Στάση πληρωμών στην Ανατολική Ευρώπη

Μία πολύ σημαντική καταγγελία από το συνδικάτο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ο πρώτος μεγάλος πονοκέφαλος για τον νέο πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ. Αναλυτικό ρεπορτάζ του ΜΑΝΟΥ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στα «βαθιά νερά» με το καλημέρα αναμένεται να βρεθεί ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν, καθώς στην συνεδρίαση που είχε τη Δευτέρα,  το Συνδικάτο Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών του κόσμου, που έχει έδρα την Ολλανδία, αναφέρθηκαν πολλά και διάφορα , σχετικά με τις πληρωμές που τυγχάνουν οι ποδοσφαιριστές στην Ανατολική Ευρώπη. Περισσότερο από το 41% των παικτών στην Ανατολική Ευρώπη έχουν αναφέρει ότι οι πληρωμές των μισθών τους, γίνονται με αρκετή καθυστέρηση κάτι που προκύπτει και από μία  έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη  FIFPro το 2012.
Η νέα έρευνα θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2016 δείχνει την τρέχουσα κατάσταση της μη πληρωμής σε όλο τον κόσμο.  Η έκθεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη μελέτη στις συνθήκες  απασχόλησης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αναλύει κάθε θέμα και δίνει  τις απαντήσεις από σχεδόν 15.000 ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Ασία / Ωκεανία.
 Στην Ανατολική Ευρώπη που αναφέρθηκε περισσότερο και το πρόσφατο διήμερο συνέδριο που έγινε στην Ολλανδία , διαπιστώθηκε ότι  τα πράγματα δεν είναι και στην καλύτερή τους κατάσταση ,ενώ αποτελεί χρόνιο πρόβλημα η καθυστέρηση των μισθών των ποδοσφαιριστών. Όλοι αντιλαμβάνονται όπως τόνισε και ένα από τα ηγετικά στελέχη της  FIFPro (η Ένωση Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών) ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες στην Ευρώπη.
fifpro2
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Σλοβενικής ομοσπονδίας επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, Ντέγιαν Στεφάνοβιτς τόνισε:
«Στην χώρα μου υπάρχει μεγάλη διαφορά στις συμβάσεις των πρωτοκλασσάτων ποδοσφαιριστών και των …άλλων».
Οι λιγότεροι ευρέως γνωστοί ποδοσφαιριστές έχουν γραμμένο στις συμβάσεις τους πως υπάρχει και μία περίοδος χάριτος και θα πληρωθούν αργότερα…
Πολλές φορές τόσο στην Σλοβενία, όσο και στις Τσεχία και Ρουμανία οι ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζονται από τους συλλόγους τους και φυσικά τους προέδρους των ομάδων τους, ως …αυτοαπασχολούμενοι. Κι αυτό επιτείνει την κατάσταση και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μόνιμα και με την σωστή απόφαση της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας αλλά βεβαίως πολύ περισσότερο της Παγκόσμιας ομοσπονδίας.
Πρέπει όπως ανέφερε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της FIFPro να υπάρξει ένα Συμφωνητικό που να είναι υποχρεωτικό για όλες τις ομάδες και για όλες τις χώρες. Στην Σλοβενία αλλά και σε άλλες χώρες κάτι τέτοιο δεν ισχύει τώρα.
Σε μία άλλη χώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου, στη Σερβία, ο επικεφαλής της Ένωσης, Μίρκο Πολέντιτσα  , ανέφερε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται». Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στο ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας η Ενωση Επαγγελματικών ποδοσφαιριστών αναγκάσθηκε να προσλάβει 4 επιπλέον δικηγόρους για να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές, καθώς δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. 
Έτσι  μεγαλώνει το χάσμα των απλήρωτων ποδοσφαιριστών, καθώς οι  δικηγόροι έχουν τόσο φόρτο εργασίας που δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς όλες τις τρέχουσες υποθέσεις.  
Η Σερβική ομοσπονδία έχει συμφωνήσει να θεσπίσουν οι  κανόνες αδειοδότησης από την έναρξη της σεζόν 2017-18,, αλλά όπως πρόσθεσε ο κ. Πολέντιτσα οι 10 από τους 16 συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προτεινόμενες διαδικασίες …
fifpro1
 
                                             Στην Ρωσία χρειάζεται ένα πιο υγιεινό μοντέλο
Εν τω μεταξύ στην  Ρωσία ο επικεφαλής της Ένωσης Επαγγελματιών παικτών, Βλάντιμιρ Λεοντσένκο  επεσήμανε ότι : «Στην πατρίδα μου πρώτα υπογράφονται τα συμβόλαια και μετά μιλάμε για χρήματα. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα πιο υγιεινό μοντέλο».
Όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξουν και σύντομα νέες προτάσεις προς την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ για να μπορέσει να γίνει μία αποκατάσταση της ισορροπίας στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο και τα πρωταθλήματά του καθώς η κατάσταση παρουσιάζεται όλο και πιο παραμορφωμένη, τόσο οικονομικά όσο και σε αθλητικό επίπεδο. Μάλιστα έγιναν και προτάσεις που κάνουν λόγω για μία πιο δίκαιη κατανομή των εσόδων, πιο αυστηρή αδειοδότηση για τους συλλόγους καθώς επίσης να υπάρχει και αξιολόγηση των στελεχών που επανδρώνουν τις διάφορες επιτροπές της κάθε ομοσπονδίας.
Προτείνεται μάλιστα στην ΟΥΕΦΑ να προχωρήσει στην επιβολή των κανόνων και την σταθερή εφαρμογή κυρώσεων κατά περίπτωση. Ούτως ώστε αν ένας σύλλογος δεν κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες και δεν σέβεται το εργατικό δίκαιο, να μην  του επιτρέπεται η συμμετοχή στις ευρωπαικές διοργανώσεις.
ATHENS, GREECE - SEPTEMBER 14: UEFA President Aleksander Ceferin during the 12th Extraordinary UEFA Congress at the Grand Resort Lagonissi Hotel, on September 14, 2016 in Athens, Greece.  (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)

                                                  Η ΟΥΕΦΑ ναι μεν αλλά…
Από την πλευρά της η ΟΥΕΦΑ έχει τονίσει κατ επανάληψη ότι χάρη στην όλο και αυστηρότερη  εφαρμογή του Δημοσιονομικού κανονισμού , του λεγόμενου και Financial Fair Play, έχει καταφέρει να μειώσει το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών , συμπεριλαμβανομένων των μισθών  που οφείλουν οι σύλλογoι, στους ποδοσφαιριστές και αυτό θα συνεχισθεί με μεγαλύτερη πίεση.
Βεβαίως όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ, ο κανονισμός αυτός του Δημοσιονομικού κανονισμού ισχύει και επιβάλλεται μόνο στις ομάδες εκείνες που πληρούν τις προυποθέσεις για να συμμετάσχουν σε κάποια από τις δύο ευρωπαικές της διοργανώσεις. Οι άλλες ομάδες δεν εμπίπτουν στο κανόνα αυτό, αλλά εξαρτώνται από το πόσο καλά κάνουν την δουλειά τους οι διάφορες επιτροπές αδειοδότησης των χωρών –  μελών της στις εγχώριες διοργανώσεις τους. Διότι εκεί μόνο οι  ομοσπονδίες μπορούν να επέμβουν καίρια και αποφασιστικά
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο διήμερο συνέδριο πήραν μέρος εκπρόσωποι από 18  χώρες (ανάμεσά τους φυσικά και η Ελλάδα με τον δραστήριο και εξαιρετικό στην δουλειά του, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του ΠΣΑΠ, Σταμάτη Συρίγο) . Οι άλλοι εκπρόσωποι ήταν από τις χώρες: Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Μάλτα, Ουκρανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κύπρο, Ρουμανία, Τουρκία, FYROM , Κροατία, Σερβία, Πολωνία , Μαυροβούνιο και Ρωσία…
 
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής:France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: