Η μάχη των πάγκων

Αφιέρωμα του Ritorno στους προπονητές που καθοδήγησαν τους δύο αιωνίους στο κλασσικό ντέρμπι. Τα ρεκόρ, οι κοινοί, ο πολυνίκης, ο αήττητος…

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο προπονητής που έχει στο ενεργητικό του τα περισσότερα ντέρμπι «αιωνίων», ποιος έχει πανηγυρίσει τις περισσότερες νίκες,ποιος έχει γνωρίσει τις περισσότερες ήττες, ποιοι έχουν κοουτσάρει και τις δύο ομάδες και άλλες ασήμαντες ίσως λεπτομέρειες που στο τέλος κάνουν πάντα την διαφορά.
Άλλωστε το επάγγελμα προπονητής ήταν ανέκαθεν το πλέον επισφαλές από οποιοδήποτε άλλο στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Είναι εκείνοι που από την άκρη των πάγκων τους, δίνουν την δική τους μάχη. Περνούν πολλές στιγμές αγωνίας και δεν είναι λίγες οι στιγμές όπου μία λάθος πάσα, ένα δοκάρι, ένα γλίστρημα μπορεί να καταστρέψει τα πάντα. Η αγωνία των προπονητών, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ντέρμπι αιωνίων, δεν «πληρώνεται» με τίποτα.
Επιχειρήσαμε μία ιστορική έρευνα και σας παρουσιάζουμε την προπονητική ιστορία των ντέρμπι των «αιωνίων».

Ήταν ανήμερα του…Αγίου Βαλεντίνου το 1960 (14/2) όταν…ερωτεύτηκαν για πρώτη φορά οι «Αιώνιοι» στη Λεωφόρο. Ο Αντώνης Μηγιάκης από την μία πλευρά (την πράσινη) και ο Ιταλός Μπρούνο Βάλε από την  άλλη (την κόκκινη). Το ντέρμπι δεν ανέδειξε νικητή, δεν είχε καν γκολ.

Από τότε έγιναν έως τις μέρες μας 114 συνολικά και πάμε για το 115ο με 78 έως τώρα διαφορετικούς προπονητές στους δύο πάγκους. Τα 114 είναι ντέρμπι σε επίπεδο Εθνικής κατηγορίας χωρίς να υπολογίζουμε αγώνες μπαράζ ή κυπέλλου.
Με τον Πάουλο Μπέντο οι προπονητές γίνονται 79 καθώς ο Στραματσιόνι έχει ήδη πάρει γεύση και έντονη μάλιστα από την καυτή ατμόσφαιρα.

Πάμε λοιπόν:

ΠΕΝΤΕ ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΙ 83 ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Ξεκινάμε με αυτούς που είχαν την εμπειρία να δουν το ντέρμπι και με πράσινη και με κόκκινη απόχρωση. Η επιλογή της χρωματικής σειράς δεν είναι τυχαία για τον απλούστατο λόγο ότι και οι πέντε είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή: Αθήνα-Πειραιάς. Με χρονική σειρά: Μπόμπεκ, Πετρόπουλος, Γκόρσκι, Σενέκοβιτς και Γκμοχ.  Συνολικά 47 έχουν καθήσει στον  «ερυθρόλευκο» πάγκο και 36 σε αυτόν του Παναθηναϊκού.

ΣΤΕΦΑΝ ΜΠΟΜΠΕΚ

ΣΤΕΦΑΝ ΜΠΟΜΠΕΚ

ΡΕΚΟΡ Ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το ρεκόρ παρουσίας που παραμένει για πολλά χρόνια και θα διαρκέσει αρκετά ακόμη. Το κατέχει ο αλησμόνητος Λάκης Πετρόπουλος, 20 χρόνια μετά τον θάνατο του! Εννέα φορές ως προπονητής του Παναθηναϊκού και έξι του Ολυμπιακού. Με τον Ολυμπιακό μάλιστα παρέμεινε αήττητος (τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες). Σύνολο 15 ντέρμπι με πέντε νίκες και επτά ισοπαλίες.

Λάκης Πετρόπουλος, Νίκος Γουλανδρής

Λάκης Πετρόπουλος, Νίκος Γουλανδρής

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΚΑΙ ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΡΕΚΟΡ
Το ρεκόρ στον πάγκο των «πρασίνων» στα ντέρμπι κατέχει ο Στέφαν Μπόμπεκ με 10 αγώνες αλλά με μόλις μία νίκη! Ακολουθούν με εννέα Πετρόπουλος και Δανιήλ.
Το αντίστοιχο του Ολυμπιακού το έχει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με έξι νίκες και μία μόλις ήττα. Ακολουθούν με έξι οι Μπούκοβι, Πετρόπουλος, Βαλβέρδε και Λεμονής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΝΙΗΛ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΝΙΗΛ

ΤΟ «ΑΧΩΡΙΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ»
Το ζευγάρι Μπούκοβι-Μπόμπεκ βρέθηκε πέντε φορές αντιμέτωπο όσο κανένα άλλο. Ο Μπόμπεκ δεν μπόρεσε σε κανένα να νικήσει τον Μπούκοβι που πανηγύρισε τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες.

Ο Μπούκοβι με τον Ζαντέρογλου και τον Σιδέρη

Ο Μπούκοβι με τον Ζαντέρογλου και τον Σιδέρη

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΓΚΟΡΣΚΙ

Εκπληκτική παρουσία του Κάζιμιρ Γκόρσκι. Βρέθηκε από τέσσερις φορές στον πάγκο των δύο αιωνίων στα ντέρμπι και δεν έχασε σε κανένα! Είχε  τρεις νίκες και μία ισοπαλία στον «πράσινο» πάγκο και το ίδιο ακριβώς ρεκόρ και στον «κόκκινο».

ΚΑΖΙΜΙΡ ΓΚΟΡΣΚΙ

ΚΑΖΙΜΙΡ ΓΚΟΡΣΚΙ

Ο ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΡΟΤΣΑ

Αήττητος στα έξι ντέρμπι παρέμεινε και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στον «πράσινο» πάγκο. Δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

ΑΛΛΟΙ ΣΤΟΝ Α’ ΓΥΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟΝ Β’
Σε τέσσρερις περιόδους παρουσιάστηκε το φαινόμενο να έχουν διαφορετικούς προπονητές στους πάγκους τους στα παιχνίδια του πρώτου γύρου και σε εκείνα του δεύτερου:
1987 (Ιβιτς – Α.Γεωργιάδης και Παναγούλιας, Δανιήλ), 1988 (Παναγούλιας – Δανιήλ και Μπέγκτσον – Γούναρης), 2001 (Αναστασιάδης – Μαντζουράκης και Λεμονής – Αποστολάκης) και 2010 (Ζίκο – Τεν Κάτε και Νιόπλιας – Μπάντοβιτς).

ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ

ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ

ΜΠΟΛΙΚΟΙ…ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ
Συνολικά 28 όσοι βρέθηκαν έστω και μία μόλις φορά σε πάγκο «αιωνίων» στα ντέρμπι, είτε ως υπηρεσιακοί είτε γιατί δεν είχαν προλάβει…τον δεύτερο γύρο είτε γιατί αντικατέστησαν εκείνον που είχε «κουτσάρει» στον πρώτο, είτε γιατί έπεσαν στην περίπτωση όπως συνέβη με τον Σίλβα στη περσινή περίοδο.
Οι 18 από την πλευρά του Ολυμπιακού. Από αυτούς μόνο οι πέντε ευτύχησαν να νικήσουν. Όλοι από τον πάγκο του Ολυμπιακού όλοι πλην ενός του Κρίστο Μπόνεφ. Σούλης, Μπάκιγχαμ, Πολυχρονίου, Ζίκο και Σίλβα οι άλλοι.

Ο Μπόνεφ με τους Πανόπουλο, Ελευθεράκη και Οικονομόπουλο

Ο Μπόνεφ με τους Πανόπουλο, Ελευθεράκη και Οικονομόπουλο

ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ

Με έξι νίκες  ο  Ντούσαν Μπάγεβιτς, είναι ο πολυνίκης των ντέρμπι. Τις περισσότερες ήττες είχε ο Βασίλης Δανιήλ (5) και τις περισσότερες ισοπαλίες ο Στέφαν Μπόμπεκ (5).

ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

ΤΟ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΣΕΡΙ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ
Για πέντε συνεχόμενες σεζόν (τις πέντε τελευταίες)  ο Ολυμπιακός είχε διαφορετικούς προπονητές στην εκτός έδρας κόντρα του με τον Παναθηναϊκό. Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Μίτσελ και Περέϊρα ήταν οι προηγούμενοι του Σίλβα που πάντως δεν πρόλαβε να κοουτσάρει πέρσι καθώς το ντέρμπι δεν έγινε ποτέ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: