Φωνή ανεξαρτησίας το ποδόσφαιρο στην Εσθονία

Δείτε ποιός ήταν ο μοναδικός Εσθονός που έχει αγωνιστεί ποτέ στην Ελληνική Σούπερ Λίγκα και πως το ποδόσφαιρο πήρε την…ταυτότητα του μπάσκετ και έγινε το εθνικό σπορ της χώρας,

Εσθονία, η νέα αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας στον δρόμο για το Μουντιάλ.Τι είναι όμως το ποδόσφαιρο για την αντίπαλό μας; Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται στην Εσθονία απ’ τις αρχές του 20ου αιώνα. Μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων το άθλημα είχε πολλούς και φανατικούς θαυμαστές. Για την Εσθονία, η οποία το 1918 είχε ανεξαρτητοπηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της, το ποδόσφαιρο έγινε ένα σύμβολο κρατικής υπόστασης κι απελευθέρωσης. Τα συνεχή παιχνίδια με τους γείτονές της (Λιθουανία, Λετονία και Φινλανδία), μαζί με τις παρελάσεις και τις δεξιώσεις, πριν και μετά τους αγώνες, δεν ήταν απλά δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

estonia01
Αργότερα η Σοβιετική κυριαρχία, που διήρκησε για σχεδόν μισό αιώνα (1944-1991), ξερίζωσε το ποδοσφαιρικό πνεύμα των Εσθονών, στον τομέα της διασκέδασης αλλά και του φανατισμού (σε κάποιες περιπτώσεις). Το ποδόσφαιρο, όπως και το χόκεϊ στον πάγο ήταν αποκλειστικά ρωσικά αθλήματα κι ως εκ τούτου ακατάλληλα για τον «υποδουλωμένο» Εσθονό. Στα χρόνια της σοβιετικής κυριαρχίας αναπτύχθηκε το μπάσκετ. Δημιουργήθηκε μία αντιπαλότητα μεταξύ ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας, που, τελικά, έφερε ξανά στην κορυφή το ποδόσφαιρο με την αρχή της νέας χιλιετίας. Από την περίοδο της νέας ανεξαρτησίας άρχισε ο μακρύς δρόμος της ανάπτυξης του αθλήματος με στάδια, υποδομές και γενικά εμφανίστηκε μία νέα γενιά ποδοσφαιριστών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
estonia03
Έγινε ξανά το εθνικό άθλημά τους. Τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο βρίσκεται η εθνική ομάδα. Η επιθυμία για τη συμμετοχή σε τελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης. Το εθνικό πρωτάθλημα έχει «ξεφτίσει» τόσο εντός, όσο κι εκτός συνόρων. Στατιστικά αυτό σημαίνει πως η εθνική ομάδα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον 100 φορές περισσότερο απ’ ότι ένας συλλογικός αγώνας πρωταθλήματος ή Ευρωπαϊκός. Από το 2011 και μετά στο νέο εθνικό στάδιο του Ταλίν συγκεντρώνονται χιλιάδες φίλαθλοι για να δουν το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα. Ντυμένοι στα εθνικά χρώματα, οπλισμένοι με σημαιάκια και πανό, έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν και να βιώσουν την εθνική ενότητα. Υπό την εποπτεία αλλοδαπών προπονητών, την τελευταία 10ετία, οι Εσθονοί έμαθαν να παίζουν προσεκτικά στην άμυνα. Την εποχή αυτή το ποδόσφαιρο κι η εθνική ομάδα αποτελούν την ταυτότητα ανεξαρτησίας της χώρας. Φαίνεται σαν να χρειάζονται περισσότερο το ποδόσφαιρο οι Εσθονοί, απ’ ότι το ποδόσφαιρο τους Εσθονούς.΄

estonia04

 

Σάντερ Πούρι. Ο μοναδικός Εσθονός με συμμετοχή στην Σούπερ Λίγκα. Ο 28χρονος σήμερα μέσος φόρεσε για ένα χρόνο την φανέλα της Λάρισας που ήταν η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε μακριά από την χώρα του, έχοντας πάντως ξεκινήσει την καριέρα του από μία ομάδα με…Ελληνικές ρίζες, την Λεβάντια Τάλιν.

 

estonia-puri
estonia-puri

Ήρθε στην Ελλάδα, τον Γενάρη του 2010 και έφυγε τον Γενάρη του 2011, προλαβαίνοντας να αγωνιστεί σε 21 αγώνες πρωταθλήματος (10 και 11 αντίστοιχα στις σεζόν 2009-10 και 2010-2011), πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα σημαντικό γκολ με το οποίο τον Μάρτιο του 2010 η Λάρισα νίκησε τον ΠΑΟΚ με 2-1 (είχε σκοράρει στις καθυστερήσεις). Από εκεί και πέρα αγωνίστηκε σε έξι διαφορετικές χώρες πριν τον εφετινό Αύγουστο επιστρέψει στην χώρα του για να φορέσει την φανέλα της Νόμε Κάλιου.

 


Η εθνική ομάδα επισκέπτεται για πρώτη φορά την Εσθονία είτε για φιλικό είτε για επίσημο παιχνίδι. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους Εσθονούς που έχουν έρθει δύο φορές στην χώρα μας για φιλικά παιχνίδια. Η πρώτη φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 1999 και το ματς είχε γίνει στα Τρίκαλα και είχε τελειώσει ισόπαλο 2-2. Η Ελληνική ομάδα με προπονητή τον Βασίλη Δανιήλ είχε ανοίξει το σκορ με τον Γιώργο Γεωργιάδη και το είχε κλείσει με τον Νίκο Λυμπερόπουλο με τον Αντρές Όπερ τον παίκτη-σύμβολο του ποδοσφαίρου της Εθνονίας (ρέκορντμαν συμμετοχών-γκολ) να πετυχαίνει και τα δύο γκολ. Το δεύτερο φιλικό έγινε τον Νοέμβριο του 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια και ήταν από τα πρώτα του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της εθνικής που είχε επικρατήσει με 4-2 έχοντας προηγηθεί με 4-0 με δύο γκολ του Ντέμη Νικολαίδη και ένα των Βασίλη Τσάρτα και Νίκου Μαχλά.

Δύο γκολ είχε πετύχει ο Ντέμης το 2001 με τους Εσθονούς στη Ν.Φιλαδέλφεια

Δύο γκολ είχε πετύχει ο Ντέμης το 2001 με τους Εσθονούς στη Ν.Φιλαδέλφεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: