Champions League Final made in…USA!

Στην Νέα Υόρκη σχεδιάζει να πάει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ

Ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν για πρώτη φορά από τις 14 Σεπτεμβρίου που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα, κάνει λόγο ανοιχτά πλέον,  για πιθανή διεξαγωγή ενός τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός Ευρώπης.
Αναφέρει μάλιστα ότι θα είναι μία θαυμάσια ιδέα να γίνει το σπουδαίο αυτό παιχνίδι σε μία μεγαλούπολη ας πούμε, όπως είναι η Νέα Υόρκη. Είχαμε αποκαλύψει από τις 4 Αυγούστου ότι οι «ισχυροί» και πλούσιοι  σύλλογοι της Ευρώπης, βλέπουν με «καλό μάτι» τη μεταφορά του τελικού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ίσως και του κόσμου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία ή την Μαλαισία. Κι έρχεται τώρα ο κ. Τσεφερίν να μας επαληθεύσει  . Μάλιστα, φουντώνουν οι φήμες πως ο Σλοβένος βρίσκεται σε συζητήσεις για την διεξαγωγή του τελικού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στη Νέα Υόρκη.
Ο Σλοβένος κορυφαίος διοικητικός ηγέτης του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου μιλώντας πρόσφατα στο Associated Press τόνισε μεταξύ άλλων για το θέμα αυτό:
« Οι ώρες των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ μιας χώρας εκτός Ευρώπης και μίας εντός, μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετικές από εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η Κίνα είναι οικονομικά ενδιαφέρουσα περίπτωση , ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο οικονομικά ενδιαφέρουσες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο αναπτύσσεται εκεί. Η Κίνα δεν κοιμάται κατά την διάρκεια ενός τελικού Τσάμπιονς Λιγκ επειδή είναι Σάββατο και μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι.
Για παράδειγμα να πάμε από την Πορτογαλία στο Αζερμπαιτζάν ο χρόνος είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν για να πάει κάποιος στη Νέα Υόρκη. Και οι οπαδοί δεν θα έχουν πρόβλημα. Ωστόσο δεν θα πρέπει να θυσιάσουμε την επιτυχία της διοργάνωσης με τη μετατόπιση του αγώνα σε  αναπτυσσόμενες αγορές ποδοσφαίρου. Όπως  στην Ασία μόνο και μόνο  για να σαρώσει στην τηλεθέαση και να έχουν μεγαλύτερα κέρδη οι χορηγοί. Αλλωστε δεν πρέπει να ξχνάμε ότι τα περισσότερα παιχνίδια ξεκινούν στις 18:45 GMT (9.45 μμ Ελλάδος) , όταν ένα μεγάλο μέρος της Ασίας ήδη κοιμάται  Φυσικά για να προχωρήσουμε σ ένα τέτοιο θέμα, πρέπει να αξιολογήσουμε πρώτα κάθε παράγοντα».
Βεβαίως για να φτάσει η ΟΥΕΦΑ να αναθέσει σε μία πόλη εκτός Ευρώπης να φιλοξενήσει ένα τελικό, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διαδικασίες. Όμως είναι καθαρό πλέον ότι ο κ. Τσεφερίν αφήνει ανοιχτό όχι ένα …παραθυράκι, αλλά σχεδόν μία πόρτα. Η αλλαγή κατεύθυνσης είναι πλέον φανερή, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη προσφορά.
Πρόσθεσε μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ:» Η διαδικασία υποβολής προσφορών πρέπει να είναι διαφανής. Διότι αν μία χώρα πάρει το τελικό του Τσάμπιονς ή του Γιουρόπα Λίγκ, ως είδος πολιτικής παρέμβασης , τότε δεν θα είναι καλό. Πρέπει να υπάρξει σαφής διαδικασία υποβολής προσφορών που θα προστατεύσει την διοίκηση, ακόμη και τον εαυτό της. «
                                            Για το Σάββατο…
Στο ίδιο μας σημείωμα, στις 4 Αυγούστου είχαμε αναφέρει ότι αρκετές μεγάλες ομάδες όπως η Γιουβέντους δια του ιδιοκτήτη και προέδρου της, Αντρέα Ανιέλι είχαν συζητήσει στο Μιλάνο την παραμονή και το πρωί ανήμερα του τελικού, πως πρέπει να εξετασθεί η πιθανότητα να διεξάγονται οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, το Σάββατο. Θεωρώντας ενδεχομένως και πολύ σωστά πως θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία. Και φυσικά και μεγαλύτερη τηλεθέαση κάτι που μεταφράζεται και σε πολλά περισσότερα χρήματα.
Ο κ. Τσεφερίν αναφέρθηκε και στη πιθανότητα του Σαββάτου:
« Το Τσάμπιονς Λιγκ όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι το καλύτερο προιόν στον κόσμου του αθλητισμού. Επι του παρόντος μόνο ο τελικός παίζεται το Σάββατο, αλλά υπάρχει δυνατότητα να κινηθούν προς την ημέρα αυτή και τα ημιτελικά. Βεβαίως αυτό δεν είναι μία απλή επιλογή, διότι τα προβλήματα που επηρεάζουν τα εθνικά πρωταθλήματα είναι εξίσου σημαντικά. Ειδικά με την Πρέμιερ Λιγκ …». 2015 UCL FINAL
                 
                                Θέλει 16 θέσεις για την Ευρώπη
Τέλος ο κ. Τσεφερίν όταν ρωτήθηκε για τη πρόταση του Τζιάνι Ινφαντίνο προέδρου της ΦΙΦΑ και τυπικά επικεφαλή του, για πιθανή αύξηση των ομάδων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου από 32 σε 48 ομάδες, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Επιθυμεί πρώτα να έχει εγγυήσεις πως η Ευρώπη θα έχει πιο πολλές ομάδες, 16 αν όχι και περισσότερες αφού στην ήπειρο αυτή υπάρχουν οι πιο ισχυρές ομάδες και έπειτα θα αποφασίσει.
« Περιμένουμε μία πλήρη ανάλυση  σχετικά με τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας σημαντικής αναμόρφωσης της διοργάνωσης. Είναι δίκαιο νομίζω η Ευρώπη να έχει 16 θέσεις μετά την επέκταση . Σήμερα από την Ευρώπη προκρίνονται 13 εθνικές ομάδες. Όμως πιστεύω ότι τόσο στη Βόρειο Αμερική όσο και στην Ασία προτιμούν να παρακολουθούν πιο πολύ τις δικές μας ομάδες. Φυσικά εάν αυτό το θέσετε σε ψηφοφορία (για τον αριθμό των επιπλέον θέσεων της ΟΥΕΦΑ) θα μπορούσαμε να χάσουμε. Όμως είμαστε η ισχυρότερη Συνομοσπονδία και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι έχουμε την καλύτερη ποιότητα και όλες τις άλλες πτυχές. Εχουμε τις καλύτερες εθνικές ομάδες. Ξέρω ότι ο καθένας φοβάται να παίζει πλέι οφ με ομάδες της Ευρώπης . Μπορώ να τους καταλάβω, αλλά αν είναι να  φοβούνται , τότε μάλλον είναι καλύτερα , να παίζει στο παγκόσμιο κύπελλο η ομάδα που αξίζει να πάει …»
Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2026, που το βλέπει με δεδομένες τις δυνατότητες των υποδομών που υπάρχουν στη Βόρειο Αμερική, να πηγαίνει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι και σχεδόν έτοιμες από πλευράς φακέλλου και εγκαταστάσεων. Κι έχει απόλυτο δίκηο…
 
 Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής   IFFHS
Ανταποκριτής:France Football, A Bola,  Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: