Τα ποτά που ανεβάζουν το ουρικό οξύ

Διαβάστε από ποιά ποτά, αλκοολούχα και μη, αυξάνεται το ουρικό οξύ στον οργανισμό μας και πως μπορούμε να τον προστατεύσουμε.

Το αυξημένο ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων) και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια.

Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται σε μια ανοσολογική αντίδραση στην συσσώρευση κρυστάλλων από ουρικό οξύ στις αρθρώσεις.

Η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στην άρθρωση που επιδεινώνεται ακόμα και στην ελάχιστη πίεση, από φλεγμονή της άρθρωσης, από πυρετό και από ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από την άρθρωση. Όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα υπερβαίνουν 10 mg/dL, τότε αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας.

Εάν είχατε ποτέ ένα επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας, ξέρετε ότι είναι ένας πολύ επώδυνος τύπος αρθρίτιδας. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας ανεβαίνει, όταν η διατροφή σας είναι πλούσια σε πουρίνες.

Οι πουρίνες βρίσκονται σε υψηλή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βρίσκονται επίσης σε μερικά καθημερινά ποτά. Δείτε ποια είναι αυτά:

Μπύρα

Η μπύρα περιέχει μεγάλη ποσότητα πουρινών και έχει συνδεθεί επιστημονικά με συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν 350 ml μπύρας ημερησίως ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να έχουν ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου μπύρα.

craft-beer

Αλκοόλ

Παρά το γεγονός ότι η μπύρα είναι το χειρότερο ποτό για την ουρική αρθρίτιδα, οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στη νόσο. Το αλκοόλ αναγκάζει τα νεφρά να αποβάλλουν αλκοόλη αντί να για ουρικό οξύ. Αυτό αυξάνει την ποσότητα του ουρικού οξέος στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μία επίθεση ουρικής αρθρίτιδας σε περίπου μία ή δύο ημέρες.

Αναψυκτικά

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας από ζαχαρούχα αναψυκτικά. Αυτή η σύνδεση έχει βρεθεί ότι ισχύει τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό ανά ημέρα είναι αρκετό για να διπλασιάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν ένα αναψυκτικό ανά μήνα.

Χυμός πορτοκάλι

Πολλοί ζαχαρούχοι χυμοί μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ουρική αρθρίτιδα, αλλά ακόμα και οι φυσικά χυμοί, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, μπορεί επίσης να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας. Έρευνες δείχνουν ότι οι χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που προστίθεται τεχνητά στα αναψυκτικά, αλλά υπάρχει με φυσικό τρόπο στον χυμό του πορτοκαλιού.

ΠΗΓΕΣ: www.iatropedia.gr    www.everydayhealth.com

natural-gout-treatment-plant-based-diet

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ

Tα επίπεδα ουρικό οξέως μπορούν να μειωθούν με μικρές αλλαγές στη καθημερινή διατροφή. Μερικά «πρέπει» και «δεν πρέπει» για να το πετύχετε:

Φυτικές Ίνες

Σύμφωνα με το University of Maryland Medical Center, οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, το σπανάκι, το μπρόκολο, βοηθούν στην απορρόφηση του ουρικού οξέως στο αίμα, επιτρέποντας την αποβολή του από το σώμα μέσω των νεφρών.

Ελαιόλαδο

Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και όχι βούτυρο ή φυτικά έλαια. Η θερμική επεξεργασία που δέχονται αυτά τα αλλοιώνει με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τη βιταμίνη Ε στον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ουρικού οξέως.

Βιταμίνη C

Η τακτική πρόσληψη 500mg για ένα διάστημα του ενός ή δύο μηνών βοηθάει στη μείωση του ουρικού οξέως.

Γλυκίσματα

Αποφύγετε κέικ, γλυκά, μπισκότα και άλλους γλυκούς «πειρασμούς» που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων και τρανς λιπαρών.

Αντιοξειδωτικές Τροφές

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέως.

ouriko-oksi-666x399

Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην ουδετεροποίηση του ουρικού οξέως επιτρέποντας στον οργανισμό να το αποβάλει. Μερικές έρευνες προτείνουν την κατανάλωση 30 έως 40 κεράσια κάθε τέσσερις ώρες στη διάρκεια μίας κρίσης.

Νερό

3,5 λίτρα την ημέρα είναι η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα νερού. Το νερό βοηθάει τους νεφρούς στην αποβολή των ακαθαρσιών από τον οργανισμό.

Αλκοόλ

Αποφύγετε τελείως ή μειώστε στο ελάχιστο το αλκοόλ καθώς δυσχεραίνει την αποβολή του ουρικού οξέως. Ειδικά εάν είστε επιρρεπείς σε κρίσεις, μειώστε το αλκοόλ σε ένα ποτό τρεις φορές την εβδομάδα.

Ζωικές πρωτεΐνες

Περιορίστε το κόκκινο και λευκό κρέας και τα ψάρια. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες πουρίνης που αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέως.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες

Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως , φρούτα και λαχανικά και όχι επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα κέικ και τα γλυκά, καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες δίνουν πιο εύκολα και γρήγορα την αίσθηση της πληρότητας και  αποτρέπουν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

 

ΠΗΓΕΣ: www.kalikardia.gr    timesofindia.indiatimes.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: