Καλοκαιρινές άγνωστες και γνωστές μουσικές διαδρομές
Είναι μάλλον η πλέον …εκφραστική εποχή για μία χώρα τόσο ηλιόλουστη και θαλασσινή όπως η Ελλάδα αλλά και παράλληλα πηγή έμπνευσης πάμπολλων εκ των μουσικών δημιουργών που έχει βγάλει αυτή η πανέμορφη γωνιά του πλανήτη.
Το καλοκαίρι και όλα εκείνα τα ωραία (ή ακόμα και κάποια όχι και τόσο) τα οποία προσφέρει και συμβολίζει έχει στη διαδρομή του χρόνου αποτελέσει μία διαρκή εστία θεματολογίας για τη συνεργασία ποιητών , στιχουργών και μουσικών συνθετών. Τραγούδια που έχουν άλλο περισσότερο, άλλο λιγότερο με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία ενταχθεί στα σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας του ελληνικού πενταγράμμου.
Το ritorno2015.gr επιλέγει σήμερα για εσάς μία ντουζίνα συν ένα ελληνικά τραγούδια γεμάτα από καλοκαιρινές εικόνες, χρώματα, αρώματα και συναισθήματα. Θυμηθείτε τα (ορισμένα) ή γνωρίστε τα (κάποια άλλα) μέσα από τις παρακάτω γραμμές και εικόνες που τα συνοδεύουν.
Αφετηρία της καλοκαιρινής μας μουσικής βόλτας « Το καλοκαίρι σαν θα’ ρθει» από το μακρινό 1970. Μία δημιουργία , τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά, του Λουκιανού Κηλαηδόνη που την ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς.
Ένδεκα χρόνια αργότερα η Αρλέτα είχε όχι μόνον διπλό αλλά τριπλό ρόλο στο δικό της πέρα για πέρα «Το καλοκαίρι».
Το 1977 ο αλησμόνητος Σταύρος Κουγιουμτζής έντυσε μουσικά τους στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου για το «Το καλοκαίρι το μορτάκι» που τραγούδησε ο Κώστας Σμοκοβίτης.
Μπορεί να είναι ο μπροστάρης των Χειμερινών Κολυμβητών αλλά ο ξεχωριστός δημιουργός που ακούει στο όνομα Αργύρης Μπακιρτζής ήταν ο απόλυτος συντελεστής εν έτει 1985 του «Όταν θα’ ρθει το καλοκαίρι».
Ο πρόωρα χαμένος Μάνος Ξυδούς έγραψε το 1995 μουσική και στίχους του «Μυρωδιά καλοκαιριού» και εμπιστεύτηκε για την ερμηνεία του τους Σωτηρία Λεονάρδου και Μπάμπη Στόκα.
Ξανά πολύ πίσω στο χρόνο, και το 1970, για τις «Μέρες καλοκαιριού» για τις οποίες συνεργάστηκαν τρεις μεγάλοι του ελληνικού τραγουδιού. Οι Μίμης Πλέσσας (μουσική), Λευτέρης Παπαδόπουλος (στίχοι) και Γιάννης Παουλόπουλος (τραγούδι).
Τέσσερα χρόνια πριν αποχαιρετήσουμε την προηγούμενη χιλιετία ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επέλεξε ένα ποίημα του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη για το «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» που ερμήνευσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Άνθρωπος για όλες τις δουλειές (μουσική , στίχους και τραγούδι) ήταν το 1991 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο «Καλοκαίρι».
Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει κυρίως επίσκεψη σε ένα από τα εκατό και πλέον πανέμορφα νησιά που κοσμούν το εξαίρετο της γεμάτο θάλασσα τοπίο. Και το πλέον φρέσκο από των μουσικών μας επιλογών για αυτή την υπέροχη εποχή είναι το «καλοκαίρι στην Αμοργό» που έγραψε και ερμήνευσε ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης σε στίχους Άλκη Αλκαίου.
Μία ακόμα δημιουργία του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη συνέχεια που το 1972 πήρε τους στίχους του τρανού ποιητή Νίκου Γκάτσου για το «Καλοκαίρια και βροχές» το οποίο τραγούδησαν υπέροχα Δήμητρα Γαλάνη και Μανώλης Μητσιάς.
Πέντε χρόνια μετά ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας συνεργάστηκε με τον επίσης αλησμόνητο ομόλογο του στιχουργό Κώστα Βίρβο για το «Το καλοκαίρι με την άδεια» που ερμήνευσε ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης.
Από την πλευρά του ο Διονύσης Σαββόπουλος τα έκανε ως συνήθως όλα στο δικό του «Καλοκαίρι» το 1989.
Τη μίνι μουσική μας καλοκαιρινή συλλογή ολοκληρώνει το πλέον παλαιό αλλά και δίχως άλλο μεταξύ των πλέον γνωστών τραγουδιών με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Δεν είναι άλλο από το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι». Οι στίχοι του Γιώργου Παπαστεφάνου , η σύνθεση του Γιάννη Σπανού και ερμηνεία μοναδική από την αλησμόνητη Καίτη Χωματά.
Καλό καλοκαίρι
Σχολιάστε