Και ο Σέφεριν για πρόεδρος

Ο υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντρ Σέφεριν, εξέδωσε το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα
με τίτλο: «Δημιουργείστε την τέλεια ισορροπία»

Aleksander Ceferin
Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σλοβενίας, και υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντρ Σέφεριν, μετά τον Ολλανδό, Μίχαλ Φαν Πράαγκ εξέδωσε το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα.
Σε ένα 17 σέλιδο οδηγό ,  ο 48χρονος νομικός , που έχει τίτλο: «Δημιουργείστε την τέλεια ισορροπία»  αναφέρει στη συνέχεια:
Το σημαντικότερο καθήκον που αντιμετωπίζουμε είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων μερών και όλων των επιπέδων στο χώρο του ποδοσφαίρου .
Ο κ. Σέφεριν δεν επιθυμεί στην Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ –  αν αυτός εκλεγεί- να υπάρξει πρόσωπο που δεν θα είναι στην ομοσπονδία της χώρας του σε κάποιο πόστο.
Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει από μέρα με τη μέρα, το ποδόσφαιρο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και  η  UEFA που τώρα είναι  οικονομικά σταθερή, έχουμε μια μεγάλη
ευκαιρία να κάνουμε  σημαντικά βήματα προόδου στην  εξέλιξη της οργάνωσης και να την φέρουμε (την ΟΥΕΦΑ)  στο επόμενο επίπεδο.  Για να επιτευχθεί αυτή η πρόοδος, που είναι το πιο σημαντικό έργο που αντιμετωπίζουμε είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των διαφόρων φορέων και επιπέδων του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, η οποία θα εξασφαλίσει τα βέλτιστα για την περαιτέρω ανάπτυξη του  παιχνιδιού. Είναι δυνατή μόνο για την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω του ανοιχτού διαλόγου ,  εξετάζοντας τα συμφέροντα των διαφόρων φορέων, αναλύοντας το  ευρύτερο περιβάλλον που θα πρέπει να ψάχνει για τις  ευκαιρίες αλλά και τις δυνάμεις  ώστε από κοινού να βρεθεί η καλύτερη λύση.  Τυχόν ορισμοί σχετικά με τους στόχους,  και τις προτεραιότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη του
Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου  πρέπει να βασίζεται στις  αρχές της αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της  φιλοδοξίας,  και της αειφορίας. Η εφαρμογή αυτών των βασικών αξιών στη  λήψη  αποφάσεων θα επηρεάσει την διαδικασία δεν θα ενισχύσει μόνο την χρηστή διακυβέρνηση του αθλητισμού μας, αλλά θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την αξιοπιστία, την ενότητα και τη σταθερότητα της  Ευρωπαϊκής κοινότητας του  ποδοσφαίρου.
                                                Και οι 55 ομοσπονδίες
Ακολούθως ο κ. Σέφεριν  καλεί τις 55 εθνικές  ομοσπονδίες – μέλη της ΟΥΕΦΑ να υπερασπισθούν όλοι μαζί το σημερινό μοντέλο της ΟΥΕΦΑ και να βεβαιωθούν άπαντες ότι δεν έχει στόχο να γίνονται διοργανώσεις τύπου σούπερ λίγκα ή άλλα τουρνουά. Θα πρέπει ολες οι ομάδες δια μέσων των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ έχουν την ευκαιρία τους να παίρνουν μέρος τόσο στο Τσάμπιονς , όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα το ίδιο θέλει να ισχύει και για τις εθνικές ομάδες. Επιθυμεί ακόμη όπως και οι 55 πρόεδροι των χωρών  – μελών της ΟΥΕΦΑ να έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και επεξεργάζεται διάφορα πλάνα.
Ο Σλοβένος υποψήφιος θέλει να σταθούν όλοι χέρι- χέρι με την ΦΙΦΑ και τις άλλες Συνομοσπονδίες , προκειμένου να θεσπισθεί ένα καλύτερο και  υγιέστερο  περιβάλλον στο ποδόσφαιρο . Στοχεύει επίσης όπως οι ομοσπονδίες και η ΟΥΕΦΑ να έχουν πιο τακτική επικοινωνία μεταξύ τους,  αλλά και με τους άλλους αθλητικούς φορείς και τις αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης , προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση  όλων των σοβαρών θεμάτων.
                                                            Βοήθεια στο ίδρυμα της  UEFA
Ένας άλλος στόχος του κ. Σέφεριν είναι να υπάρξει βοήθεια στο ίδρυμα της ΟΥΕΦΑ για τα παιδιά,  για μία άμεση ένταξη τους στη κοινωνία και την καλύτερη όσο  το δυνατό συνεργασία τους.
Ακόμη θέλει να γίνουν  προγράμματα  προκειμένου να βοηθήσει τις μειονότητες ώστε να βρουν τη θέση τους εντός και εκτός γηπέδου. Να υπάρξει μία εφαρμογή μιας νέας έκδοσης εισιτηρίων που θα έχει ειδική στρατηγική για τις  διοργανώσεις της UEFA προκειμένου να είναι κοντά οι οπαδοί , αλλά και να  διασφαλιστεί ότι το ποδόσφαιρο παραμένει προσβάσιμο σε όλους. Όσο για το  HatTrick που είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και ενισχύει τις εθνικές ομοσπονδίες , θέλει να βελτιωθεί  ακόμη περισσότερο , ώστε να γίνουν και επενδύσεις πάνω σε αυτό. 
                                                        Αναλογικότητα ανά περίπτωση
Όσον αφορά τις τιμωρίες και τα πρόστιμα που αναφέρει ο Πειθαρχικός κανονισμός, ο κ. Σέφεριν κάνει λόγο για την  εισαγωγή της αναλογικότητας  που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΟΥΕΦΑ. Δηλαδή θα πρέπει τα  πρόστιμα  που επιβάλλονται σύμφωνα με τον  Πειθαρχικό Κανονισμό να λαμβάνεται  υπ όψιν και ο σχετικός προυπολογισμός κάθε συλλόγου ή εθνικής ομάδας. Ακόμη θα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα πρακτικής άσκησης για τους νέους που προσλαμβάνονται στις εθνικές ομοσπονδίες αλλά να τους χορηγούνται και υποτροφίες .
Μίλησε στη συνέχεια για την κληρονομιά που πρέπει να υπάρξει:
· Να οικοδομήσουμε μια νέα κληρονομιά, ένα πρόγραμμα για την προώθηση των δύο φύλων που θα στηρίζεται στην ισότητα και να βελτιώσουμε το τουρνουά EURO Γυναικών

Το  κύπελλο UEFA Γυναικών, αλλά και τον  τελικό του  Τσάμπιονς Λιγκ .Για να επιτευχθεί αυτό,  θα πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές εντός της διοίκησης της UEFA με σκοπό την καλύτερη υποστήριξη του παιχνιδιού  των γυναικών και την αύξηση και τη  συμμετοχή των γυναικών στο  ποδόσφαιρο.

CEFERIN-INFANTINO-THEODRIDIS

CEFERIN-INFANTINO-THEODRIDIS

 

                                          Αυτονομία στις ομοσπονδίες
Ο κ. Σέφεριν αναφέρθηκε και στην αυτονομία των εθνικών ομοσπονδιών, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να  προστατεύει την  αυτονομία των εθνικών ομοσπονδιών από πολιτικές παρεμβάσεις και θα  υποστηρίξει την εκλεγμένη με δημοκρατικό τρόπο ηγεσία .
 Επιθυμεί να υπάρξει οικοδόμηση μίας βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής σε στενή συνεργασία με όλα τα κράτη- μέλη , προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ποδόσφαιρο θα παραμείνει  το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ευρώπη για τις γενιές που έρχονται.    
                                        Μάχη κατά του ντόπινγκ   
Θέλει να οργανώσει καλύτερα το πλαίσιο εντός της διοίκησης της  UEFA για να προστατεύσει το παιχνίδι (από ιατρικής άποψης, να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η μάχη κατά του ντόπινγκ, να υπάρξει καλύτερος έλεγχος  της  αδειοδότησης των συλλόγων, για το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι. Να βελτιωθεί η  ασφάλεια, η  ακεραιότητα, και να συνεχισθεί με μεγαλύτερο ζήλο η  καταπολέμηση των στημένων παιχνιδιών , ο ρατσισμός,  οι φυλετικές διακρίσεις, κλπ )
Ακόμη να ενώσουν τις  δυνάμεις τους με τις ομοσπονδίες των άλλων  αθλημάτων  και οργανισμών αλλά και τις  κυβερνήσεις των 55 εθνικών ομοσπονδιών  προκειμένου να καταπολεμηθούν οι   παρατυπίες που απειλούν το παιχνίδι στην Ευρώπη.
 Να υπάρξει   εφαρμογή για ιατρικά προγράμματα  που θα βοηθούν στην προστασία της υγείας των παικτών δουλεύοντας πιο στενά με τη FIFA, και  ιατρικούς εμπειρογνώμονες  
                                        Διαχωρισμός ποδοσφαίρου και επιχειρήσεων
Ο κ. Σέφεριν αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του διαχωρισμού μεταξύ ποδοσφαίρου και των επιχειρήσεων,  καθώς και την  αναθεώρηση  που πρέπει να γίνει στην  παγκόσμια επιχειρηματική στρατηγική. Θέλει στην διοίκηση της  UEFA να δουλεύουν άτομα  με όσο το δυνατό υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού και ακεραιότητας .
Και καταλήγει ο κ. Σέφεριν  :»Είναι η ειλικρινής ελπίδα μου ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί.»
Tέλος να θυμίσουμε ότι ο 48 χρονος Αλεκσάντερ Σέφεριν    θα έχει αντιπάλους για την προεδρία, τον 68χρονο,Μίχαελ φαν Πράαγκ   και τον Ισπανό,Άνχελ Βιγιάρ Λόνα
Μάνος Σταραμόπουλος 
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής   IFFHS
Ανταποκριτής:France Football, A Bola,  Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: