Το όραμα του Φαν Πράαγκ

To πρόγραμμα του Ολλανδού παράγοντα για την διεκδίκηση της προεδρία της ΟΥΕΦΑ στις 14/9 στην Αθήνα,

Η μάχη για την προεδρία της ΟΥΕΦΑ άρχισε. Ο πρόεδρος της Ολλανδικής ομοσπονδίας , μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και ένας εκ των τριών υποψηφίων, ο Μίχαελ  Van Praag Φαν Πράαγκ παρουσίασε το πρόγραμμά του για το ποιο είναι το όραμά του, αν κερδίσει τις εκλογές στις 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Ο κ.  Van Praag   στο επίκεντρο του προγράμματος των εξαγγελιών του που έχει τίτλο «χτίζοντας γέφυρες , μπορείς να φέρεις όλους στο ποδόσφαιρο πιο κοντά »  κατ αρχή θέλει να δώσει τέλος στις υπέρογκες δαπάνες που γίνονται στην ΟΥΕΦΑ για ακριβά ταξίδια, μάρκετινγκ και πολυτελείς εκδόσεις . Πιστεύει ο 68χρονος παράγοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν στο ποδόσφαιρο.
 Σύμφωνα με τον Ολλανδό παράγοντα είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η διαταραγμένη εμπιστοσύνη στο χώρο του ποδοσφαίρου όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
«Μη έχοντας  χρόνο για χάσιμο, είναι σημαντικό να επιλέξετε τώρα κάποιον με εμπειρία.  Κάποιον που να μπορεί να  αρχίσει να λειτουργεί αμέσως. Κάποιος που έχει ένα μεγάλο εξωτερικό δίκτυο. Κάποιος που μπορείτε να εμπιστευτείτε και ξέρει το  ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο απ έξω κι ανακατωτά . «
Ο Van Praag δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του πρώην  αφεντικού της FIFA Sepp Blatter . Έτσι φέρεται  αποφασισμένος να βοηθήσει ώστε το ποδόσφαιρο να πάρει μία  διαφορετική διαδρομή. Μάλιστα επιθυμεί καθώς η ηλικία του δεν του επιτρέπει να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηγεσία της, αν εκλεγεί. Στα  70 πρέπει να αποχωρήσει από την διοίκηση του ποδοσφαίρου. Να ανοίξει το δρόμος για έναν νεότερο διάδοχο του.
 «Εγώ είμαι ο ηγέτης που χρειάζεται η UEFA αυτή τη στιγμή. Υπόσχομαι να προσαρμόσω  τη δομή έτσι ώστε να υπάρχει μια σταθερή βάση για το μέλλον », είπε.
                                          3 βασικοί τομείς
Ο κ.  Van Praag   στηρίζει το πρόγραμμά του σε τρεις βασικούς τομείς. Την σύνδεση παλιού και νέου ποδοσφαίρου. Την ανάπτυξή του και την ΟΥΕΦΑ, ενώ αναφερόμενος σε πιθανή δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής  Super League, κάλεσε άπαντες να λάβουν τα μέτρα τους και να είναι ενωμένοι.  
Όλοι γνωρίζουν ότι στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής επιτροπής του Δεκεμβρίου, αναμένεται να τεθεί επι τάπητος το θέμα της SuperLeague, που τόσο επιθυμούν ειδικά οι ισχυρές και πλούσιες ομάδες της Ευρώπης.
Εδώ ο κ.  Van Praag   δείχνει να είναι αντίθετος στην δημιουργία της Super League,
«Παρά το γεγονός ότι τα θέματα μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο δύσκολα δεν έχουν  αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η  UEFA εδώ και 10 μήνες έχει μείνει  σχεδόν ακίνητη» τονίζει χαρακτηριστικά ο Ολλανδός παράγοντας.  
                                           Καλύτερες επαφές μεταξύ των συλλόγων
Ακολούθως ο κ.  Van Praag   κάνει λόγο για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ομοσπονδιών. Θα πρέπει να υπάρχει να υπάρχει επίσης αλληλεγγύη μεταξύ όλων των συλλόγων της UEFA κάτι που θα είναι  ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Ο πρόεδρος της UEFA πρέπει να διαβουλεύεται με τις ομοσπονδίες πιο συχνά – είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε  σε ομάδες (videoconferencing).   
Η UEFA θα πρέπει να διαθέσει  περισσότερα ανθρώπινο δυναμικό που για την υποστήριξη των ομοσπονδιών .
  Η UEFA πρέπει να δημιουργήσει γραφεία τόσο  στη Νοτιοανατολική, όσο  και στην  Ανατολική Ευρώπη. Πρέπει να εστιάσει πιο βαθιά σ αυτές τις περιοχές που οι ομοσπονδίες του έχουν  ανάγκη από άμεση τεχνική και διοικητική υποστήριξη.
 Πρέπει να υπάρξει η  οικοδόμηση μιας γέφυρας από το παλιό ποδόσφαιρο στο νέο ποδόσφαιρο.
                                       Ο Δημοσιονομικός κανονισμός βάσει ομαδικού πνεύματος
Φυσικά ο κ.  Van Praag   μίλησε και για το Financial Fair Play  που δίνει τις άδειες στους συλλόγους για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA.
 Αναγνωρίζει πόσο έχει προσφέρει το Financial Fair Play  που εκτός από την εξασφάλιση της ακεραιότητας και της συνέχειας των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, είναι η τόνωση της ανάπτυξης  της αγοράς, αλλά και της κάθε  ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας. Αυτά τα μέτρα έχουν επιτύχει πολλά:
Υπήρξε  μια αλλαγή συμπεριφοράς: Οι σύλλογοι είναι πιο συνειδητοί  σχετικά με τα οικονομικά τους. Παίρνουν  πιο υγιείς αποφάσεις, όπως η συμπεριφορά αφορά την πληρωμή, τον έλεγχο του κόστους και τη θέση των περιουσιακών τους στοιχείων  από ό, τι πριν.  Ωστόσο, το ποδόσφαιρο αναπτύσσεται με ταχύτητα φωτός και οι νέες σχέσεις σε παγκόσμιο ποδόσφαιρο ενέχουν τον κίνδυνο πως  οι σύλλογοι μας θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και αυτό θα απέχει πολύ από  τους κανόνες αυτούς. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, θέλω να γίνει μια συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με στόχο την ανάπτυξη αλλά και την περαιτέρω βελτίωση του  σύστημα αδειοδότησης με βάση της «ομαδικό πνεύμα».
 Financial Fair Play 2.0 όπως το αποκαλεί ο κ.  Van Praag   θα είναι ένα  σύστημα το οποίο θα  υποστηρίζει την οικονομικά υγιή ανάπτυξη όλων των συλλόγων σε όλη την Ευρώπη και θα  καθιστά τον ανταγωνισμό μεταξύ τους , πιο δύσκολο και ως εκ τούτου πιο συναρπαστικό. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος μου να διαβεβαιώσω το μέλλον του παιχνιδιού μας.
Ακόμη θέλει να υπάρξει καλύτερη σχέση ανάμεσα σε συλλόγους, συνδικάτο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και τους  ατζέντηδες για την προστασία των παικτών κάτω των 18 ετών.

Michael van Praag

Michael van Praag

                                        Πρωτάθλημα – 19
 Ο κ.   Van Praag   επιθυμεί όπως το  πρωτάθλημα – 19 ενταχθεί στο διεθνές  καλεντάρι, καθώς όλοι θέλουν να επευφημούν την εθνική τους ομάδα , αλλά αγνοούν ότι η ανάπτυξή της δεν  ξεκινά με τους ποδοσφαιριστές της Α’ ομάδας. Αρχίζει από τη  νεολαία. Στην παρούσα κατάσταση, μάλιστα αρκετοί  σύλλογοι μπορούν να παρεμποδίσουν την παραχώρηση  των νέων προβάλλοντας διάφορους λόγους .  Αυτό όμως  δεν είναι καλό για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της εθνικής ομάδας. Επομένως, ας προγραμματίσετε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των  19 , ως μέρος της διεθνούς ημερολογίου, έτσι ώστε οι νέοι να μπαίνουν από τώρα στο παιχνίδι…             
                                                        Το ντόπινγκ και το στήσιμο αγώνων
 Υπάρχει μία διεθνής δράση σχετικά με το ντόπινγκ και το στήσιμο αγώνων.   Όπως και άλλες χώρες στο παρελθόν, έτσι και  η Ολλανδία συγκλονίστηκε πρόσφατα από αποδείξεις των στημένων παιχνιδιών  που πόνταρα τα  συνδικάτα. Οι στημένοι αγώνες είναι μια ασθένεια που απειλεί την ίδια τη δομή του αθλητισμού μας. Αν το αποτέλεσμα ενός αγώνα έχει ήδη αποφασιστεί εκ των προτέρων, οι  φίλαθλοι  –  ασχέτως αν κάθεται στο γήπεδο ή στο σπίτι στον καναπέ – είναι καλύτερα να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν υπάρχει χώρος για τον στημένο αγώνα στον  αθλητισμό μας. Η UEFA θα πρέπει να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο στην εξάλειψη της ρίζας στημένων παιχνιδιών και να δημιουργήσει ενδεχομένως κι ένα  υποκατάστημα που να  οργανώσει μια διεθνή προσέγγιση για το ντόπινγκ και τα στημένα παιχνίδια.
                                         Διαφάνεια , να δημοσιοποιηθεί ο μισθός του προέδρου
 Συνεχίζοντας ο κ.  Van Praag   αναφέρθηκε στην διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει στην  UEFA  κάτι που είναι καλό για όλους τους οπαδούς του ποδοσφαίρου. Δεν έχουμε μυστικά. Για να κερδίσετε (πίσω) την εμπιστοσύνη στον κόσμο του ποδοσφαίρου, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η UEFA λειτουργεί όσο γίνεται με περισσότερη διαφάνεια  προς τους συλλόγους, προς τον κόσμο του ποδοσφαίρου και προς τους φιλάθλους.
Όλοι  οι οπαδοί του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι σε θέση να δούμε τι κάνουμε. Αν είμαι πρόεδρος της UEFA, θα ανοίξω τις πόρτες ώστε να γίνουν όλα διαφανή και δημόσια  για να  κάνουμε  το ποδόσφαιρο καλύτερο.  Διαφάνεια σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είναι σε θέση να καλέσει τους ανθρώπους να λογοδοτήσουν.
 Η εκτελεστική επιτροπή αντιπροσωπεύει το σύνολο των συλλόγων μας. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να είναι σε θέση να παρακολουθεί πώς κάνει τη δουλειά του ο καθένας . Για το λόγο αυτό, τα πρακτικά θα πρέπει να σταλούν  σε όλα τα μέλη, ως θέμα αρχής. Η ατζέντα του προέδρου της UEFA θα είναι ανοικτή σε όλους. Ο μισθός του προέδρου της UEFA θα δημοσιοποιηθεί.
Τέλος να θυμίσουμε ότι ο 68 χρονος Michael van Praag   θα έχει αντιπάλους για την προεδρία τον Σλοβένο,  Aleksander Ceferin και τον Ισπανό, Angel  Villar Llona .
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής   IFFHS
Ανταποκριτής:France Football, A Bola,  Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: