Η έρημος της… Λούτσας και οι φοίνικες της Ελευσίνας
Το καλοκαίρι του 1970, ο Γιάννης Δαλιανίδης ετοίμαζε μία ακόμη ταινία της Finos Films με πρωταγωνίστρια την Ρένα Βλαχοπούλου που βρισκόταν στο κορύφωμα της κινηματογραφικής της πορείας εκείνη την εποχή.
Το μία «Ελληνίδα στο χαρέμι» μπήκε στο πάνθεον των κλασσικών ταινιών του Ελληνικού κινηματογράφου.
Μία ταινία που την βλέπουμε και την ξαναβλέπουμε με την ίδια πάντα ευχαρίστηση για να απολαύσουμε τις απίθανες ατάκες της Ρένας, τον Χρόνη να φωνάζει «Βαγγέλη» και να ανοίγουν πόρτες, την Μαρία Ιωαννίδου να μασά τσίχλα και να πετάει μπαρούφες και τον Βαγγέλη Σειληνό στον καλύτερο ίσως ρόλο της δικής του διαδρομής στο σινεμά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Τράβα μαλλί, ανεβαίνουμε»
Υπάρχει πάντως ένα κομμάτι του έργου που μετά από χρόνια αποτέλεσε προϊόν διαφωνίας. Οι σκηνές της υποτιθέμενης ερήμου που προσγειώθηκε ανώμαλα το αεροπλανάκι που πιλοτάριζε ο Χρόνης με την ατάκα «τράβα μαλλί ανεβαίνουμε» να συγκλονίζει.
Ο ίδιος ο Δαλιανίδης σε συνέντευξη του είχε αποκαλύψει ότι η «έρημος» δεν ήταν παρά ένα πρόχειρο «βουνό» στην παραλία της Λούτσας για την διαμόρφωση της εκείνη την εποχή, από τον δήμο:
«Το 1971 γυρίζω το «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου. Ήμουν έτοιμος να φύγω για την Αίγυπτο για να βρω την έρημο και τις οάσεις που χρειαζόμουν. Μου είχαν μιλήσει για μια τοποθεσία με άμμο στην Κύπρο, που έμοιαζε με έρημο. Ένα μεσημέρι που ο δρόμος μου με έφερε στην Λούτσα, βλέπω μπουλντόζες και λόφους άμμου στην προσπάθεια του δήμου να διαμορφώσει την παραλία. Πήγα εκεί και έκανα όλες τις σκηνές της ερήμου. Για όαση χρησιμοποίησα ένα κτήμα της Ελευσίνας γεμάτο φοινικόδεντρα»
Το λάθος είναι ότι δεν επρόκειτο για το 1971 αλλά για το 1970 καθώς η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 4 Ιανουαρίου του 1971 όπως μπορείτε να το διαπιστώσετε και από το διαφημιστικό της ταινίας που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της 4ης Ιανουαρίου του 1971:
Μετά από χρόνια ήρθε στο φως ένα δημοσίευμα που ήθελε τις συγκεκριμένες σκηνές να γυρίζονται στη περιοχή Αμμοθίνες της Λήμνου όπου πραγματικά συναντά κανείς ένα σπάνιο τοπίο που όμοιο του δεν το βρίσκει κανείς πουθενά αλλού στην Ελλάδα και ίσως σε όλη την Ευρώπη.
Μάλιστα στο επίσημο website της Finos Films ενώ αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι σκηνές της ερήμου είχαν γυριστεί κάπου στην Αττική, στη συνέχεια έγινε αλλαγή που μας πληροφορούσε ότι τα γυρίσματα είχαν γίνει στο Γομάτι της Λήμνου όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα το οποίο αναπαράχθηκε και μπορεί κανείς να το συναντήσει σε πάμπολα websites.
Φυσικά η αναπαραγωγή έγινε χωρίς κανείς να μπεί στο κόπο να το ψάξει λίγο παραπάνω.
Δείτε παρακάτω το ίδιο κομμάτι του website της Φίνος, την πρώτη εκδοχή με «Αττική» και την δεύτερη με «Λήμνο» στο ίδιο κείμενο:
Σχολιάστε