αλλά αυτά θα μείνουν στη μνήμη των τριών που δεν είχαν την παραμικρή παρουσία στο ντοκιμαντέρ. Άφησαν την εικόνα και τους πρωταγωνιστές να τα πουν.
Για την (τηλεοπτική) ιστορία, εκείνο το ιστορικό ντοκιμαντέρ είχαν υπογράψει ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ, ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ και ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ.
Δείτε το και εσείς στην πρώτη του διαδικτυακή προβολή για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια καθώς και ένα μικρό απόσπασμα από τα γυρίσματα στο γήπεδο της Λεωφόρου.
Σχολιάστε