Έπαιζαν μπάλα στο μέτωπο…

Μία ακόμη έρευνα του ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ για τους ποδοσφαριστές και όλους τους αθλητές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή

Θ. Σπυρίδης

Ποδοσφαιριστές που πολέμησαν γενναία στην πρώτη γραμμή ήταν οι παίκτες του Ολυμπιακού Γιάννης Βάζος, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, οι αδελφοί Λεωνίδαςκαι Στέλιος Ανδριανόπουλοι, ο Θεολόγος Συμεωνίδης ο Χέλμης, ο Ράγγος, ο Γρηγοράτος

Από την ΑΕΚ, 34 αθλητές της βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου στο Τεπελένι, ανάμεσα τους οι Παπαδόπουλος, Δαϊσπάγκος, Τζανετής, Σέλτζικας, Ρίμπας, Παυλής, Σκλαβούνος, Κουτσουλιέρης Τσιραλίδης, Σπυρίδης… Σε επιστολή που έστειλε ο Θ. Σπυρίδης στον Σύλλογο της ΑΕΚ γράφει, ότι « οι Ιταλοί σαν ποντίκια έχουν τρυπώσει στο Τεπελένι και φοβούνται να ξεμυτίσουν γιατί τους περιμένει η γάτα! Εμείς!».

Θ.Σπυρίδης

Θ.Σπυρίδης

Στην πρώτη γραμμή του Μετώπου βρίσκονται και οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού Αντώνης Μηγιάκης, Σπύρος, Υποφάντης, Κρητικός, Μπαλτάσης, Στρουμπούλης, Σβολόπουλος, Καμπέρος, Σύρκος, Δότσικας, Δημόπουλος

Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Βασ. Στρουμπούλης έγραψε σε επιστολή του στην Αθήνα: «Πιάνουμε πολλούς αιχμάλωτους Ιταλούς και όλο ζητάνε «μαντζαρία». Πιάσαμε και έναν διεθνή ποδοσφαιριστή τους τον Καλικαμπέρι και του φερθήκαμε αθλητικά, ξεχνώντας πως νωρίτερα είχε γεμάτο το όπλο εναντίον μας και με την παρέα του ήθελε να μας υποδουλώσει».

Ο σέντερ μπάκ του Παναθηναϊκού Βασ. Καμπέρος σε επιστολή που είχε γράψει στο Σύλλογο του, τόνιζε «θα επιστρέψουμε μόλις κατατροπώσουμε τους Ιταλούς. Νόμιζαν ότι θα αντιμετώπιζαν την Ελλάδα στο ποδόσφαιρο και θα εξασφάλιζαν εύκολη και άνετη νίκη. Όμως τους δώσαμε ένα καλό μάθημα και θα το θυμούνται για πάντα».

Ο τερματοφύλακας του Αθηναϊκού Ρουσόπουλος, έγραψε σε συναθλητές του στην Αθήνα « εσείς να γυμνάζεστε καθημερινά χωρίς να ανησυχείτε, εμείς εδώ φυλάσσουμε Θερμοπύλες…».

Η Εθνική ομάδα προπολεμικά

Η Εθνική ομάδα προπολεμικά

Ο πρωταθλητής Ελλάδος στα εμπόδια και βαλκανιονίκης αθλητής του Παναθηναϊκού Ιωάννης Σκιαδάς σε επιστολή του ζήτησε από την Αθήνα να του στείλουν μία μπάλα για να παίζουν «και γυμναζόμενοι θα έχουμε τη δύναμη και θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα ρίξουμε τους φρατέλους στη θάλασσα».

Η μπάλα έφτασε στο Μέτωπο και η ευχαριστήριος επιστολή εστάλη αμέσως στην Αθήνα με τις υπογραφές των αθλητών: Σκιαδά, Βάζου (Ολυμπιακού) Γκιζόρη, Κομάσου, Ρουσόπουλου, Σχίζα, Προκοπίου, Βαλλίδη, Κουρέτη κ.α.

Όλοι αυτοί, παίζουν στον ελεύθερο χρόνο τους δίτερμα, με… θεατές τους Ιταλούς αιχμαλώτους. Πάντως η ομάδα του 1ου λόχου του 1ου Συντάγματος, που ανήκουν, πραγματοποίησε τρείς νίκες ( 3-2, 4-2, και 6-2) με τους Ιταλούς να εκπλήσσονται και να χειροκροτούν.

Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Α. Κοντόπουλος παρασημοφορήθηκε «λόγω της εξαίρετης ανδρείας που επέδειξε στη μάχη του Ιβάν». Ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Αθηνών Βουβουδάκης προήχθη στο βαθμό του λοχία επ’ ανδραγαθία.

Επίσης αθλητές του Απόλλωνα που πολεμούν στην πρώτη γραμμή, είναι οι Γκίκας Γκιζόρης, Δεληγιάννης, Μαρσέλλος, Γκίλλης, Δαμαλάς, ενώ ο Κάτσικας υπηρετεί σο Ναυτικό.

Οι αθλητές του Ολυμπιακού Πατρών Αναστάσιος και Νικόλαος Πολυκράτης και ο τερματοφύλακας Γεώργιος Καλοκαιρινός πολέμησαν γενναία τον εχθρό.

Μάλιστα ο Αναστάσιος Πολυκράτης έκανε και μία αλτρουιστική πράξη. Βρήκε έναν Ιταλό στρατιώτη σοβαρά τραυματισμένο αι εγκαταλελειμμένο, τον πήρε στον ώμο του και ανάμεσα από φαράγγια και δύσβατα μονοπάτια τον μετέφερε κατάκοπος σε ορεινό χειρουργείο, και σώθηκε από βέβαιο θάνατο.

%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%89%cf%80%ce%bf

Άλλοι αθλητές – πολεμιστές

Οι μεγάλοι πρωταθλητές του στίβου και με μεγάλες διεθνείς νίκες στους Βαλκανικούς, όπως ο δρομέας Θανάσης Ραγάζος (Γ.Σ. Αλμυρού Βόλου), ο εμποδιστής Χρήστος Μάντικας (ΑΕΚ), ο Ιωάννης Παλαμιώτης (Παναθηναϊκού), ο δρομέας Στρατάκος ( Εθνικού Γ.Σ.), ο δισκοβόλος Νίκος Σύλλας ( Πανιωνίου) ο σφυροβόλος και πρωταθλητής της πάλης Θανάσης Καμπαφλής που τους διασκέδαζε με Δημοτικά τραγούδια ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος (ΑΕΚ) ο Φραγκούδης, ο Πρωτοψάλτηςο Μισαηλίδης, ο Στεφανάκης και ο δυναμικός άλτης του Πειραϊκού Γρηγόρης Λαμπράκης, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου και πολέμησαν γενναία.

Ο Μαραθωνοδρόμος και βαλκανιονίκης του Παναθηναϊκού Χρήστος Σάρρας ο γνωστός σε πολλούς Αθηναίους εφημεριδοπώλης συνέλαβε ένα βράδυ μόνος του τρείς Ιταλούς, τους αιχμαλώτισε και τους οδήγησε στη μονάδα του. ΄

Ηταν η σειρά του να πάει στη βρύση να γεμίσει τα παγούρια νερό. Εκεί διαπίστωσε πως υπήρχαν τρεις Ιταλοί, τους αιφνιδίασε και τους αφόπλισε, πέταξε τα όπλα τους και με απειλές τους οδήγησε στη μονάδα του στην Ξηνοπηγή…

Ο πρωταθλητής Ελλάδος και βαλκανιονίκης στο επί κοντώ Γεώργιος Θάνος και ο αθλητής του Πανιωνίου Βασ. Σταυρόπουλος δήλωσαν στους απεσταλμένους του Τύπου στο Μέτωπο, ότι θα γυρίσουν στην Αθήνα μόνο νικητές! «Γιατί μέσα στη ψυχή μας έχουμε δύο ιδέες: Νίκη ή θάνατος!».

Ο σφαιροβόλος του Λυκούργου Σάμου Κατρακάζης που υπηρετεί ως ανθυπολοχαγός στους όλμους και ο δρομέας του ίδιου Συλλόγου Κ. Πτίνης στο Πυροβολικό, σε επιστολή που έστειλαν στο σύλλογο τους γράφουν: «Κάνουμε τόσο καλά το καθήκον μας που ενοχλεί αφάνταστα τον καβαλέρο ( Μουσολίνι)…».

Στην πρωτη γραμμή και οι άσσοι του Μπάσκετ Δημητριάδης, Σκυλογιάννης, Χατζηγεωργάκης, Καμιζούλης, Βάσος

Από τους κολυμβητές μας που πολέμησαν στο Μέτωπο οι Ν. Μπαλτατζής ως ανθυπίλαρχος στο Ιππικό, ο Α. Περδίκης ως ανθυπασπιστής, ο Ι. Παπαδάκης, ο Γ. Γεωργιάδης και οι αδελφοί Ζωγράφου.

Άλλοι παλιοί πρωταθλητές της οπλομαχίας που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή είναι, ο συνταγματάρχης του Πυροβολικού Κ. Μπότασης, οι λοχαγοί Κ. Νικολόπουλος και Χρήστος Ζαλοκώστας σε άλλες μονάδες μαζί με τον πανελληνιονίκη με διεθνείς νίκες αντισυνταγματάρχη Τρ. Τριανταφυλλάκο, τον ταγματάρχη Παπαρρόδου και τους λοχαγούς Μολφέτα, Κοτέα Ψαράκη και τον ανθυπολοχαγό Καραμερτζάνη.

Ο πρωταθλητής της ποδηλασίας του Πανιωνίου Περουτζόγλου, σε επιστολή του στο σύλλογό του γράφει ότι «στους 50- 60 αθλητές της οικογένειας του Πανιωνίου έπεσε ο κλήρος να υπερασπίσουν την τιμή της πατρίδος στην πρώτη γραμμή.

Το αμάραντο στεφάνι της νίκης θα σου το προσφέρουν τα παιδιά σου, διότι η νίκη θα ανήκει σε σένα που έβγαλες λεβέντες που ξέρουν να αγωνίζονται και να νικούν».

ΠΗΓΗ; Real.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: