Ο Μάρλον Μπράντο, «Νονός» των Beatles
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος του Ritorno2015.com για την πηγή έμπνευσης του ονόματος κορυφαίων συγκροτημάτων της rock και pop μουσικής σκηνής, παρουσιάζουμε την ιστορία 13 γκρουπ των δεκαετιών 60 και 70. Γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες που αξίζει να διαβάσετε:
BEATLES
Eίναι αλήθεια ότι τα μέλη στο ξεκίνημα τους τουλάχιστον έδιναν διάφορες ερμηνείες στις συνεντεύξεις τους, από σοβαρές έως τελείως ηλίθιες με συνέπεια να επικρατεί ένα αλαλούμ, ένα μυστήριο που ίσως να μην έχει ακόμη και σήμερα, έξι και πλέον δεκαετίες μετά, βρει την απάντηση του.
Η ιστορία του ονόματος ξεκίνησε κάπου το 1957 όταν άρχισε να δημιουργεί την μπάντα ο Λένον αλλάζοντας διαρκώς ονόματα. Άρχισε με Black Jacks, συνέχισε με Quarry Men, πήγε στους Johnny and the Moondogs και άρχισε να πλησιάζει το τελικό όνομα με τους Beatals, τους Silver Beats, τους Silver Beatles και να καταλήγει στους Beatles ίσως γιατί ήδη με το όνομα αυτό είχαν αρχίσει να αποκτούν φήμη.
Το Beatles πρωτοακούστηκε τον Ιούλιο του 1960 όταν ακόμη υπήρχε το Silver Beatles. Τελικά στις 16 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, έμεινε για πάντα το Beatles. Το credit για την ονομασία το πιστώνονται ο Λένον και ο Σκωτσέζος Στιούαρτ Σάτκλιφ, αρχικό μέλος της μπάντας που στα 21 του πέθανε εντελώς ξαφνικά από ανεύρυσμα εγκεφάλου. Με την δική του κιθάρα έπαιζε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ όταν ένα χρόνο πριν τον θάνατο του είχε αποχωρήσει για να αφοσιωθεί στην μεγάλη του αγάπη, την ζωγραφική.
Πολλά χρόνια μετά το 1985, ο Τζορτζ Χάρισον στην δεύτερη έκδοση της βιογραφίας των Beatles έδωσε μία άλλη εκδοχή που δείχνει να είναι η επικρατέστερη καθώς ο Χάρισον ήταν πάντα ο «μετρημένος» της παρέας. Είπε ότι πήραν την έμπνευση από μια ταινία το “The wild one” (1953) όπου ο πρωταγωνιστής (Μάρλον Μπράντο) εμφανίζεται ντυμένος με μαύρο δερμάτινο μπουφάν και είναι πρώην αρχηγός μιας παρέας που έφερε το όνομα Beetles. Στη σκηνή του «καυγά» με τον διάδοχο του στην αρχηγία της παρέας Λι Μάρβιν ο τελευταίος λέει στον Μπράντο:
«We missed you Johnny, the beetles missed ya, all the beetles missed you” όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο.
Την ταινία την είχε δει ο Σάτκλιφ, την διηγήθηκε στον Λένον και αποφάσισαν αλλάζοντας το δεύτερο e με το a να ονομάσουν την μπάντα τους, Beatles.
Η τελευταία εκδοχή αναδημοσιεύτηκε σε πολλές έρευνες αλλά υπάρχει και μία σοβαρή διαφωνία που υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ταινία με τους Μάρλον Μπράντο και Λι Μάρβιν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους δεν είχε πάρει άδεια προβολής στην Βρετανία. Η απαγόρευση άρθηκε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1967, κάτι που όντως ισχύει. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε προβληθεί λαθραία και ειδικά σε πόλεις όπως το Λίβερπουλ
PINK FLOYD
H μπάντα αρχικά ονομαζόταν «Τhe Tea Set» (σερβίτσιο τσαγιού) όταν το 1965 τυχαία ανακάλυψαν ότι υπήρχε ένα άλλο συγκρότημα με το ίδιο όνομα που θα εμφανιζόταν σε ένα σόου όπου ήταν έτοιμοι και εκείνοι να πάρουν μέρος. Έτσι αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα τους. Το «Pink» προήλθε από το μικρό όνομα ενός βετεράνου τραγουδιστή των blues, Pink Anderson (πέθανε το 1974) και το «Floyd» από το μικρό όνομα ενός άλλου βετεράνου του blues του Floyd Council (πέθανε το 1976). Ο Floyd Council εκτός από τραγουδιστής ήταν εξαιρετικός κιθαρίστας ενώ ήταν διάσημος για το παίξιμο του μαντολίνο του.
ABBA
Η Σουηδική τετράδα πρωτοεμφανίστηκε το 1968 και το 1974 κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision με το «Waterloo». Το όνομα προέκυψε από τα μικρά ονόματα των τεσσάρων μελών. Από «Α» ήταν τα δύο κορίτσια η Αγκνέθα Φέλτσκουγκ (Agnetha Fältskog) και η Άννι-Φριντ Λίνγκσταντ (Anni–Frid Lyngstad) και από «Β» των δύο αγοριών του Μπγιόρν Ουλβάoυς (Björn Ulvæus) και Μπένι Άντερσον (Βenny Anderson).
Το δημοφιλέστατο ποπ συγκρότημα πούλησε πάνω από 500 εκατ. δίσκους από το 1968 έως το 1983 που διαλύθηκαν.
THE DOORS
Το όνομά τους το πήραν το 1965 από το βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα και δημοσιογράφου Άλντους Χάξλεϊ «The Doors of Perception» («Ο Πύλες της Αντίληψης»), ο οποίος με τη σειρά του το είχε δανειστεί από ένα στίχο του συμπατριώτη του ποιητή Γουίλιαμ Μπλέικ.
ROLLING STONES
Από τον «πατέρα» του bues, Maddy Waters και την μεγάλη του επιτυχία «Rollin’ Stone» πήραν το όνομα τους οι Rolling Stones το 1962.
Ακούστε το κομμάτι που ενέπνευσε τον Τζάγκερ και την παρέα του:
QUEEN
O Φρέντι Μέρκιουρι όταν ακόμη κυκλοφορούσε με το πραγματικό του όνομα το Farrokh Bulsara, γνώρισε κάπου το 1970 τους Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ που έπαιζαν σε γκρουπ ονόματι Smile. Όταν ενώθηκε μαζί τους τους πρότεινε να το αλλάξουν σε Queen και το δέχθηκαν.
Σε συνέντευξη του είπε πει σχετικά: «Πολλά χρόνια θεωρούσα ότι το Queen είναι όντως πολύ βασιλικό ως όνομα αλλά ακούγεται υπέροχα. Είναι ένα δυνατό όνομα, με παγκόσμια απήχηση και μεγάλη αμεσότητα. Είχε πολλές οπτικές και ερμηνείες. Ξέρω ότι έχει και μία ομοφυλοφυλική χροιά αλλά αυτό είναι μόνο η μία του πλευρά»
DEEP PURLE
Κάπου το 1968 ο ντράμερ των The Seekers, Κρις Κέρτις, ταξίδεψε στην Δανία για να δεί στην πρώτη συναυλία τους εκτός Βρετανίας, τους Roundabout, ένα συγκρότημα με το οποίο ήθελε να συνεργαστεί. Εκεί λοιπόν συμφώνησαν και επιστρέφοντας από την Δανία με πλοίο, συνταξίδευαν με έναν δημοσιογράφο που ήθελε να βγάλει την είδηση για το νέο συγκρότημα που είχε προκύψει. «Και πως θα σας λένε» ρώτησε τα δύο βασικά μέλη των πρώην πλέον Roundabout, τον Ρίτσι Μπλάκμορ κα τον Νικ Σίμπερ.
Χωρίς να έχουν συνεννοηθεί και αφού δεν είχε προηγηθεί η παραμικρή συζήτηση για το όνομα, ο Μπλάκμορ κοιτώντας στα μάτια τον Σίμπερ, απάντησε: «It’s Deep Purle». Χαμογέλασαν και ο Σίμπερ παρέμεινε σιωπηλός παραδεχόμενος έτσι τα «βαφτίσια». Όταν έμειναν μόνοι ο Μπλάκμορ του είπε ότι η έμπνευση είχε έρθει από ένα παλαιό τραγουδάκι που του τραγούδαγε όταν ήταν μικρός η γιαγιά του και ξεκίναγε έτσι: » When the deep purple falls, over sleepy garden walls…»
BEE GEES
Tα τρία αδέλφια ο Μπάρι και οι κατά τρία χρόνια μικρότεροι δίδυμοι, ο Μόρις και ο Ρόμπιν πήραν το όνομα τους από το «Β» που έχει να κάνει με το πρώτο γράμμα της λέξης Brothers (αδέλφια) και από το G που με την σειρά είναι το πρώτο γράμμα του επιθέτου τους (Gibb).
Yπάρχει και μία δεύτερη εξήγηση που δεν αναιρεί την πρώτη καθώς και οι δύο εκδοχές είναι σωστές και πρόκειται απλά για σύμπτωση. Η οικογένεια από το Μάντσεστερ μετανάστευσε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στην Αυστραλία και εκεί τα αδέλφια γνώρισαν δύο άλλους νεαρούς μουσικούς, τον Bill Goode και τον Βill Gates. Συμπτωματικά όπως βλέπετε και οι δύο τους είχαν τα ίδια αρχικά: B.G. Μαζί έκαναν αρκετές εμφανίσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό και έτσι τους έμεινε το Bee Gees.
SIMPLE MINDS
Η μπάντα από την Σκωτία, ιδρύθηκε το 1977 εμπνευόμενη το όνομα της από ένα στοίχο σε ένα τραγούδι του David Bowie του 1973. Το κομμάτι The Jean Genie υπήρχε στο άλμπουμ Alladin Sane και έλεγε:
«He’s so simple minded he can’t drive his module. He bites on the neon and sleeps in the capsule.Loves to be loved, loves to be loved».
TEN YEARS AFTER
Η μπάντα από το Νότιγχαμ της Αγγλίας, άλλαζε διαρκώς ονόματα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της επόμενης. Ivan Jay and the Jaycats ήταν το πρώτο και ακολούθησαν: The Jaybirds, Ivan Jay and the Jaymen, Blues Trip και Blues Yard μέχρι που κατέληξαν στο Ten Years After. Την ιδέα την είχε ο ντράμερ του συγκροτήματος Ρικ Λι μέγας θαυμαστής του Ελβις Πρίσλεϊ. Το 1966 που ιδρύθηκε το γκρουπ είχαν περάσει 10 χρόνια από την στιγμή που ο Έλβις έκανε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία.
FLEETWOOD MAC
Απλή ονομασία. Ο συνδυασμός των επιθέτων του ντράμερ (Mick Fleetwood) και του μπασίστα (John Mc Vie).
SUPERTRAMP
Στο ξεκίνημα του το γκρουπ είχε την ονομασία Daddy αλλά γρήγορα το εγκατέλειψαν μετανομαζόμενοι σε Supertramp. To oφείλουν σε μια…αυτοβιογραφία του Ουαλού ποιητή και συγγραφέα Γουίλιαμ Χένρι Ντέιβις με τίτλο: The Autobiography of a Super-Tramp. Ο Ντέιβις πέρασε όλη του την ζωή ταξιδεύοντας στις Η.Π.Α και στην Βρετανία καταγράφοντας την καθημερινότητα των κατοίκων της στα βιβλία του.
DURAN DURAN
Η μπάντα από το Μπέρμιγχαμ πήρε το όνομα της το 1978 όταν τραγουδούσαν απλά με τα ονόματα τους σε ένα κλαμπ της γενέτειρας πόλης τους,το Barbarella. To κλαμπ με την σειρά του είχε πάρει το όνομα από την ομώνυμη ταινία του Ροζέ Βαντίμ του 1968 με πρωταγωνίστρια την Τζέιν Φόντα. Στην ταινία που είχε βασιστεί σε ένα διάσημο Γαλλικό κόμικ με τον ίδιο τίτλο υπήρχε ο ρόλος του Dr Durant Durant που ερμήνευε ο Ιρλανδός ηθοποιός Milo O’ Shea. Αυτό τους έδωσε το ερέθισμα για το όνομα όταν αποφάσισαν να γίνουν γκρουπ σταματώντας τις μεμονωμένες εμφανίσεις τους στο κλαμπ. Απλά αφαίρεσαν το γράμμα «t».
Σχολιάστε