Φωτιά άναψε στην Ισπανία η Μπάγερν μέσω της Ε.Ε

Μέτωπο εναντίον της Μπάγερν ανοίγει ο Ισπανός ευρωβουλευτής Σαντιάγο Φίσας. Ο ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ αποκαλύπτει στο Ritorno2015

Μέτωπο εναντίον της Μπάγερν φαίνεται πως ανοίγει ο Ισπανός ευρωβουλευτής,  Santiago Fisas, που πιστεύει ότι η γερμανική ομάδα είναι πίσω από την καταγγελία εναντίον των  επτά ισπανικών ομάδων για τη λήψη παράνομων κρατικών ενισχύσεων.
Η Ευρωπαική Ένωση μετά από τρεις ξεχωριστές έρευνες εις βάρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν από την Ισπανία σε 7 επαγγελματικούς συλλόγους, αποτελεί αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των άλλων συλλόγων και παραβαίνει τους κανόνες περι κρατικών ενισχύσεων της Ε. Ε.
Χαρακτηριστικά η Δανή, επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια σε θέματα ανταγωνισμού σχολίασε :

«Χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μπορούν να δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό στο Επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι μία εμπορική δραστηριότητα με σημαντικά χρήματα που εμπλέκεται  και δημόσιο χρήμα. Πρέπει λοιπόν να συμμορφωθούν σύμφωνα με τους  δίκαιους κανόνες του  ανταγωνισμού.  Οι επιδοτήσεις όπως ερευνήσαμε δεν  συμβαδίζουν σε αυτές τις  περιπτώσεις . »

 Margrethe Vestager

Margrethe Vestager

Έτσι τώρα η Ισπανία οφείλει να πάρει πίσω τα παράνομα ποσά των κρατικών ενισχύσεων από τα 7 σωματεία (Μπαρσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης , Βαλένθια, Μπιλμπάο, Οσασούνα, Έλτσε και Χέρκουλες) .
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαικής Ενωσης εφαρμόζονται στις  δημόσιες παρεμβάσεις που γίνονται στην  αγορά για να διασφαλισθεί  ότι δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό δια της ευνοϊκής μεταχείρισης ενός συμμετέχοντος στην αγορά  από έναν άλλο. Ο  Επαγγελματικός αθλητισμός αποτελεί οικονομική δραστηριότητα. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν  marketing, merchandising, τηλεοπτικές εκπομπές, μεταγραφές ποδοσφαιριστών  κλπ. , ενώ ανταγωνίζονται και σε διεθνές  επίπεδο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν σημαντικούς κύκλους εργασιών.  Συνεπώς οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ διασφαλίζουν ότι η δημόσια χρηματοδότηση δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συλλόγων. Προστατεύουν επί  ίσοις όροις τον ανταγωνισμό για την πλειοψηφία των επαγγελματικών συλλόγων οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν χωρίς επιδοτήσεις.
                                               Οι σύλλογοι εταιρείες ;
Στην Ισπανία, οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι θεωρούνται ως εταιρείες περιορισμένης ευθύνης στο θέμα των φορολογικών τους υποχρεώσεων (κι αντί 30% φορολογούνται με 25%) . Ωστόσο, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που έγινε από την επιτροπή ανταγωνισμού  οι 4 σύλλογοι ( Μπαρσελόνα, Ρεάλ, Βαλένθια, Οσασούνα)   αντιμετωπίζονται ως μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι οποίες καταβάλλουν 5% χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών από εταιρίες περιορισμένης ευθύνης.
Οι τέσσερις ομάδες επωφελήθηκαν από αυτό το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για πάνω από 20 χρόνια δίχως  αντικειμενική αιτιολόγηση.
Η Ισπανία έχει εν τω μεταξύ ρυθμίσει τη νομοθεσία της σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων για να τερματιστεί αυτή η διακριτική μεταχείριση αποτελεσματικά από τον Ιανουάριο του 2016. Για να αφαιρέσει το αδικαιολόγητο πλεονέκτημα που έλαβε κατά το παρελθόν, οι σύλλογοι πρέπει τώρα να επιστρέψουν τους  μη καταβληθέντες φόρους. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν είναι  (€ 0 – 5. 000. 000 ανά ομάδα), αλλά τα ακριβή ποσά που πρέπει να επιστραφούν θα πρέπει να καθορίσθούν  από τις ισπανικές αρχές κατά τη διαδικασία της ανάκτησης.
santiago fisas2
Στη δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε η  Επιτροπή εξέτασε τις μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ της  Ρεάλ Μαδρίτης και την πόλη της Μαδρίτης. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, βάσει ανεξάρτητης μελέτης, ότι η γη επηρεάζεται από τη συναλλαγή υπερτιμημένη κατά € 18.400.000.  Αυτό έδωσε στη  Ρεάλ Μαδρίτης αδικαιολόγητο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα σωματεία, τα οποία τώρα πρέπει να γυρίσει  πίσω.
Ακόμη η  Επιτροπή εξέτασε τις εγγυήσεις που παρέχονται από την τοπική κυβέρνηση του Ινστιτούτου Οικονομικών της  Βαλένθια  (IVF) για δάνεια που χορηγήθηκαν σε τρεις  ποδοσφαιρικούς συλλόγους της περιοχής της  (Βαλένθια, Χέρκουλες ,  και Έλτσε).
 Εκείνη την εποχή, οι σύλλογοι αυτοί ήταν που αντιμετώπιζαν  οικονομικές δυσκολίες. Η κρατική εγγύηση επέτρεψε στους συλλόγους να λάβουν  τα δάνεια με ευνοϊκότερους όρους. Καθώς οι σύλλογοι δεν κατέβαλαν  αμοιβή για τις εγγυήσεις, αυτό τους έδωσε ένα οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους συλλόγους, οι οποίοι πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα χωρίς κρατική υποστήριξη.
Η κρατική χρηματοδότηση δεν συνδέεται με κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για να γίνουν οι σύλλογοι βιώσιμοι  και κανένας από αυτούς δεν εφαρμόζει  αντισταθμιστικά μέτρα για να αντισταθμίσει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού που δημιουργείται από την επιδότηση. Προκειμένου να αποκατασταθεί η επι ίσοις όροις ανταγωνισμός  με μη επιδοτούμενες ομάδες , Βαλένθια, Χέρκουλες  και Έλτσε πρέπει τώρα να εξοφλήσουν  το πλεονέκτημα που έλαβαν. Αυτό ανέρχεται σε € 20.400.000 για τη  Βαλένθια,  € 6,1 εκ.ευρώ  για τη Χέρκουλες και  € 3,7 εκ.  για την Έλτσε.
santiago fisas1
Η αντεπίθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή
Εν τω μεταξύ όπως ήταν φυσικό το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Ισπανούς Ευρωβουλευτές που παρακολουθούν και δικαίως τα πάντα που αφορούν την χώρα τους!
Ο Ευρωβουλευτής,  Santiago Fisas, πιστεύει ότι η γερμανική , Μπάγερν Μονάχου είναι πίσω από την καταγγελία εναντίον επτά ισπανικές ομάδες για τη λήψη παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Το παράπονό μας θα έλεγα ότι στην έρευνα που διεξάγει  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , και μάλιστα φέρεται   να έχει καταλήξει και  στο συμπέρασμα ότι τα διάφορα μέτρα της κρατικής βοήθειας που παρέχονται  από την Ισπανία σε αυτούς τους συλλόγους  «τους  έχει βοηθήσει να επωφεληθούν  άδικα,  σε σύγκριση με άλλους συλλόγους.»
Αυτό θα ήταν μια παραβίαση του κοινοτικού δικαίου της  Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
 Και πρόσθεσε σε δηλώσεις του  στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «La Graderia» του  «Cadena SER», ο κ.  Fisas : «Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν  οι πληροφορίες μου:  Ότι η καταγγελία προήλθε από την Μπάγερν».
Ο κ. Fisas παραδέχθηκε ότι η κίνηση αυτή της Ε. Ε να επιβάλει κυρώσεις μόνο στις Ισπανικές ομάδες προκαλεί τουλάχιστον την αίσθηση της αμηχανίας . Θα έπρεπε να ερευνήσει η Ε. Ε κι  εκείνους που, για παράδειγμα,  έχουν δωρεάν δημοτικά γήπεδα , κάτι που επίσης αποτελεί κρατική ενίσχυση ».
bayern1
Ο πολιτικός του κόμματος της «PP» πιστεύει ότι στην Ευρώπη υπάρχει «φθόνος στις ισπανικές αθλητικές επιτυχίες» και υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην γαλλίδας υπουργού η οποία  κατηγόρησε τον τενίστα  Rafa Nadal .
Ο Ευρωβουλευτής του κόμματος PP ,  Santiago Fisas  επεσήμανε ακόμη ότι θα έπρεπε η Ευρωπαική Επιτροπή να  λάβει υπόψη της το   μοντέλο που ακολουθούν οι εν λόγω  Ισπανικοί σύλλογοι  πριν  τους επιβάλει τις  κυρώσεις. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι ιδιοκτήτες είναι  εταίροι και δεν βλέπουν τις  εταιρείες τους απλά και μόνο για οικονομικούς λόγους.
«Το μοντέλο που εφαρμόζεται από Μπαρσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα θα πρέπει να προστατεύεται  από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όχι να τους επιβάλει  κυρώσεις. Το μοντέλο αυτό  ενθαρρύνει τη συμμετοχή των οπαδών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων των συλλόγων.  Θα έπρεπε λοιπόν να αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι είναι οι μόνες αυτές οι τέσσερις ομάδες που δεν έχουν μετατραπεί σε αθλητικές εταιρείες, κι όχι αρνητικά»
Ο κ. Fisas ήδη υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωπαική Ενωση και ζητά διευκρινήσεις και ζητά να ανοίξει άμεσα εσωτερική έρευνα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι τέσσερις Ολλανδικοί σύλλογοι (Ντεν Μπος, MVV Μάαστριχτ, NEC Ναιμέγκεν  και Βίλεμ Τίλμπουργκ ) μπορεί να έλαβαν  ενίσχυση, αλλά τα πάντα λειτούργησαν βάσει των κανόνων της ΕΕ. Ενώ μία  συναλλαγή γης που αφορά την  Αϊντχόφεν αποδείχθηκε ότι έγινε σύμφωνα με τους όρους της αγοράς.

Το θέμα για να κλείσουμε είναι ότι ανοίγει καθαρά πλέον μάχη μεταξύ της Ισπανίας και της Μπάγερν αν όχι και της ΟΥΕΦΑ καθώς σύντομα θα πρέπει να λάβει επίσημη θέση, με άγνωστα προς το παρόν αποτελέσματα…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής   IFFHS
Ανταποκριτής:France Football, A Bola,  Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: