Βάλσαμο…το σπαθόχορτο!

Από τα κορυφαία προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η Ελληνική φύση. Δεκάδες πλεονεκτήματα με θεραπευτικές ιδιότητες που το κάνουν ασυναγώνιστο.

Το σπαθόλαδο (hypericum oil ή βάλσαμο ή St John’s wort oil) είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο και αποδεικνύεται και το καλύτερο καλλυντικό. Το περίφημο βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποιο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, το χρησιμοποιούσαν σαν επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά * γνωστό και ως σπαθόχορτο* είναι ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα.

Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως «απαραίτητο γιατρικό», από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα.

Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες.
spathorto5

Tο σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος,αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον αρχαίο Διοσκουρίδη και τον Γαληνό είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού, διουρητικού, επουλωτικού, εμμηναγωγού και αιμοστατικό. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.
spathorto3

Η σωστή κατασκευή σπαθόλαδου ξεκινάει στους μήνες Μάιο έως Ιούνιο. Μαζεύουμε τα άνθη και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο ανοιχτόχρωμο βάζο που περιέχει παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας (ένα μέρος άνθη και τρία μέρη ελαιόλαδο) το τοποθετούμε για 40 ημέρες στον ήλιο. Όταν το ελαιόλαδο πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, είναι έτοιμο για χρήση. Προσοχή όμως, δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ όταν πρόκειται να μας δει ο ήλιος, προκαλεί φωτοευαισθησία.

spathorto1

Βοηθά, σημαντικά στην αντιμετώπιση

  • – της ισχιαλγίας

  • – των ρευματικών πόνων

  • – των πόνων των αρθρώσεων

  • – στην γαστρεντερίτιδα

  • – στην ελαφράς μορφής έλκη

  • – έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και  εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).

  • – ιδιότητες αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις

  • – απαραίτητο προϊόν καλλωπισμού

    spathorto2

Είναι ταυτόχρονα ιδανικό για το ντεκολτέ των γυναικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απαραίτητο προϊόν καλλωπισμού. Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση σε πρόσωπο και σώμα, ενώ είναι ακόμη υγρά από το ντους, γιατί έτσι το νερό κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα, απλώνεται ευκολότερα και ελαχιστοποιείται η αίσθηση του λαδιού. Ετσι κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!

Όταν σκάνε τα χείλια, είναι το μόνο που τα επαναφέρει, χωρίς υπερβολή, μέσα σε λίγη ώρα.

Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ – μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί και ιδανικά είναι να διατηρείται σε σκουρόχρωμο μπουκάλι ή σε σκοτεινό χώρο.

ΠΗΓΗ:Greekpulse.de

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: