Το παρασκήνιο της ανάληψης

Σαρκοζί και Πλατίνι έδρασαν με τον δικό τους τρόπο, στέρησαν την διοργάνωση από την Τουρκία και την έδωσαν στη Γαλλία.

Στις 28 Μαίου του 2010 η Γαλλία ακούει από το «παιδί της» Μισελ Πλατινί ότι θα διοργανώσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2016. Στην τελική ψηφοφορία συμμετείχαν μαζί της η Τουρκία με την Ιταλία (σ.σ. είχε αποσυρθεί η κοινή υποψηφιότητα Νορβηγίας-Σουηδίας). Στην πρώτη ψηφοφορία η Γαλλία πήρε 65 ψήφους, η Τουρκία 36 και η Ιταλία 23. Στον τελικό οι Γάλλοι υπερίσχυσαν κατά μίας ψήφου των Τούρκων (7 με 6) και έτσι για τρίτη φορά πήραν την διοργάνωση (1960, 1984 οι άλλες δύο).

Το αποτέλεσμα προκάλεσε τριγμούς λόγω της αμφιβολίας για το αν η διαδικασία ήταν αμερόληπτη. Τα περισσότερα «πυρά» συγκέντρωσε ο τότε πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ και παντοδύναμος στο ποδόσφαιρο Μισέλ Πλατινί ο οποίος αρκέστηκε να τονίσει πως αν ήταν «δεσπότης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», η χώρα του θα κέρδιζε με μεγαλύτερη διαφορά. Παρόλα αυτά δεν έπεισε πολλούς. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γκους Χίντινκ: «Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι τα υψηλά επίπεδα του ποδοσφαίρου επηρεάζονται από την πολιτική. Έχω την εντύπωση ότι η επιλογή του διοργανωτή έγινε με διαφορετικά κριτήρια».

Η συνωμοσιολογία εντάθηκε και από τα δημοσιεύματα μερίδας του γαλλικού Τύπου εκείνης της εποχής. Σύμωνα με αυτά, η γαλλική υποψηφιότητα στέφθηκε με επιτυχία εξαιτίας της «μάχης» του τότε προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Τονίζονταν ότι τα χρήματα και οι εγκαταστάσεις δεν έλειπαν από τον φάκελο της Τουρκίας αλλά φάνηκε πως η Ευρώπη ήταν επιφυλακτική στο να ανοίξει το euro προς τα ανατολικά και για αυτό έπρεπε να βρεθεί ένας ισάξιος αντίπαλός της.
EURO 2016 ANN

Ο Σαρκοζί υποστήριξε με θέρμη την υποψηφιότητα της χώρας του, αφού είχαν προηγηθεί πολλές συναντήσεις τα Ηλύσια Πεδία με τον Μισέλ Πλατινί. Στα ρεπορτάζ αναφέρονταν ότι η απόφασή του να διεκδικήσει το euro είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία για εκείνον, αφού θεωρούσε πως το ποδόσφαιρο θα του έδινε περισσότερους πόντους στις εκλογές ενώ αντιδρούσε στην ιδέα το euro να πάει στην Τουρκία με την οποία πάντα είχε κάκιστες σχέσεις.

Έτσι, Νικολά Σαρκοζί και Μισέλ Πλατινί φαίνεται να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάθεση της διοργάνωσης μόνο που στο τέλος και οι δύο είναι χαμένοι. Ο μεν πρώτος έχασε στις εκλογές από τον Φρανσουά Ολάντ,  ο δε δεύτερος λόγω των δικαστικών του περιπετειών  το euro 2016 θα τον βρει ως απλό φίλαθλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: