Και αν είναι Rock; Παίζουν (και) μπάλα στο Γιβραλτάρ!
Σημαιάκια, κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, Fish and chips, μπαράκια και πίθηκοι, πολύ πίθηκοι. Κάντε μία βόλτα στον κεντρικό δρόμο του Γιβραλτάρ, οδηγώντας σαν όλες τις χώρες (δεξιά και ας είναι υπό Βρετανική κηδεμονία) και θα νομίσετε ότι βρισκόσαστε στο Λονδίνο. Βέβαια υπάρχει μία αξεπέραστη διαφορά ανάμεσα στις δύο πόλεις. Η απόσταση που είναι, περίπου, 2. 500 χιλιόμετρα.
Το Γιβραλτάρ (με πληθυσμό μόνον 30. 000 κατοίκων) κυβερνάται από τη Βρετανία, αλλά επισυνάπτεται στην Ισπανία. Είναι αποφασισμένο να πατήσει γερά και με τα δύο πόδια στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Έκανε την αρχή (αποτυχημένη) με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τώρα του δίνεται η ευκαιρία για κάτι καλύτερο στο Παγκόσμιο. Μικρότερο απ’ τον Άγιο Μαρίνο και για επιλογές ένα σύνολο 600 ποδοσφαιριστών.
Η ιστορία ανεξαρτησίας του είναι λίγο –πολύ γνωστή. Ακριβώς δύο χρόνια πριν η εθνική του ομάδα έπαιξε τον πρώτο επίσημο αγώνα της (εναντίον της Πολωνίας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) στην 91 χρόνων ιστορία του. Διαθέτει μόλις 22 συλλόγους. Η πρώτη κατηγορία έχει οκτώ, ενώ η δεύτερη δώδεκα. Η Λίνκολν Ρεντ Ιμπς (νίκησε τη Σέλτικ εφέτος στο πρώτο σκέλος των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ) είναι η ισόβια πρωταθλήτρια με 22 τρόπαια, εκ των οποίων τα 14 συνεχόμενα.
Το 1999 έκανε την πρώτη απόπειρα για να γίνει μέλος της ΟΥΕΦΑ. Άγριες διαμαρτυρίες από την πλευρά της Ισπανίας, για πολιτικούς λόγους, απέρριψαν την αίτηση. Η Ισπανία του έδειξε ξανά τα δόντια της το 2007, όταν επεχείρησε εκ νέου. Μάλιστα απείλησε την ΟΥΕΦΑ, πως θ’ αποσυρθεί απ’ όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις αν εγκρίνει το αίτημά του.
Το Γιβραλτάρ προσέφυγε στο Ανώτατο δικαστήριο αθλητισμού για να δικαιωθεί και με έφεση το 2011 τα κατάφερε. Προσωρινά απέκτησαν δικαιώματα οι εθνικές Κ-17 και Κ-19 κι απ’ το Μάιο του 2013 αυτή των ανδρών (στην ψηφοφορία που έγινε οι μόνες χώρες που αντέδρασαν ήταν η Ισπανία κι η Λευκορωσία). Η τύχη έφερε στον όμιλό μας τη νέα εθνική ομάδα, η οποία πραγματοποιεί το ντεμπούτο της για το μουντιάλ της Ρωσίας απέναντί μας.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ;
Από ποιους παίκτες αποτελείται το Γιβραλτάρ; «Κουμάντο» στην ομάδα κάνουν τρία αδέλφια, δύο αστυνομικοί, ένας πυροσβέστης, ένας τελωνειακός υπάλληλος, ένας διαχειριστής και μόνο δύο επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Τζόζεφ Τσιπολίνα: (29 χρονών, ρέκορντμαν συμμετοχών(19). Λίνκολν ΡΙ. Αριστερός ακραίος μπακ ή κυνηγός. Οσάκις δεν απασχολείται με διαχειριστικά θέματα παίζει ημιεπαγγελματικά ποδόσφαιρο).
Ρόι Τσιπολίνα: (33 χρονών, αρχηγός, 18 κι ένα γκολ. Λίνκολν ΡΙ. Τελωνειακός υπάλληλος για μία δεκαετία, γεννημένος στο Βόρειο Λονδίνο. Βασικός κεντρικός αμυντικός).
Λίαμ Γουόκερ: (28, 18, μέσος της Γιουρόπα. Μέσω του Γιόσι Μπεναγιούν βρέθηκε στην ισραηλινή Μπνέι Γιεχούντα το 2014. Για ένα χρόνο 2012-2013 έπαιξε στην Πόρτσμουθ. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής).
Κάιλ Κασιάρο: (29, 17, 1, Λινκολν ΡΙ. Ακραίος ή κεντρικός κυνηγός. Ο μικρότερος απ’ τους τρεις αδελφούς).
Ράιαν Κασιάρο: (34, 17, Λίνκολν ΡΙ. Ο αστυνομικός. Επιδέξιος για την άμυνα ή το κέντρο).
Λι Κασιάρο: (35, 10,1, Λινκολν ΡΙ. Επιθετικός. Ο έτερος αστυνομικός. Αθλητική προσωπικότητα του 2012).
Τζόρνταν Πέρες: (30, 15, Σεντ Τζόζεφ, Τερματοφύλακας. Πότε διεθνής ποδοσφαιριστής και πότε πυροσβέστης).
Σκοτ Γουάιζμαν: (31,8, Σκάνθορπ. Δεξιός μπακ. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με μακρόχρονη θητεία στ’ αγγλικά γήπεδα. Λόγω μητέρας φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας).
Κυρίως αυτές είναι οι μορφές των αντιπάλων μας, τους οποίους προπονεί ο 62χρονος Τζεφ Γουντ, παλιότερα τερματοφύλακας αγγλικών ομάδων, αλλά και τεχνικός.
Σχολιάστε