Στην αρχαία Ελλάδα οι ρίζες του μπιλιάρδου
Είτε παίζοντας «γαλλικό» είτε «αμερικάνικο» μπιλιάρδο, όλοι οι Έλληνες έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή με μία στέκα στο χέρι αγωνιώντας για μια «καραμπόλα» ή για να πετύχουμε να στείλουμε με την λευκή μας μπάλα, μία χρωματιστή σε μία μία από τις έξι τρύπες.
Το μπιλιάρδο παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα του είχε βγεί… κακό όνομα σε άλλες δεκαετίες (στα μέσα και προς τα τέλη του προηγούμενου αιώνα) παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον πλανήτη καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000.000 άτομα ασχολούνται μαζί του ενώ στην χώρα μας ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 350.000.
Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη ιστορία του, έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα όπως αναφέρεται στην ιστορία του που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Μπιλιάρδου:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η εικόνα του μπιλιάρδου μέχρι των 11ο αιώνα ήταν ακριβώς αυτή που θύμιζε το χόκεϊ, δηλαδή ένας παίκτης όρθιος ο οποίος με το ξύλο προσπαθούσε με την μία μπάλα να χτυπήσει τις υπόλοιπες που βρίσκονταν στο έδαφος. Υπήρξε στον Παρθενώνα ένας χώρος που τότε ονομαζόταν «σφαιρίστρα των αρρηφόρων» απ’ όπου βγήκε και τ’ όνομα σφαιριστήριο. Στην σφαιρίστρα των αρρηφόρων οι ιερείς της θεάς Αθηνάς, που ζούσαν εκεί όλο τον χρόνο και επί τρεις μήνες ύφαιναν το πέπλο της Αθηνάς, στις ελεύθερες ώρες τους εξασκούνταν στην σφαίριση. Σφαιριστής για τους Αρχαίους Έλληνες ήταν ο θαυματοποιός που εκτελούσε δεξιοτεχνικές ασκήσεις με σφαιρικά αντικείμενα.
Ιδιαίτερα δημοφιλές έγινε στις Ευρωπαικές αυλές και την αριστοκρατία μετά τον 16ο αιώνα, μιας και εκείνοι είχαν τη οικονομική δυνατότητα για να αποκτήσουν τα πανάκριβα τραπέζια του.
Βασικά χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στα παιχνίδια καραμπόλας (Carom) που είναι η ομάδα των παιχνιδιών του μπιλιάρδου που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε γαλλικό μπιλιάρδο. Και στα παιχνίδια με τρύπες – τσέπες (Pocket), που έχει επικρατήσει να το αποκαλούμε αμερικάνικο μπιλιάρδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ ΣΤΟ BILLARDSINFO,GR
Κατά καιρούς το τραπέζι του μπιλιάρδου αλλά και οι στέκες έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για δεκάδες φωτογράφους που τα χρησιμοποιούν για να αποθανατίσουν συνήθως σε σέξι προκληκτικές πόζες τα μοντέλα τους.
Σχολιάστε