Στη σέντρα η Κίνα

Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κίνα είναι πολιτική της κυβέρνησης της χώρας, μία μοναδική στρατηγική, που δεν έχει προηγούμενο.

Η Κινεζική  Super League ξεκινά. Στις 2 Μαρτίου,   ανοίγει τις πύλες της, η  διοργάνωση που προκαλεί για τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανούν οι ομάδες της, αλλά από την άλλη,  όλοι αντιλαμβάνονται  τη δύναμη του θεάματος που λέγεται ποδόσφαιρο. Οπότε η κατάσταση εξισορροπείται .
Το 2016  οι θεατές που παρακολούθησαν τα παιχνίδια του Κινεζικού πρωταθλήματος έφτασαν τα 5.800.000. Δηλαδή ο μέσος όρος ανά παιχνίδι ήταν πάνω από 24.000 φιλάθλους. Το  2015 υπήρξε μία αύξηση γύρω στις 500.000 θεατές  (+ 11,5%). Η  Κίνα σύμφωνα με έκθεση της ΦΙΦΑ που έγινε τον Ιανουάριο από 20ή που ήταν το 2015  εκτοξεύτηκε στην 5η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Τα ποσά που δαπανώνται  δεν είναι τυχαία. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει η «έκκληση»  που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της χώρας, Xi Jinping, ο οποίος  είχε ζητήσει εδώ και μερικά χρόνια από τους βαθύπλουτους συμπατριώτες του,  να συμβάλλουν ώστε η Κίνα να γίνει μία από τις υπερδυνάμεις στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αρχικός στόχος η πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου στη Ρωσία το 2018 και σε βάθος χρόνου η ανάληψη της διοργάνωσής του και η κατάκτησή του!     
china-2017b                          
                                                                               Πολιτική και σκοπός
Σύμφωνα με τον Simon Chadwick καθηγητή των σπορ στο πανεπιστήμιο του Salford, η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Κίνα είναι μία πολιτική της κυβέρνησης της χώρας, μία μοναδική στρατηγική , που δεν έχει  προηγούμενο. 

Το πλάνο προβλέπει έως το 2025 την δημιουργία 50.000  ακαδημιών ποδοσφαίρου. Έως το  2023 να υπάρχουν 400 χιλιάδες αθλητικά σχολεία σε 120 πόλεις στα οποία θα φοιτούν 260 εκατομμύρια παιδιά. 
Το ποδόσφαιρο στην Κίνα αποτελεί επίσης μία επένδυση του ίδιου του κράτους. Τον Οκτώβριο του 2015 η China Media Capital, κρατική εταιρία επενδύσεων, πλήρωσε στην κινεζική Λίγκα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επόμενων 5 ετών (240 εκατ.  για κάθε χρόνο, τη στιγμή που αυτά του 2014 είχαν παραχωρηθεί προς 80 εκατ.  ευρώ, με την αύξηση να αγγίζει το 300%!). Εως τώρα έχουν αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα  170  χώρες και θα μεταδίδουν ζωντανά τα παιχνίδια κάθε εβδομάδα (στην Ελλάδα τα δικαιώματα τα έχει το Γιουροσπορτ) .
china-2017c
 Έτσι εισήλθαν μεγάλοι επιχειρηματίες και άρχισαν να ξοδεύουν αλόγιστα εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχύσουν τις ομάδες τους.  Βεβαίως στις αρχές Ιανουαρίου η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έλαβε διάφορα μέτρα ώστε να υπάρξει συγκράτηση των δαπανών,  προτρέποντας τις ομάδες να ρίξουν τα περισσότερα χρήματά τους προς την τόνωση της εγχώριας παραγωγής ταλέντων ώστε να δυναμώσει και η εθνική ομάδα της  Κίνας που βρίσκεται στην  86η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης. Ο νέος κανονισμός της Λίγκας υπαγορεύει στις ομάδες να έχουν μεν στο έμψυχο δυναμικό τους  4+1 μη Κινέζους ποδοσφαιριστές (4 ξένους και 1 Ασιάτη μη Κινέζο και με την υποχρέωση ενός under 23 στην ενδεκάδα), στους βασικούς. Ωστόσο επιτρέπεται να υπάρχουν μόλις τρεις, κάτι που καθιστά τους γηγενείς εξαιρετικά πολύτιμους! 
Ο περιορισμός  στον αριθμό των ξένων λοιπόν  έρχεται να δώσει περισσότερο χώρο στους Κινέζους ποδοσφαιριστές. 
china-2017a
Συνολικά στην κινεζική Λίγκα παίρνουν  μέρος 22 Βραζιλιάνοι (
oi  10 παγκόσμιας κλάσης). Ένδεκα  Νοτιοκορεάτες, 5  νιγηριανοί. Και 10 αφρικανοί.
Παρά τις διάφορες αλλαγές στους κανονισμούς της για τον περιορισμό των υπερβολικών  δαπανών για την απόκτηση σπουδαίων ποδοσφαιριστών στη πρόσφατη μεταγραφική περίοδο ξόδεψαν πάλι πολλά λεφτά.  
 Οι  16 ομάδες που ξεκινούν με μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες  δαπάνησαν  συνολικά το ποσό των   € 400 εκατομμυρίων ευρώ. Μακράν δηλαδή το πλουσιότερο πρωτάθλημα  της Ασίας.   (Το J1 Λιγκ της Ιαπωνίας αξίζει  226.000.000).
Μία πρόσφατη μελέτη του  Forbes τον Αύγουστο του 2016  παρουσιάζει ότι η αξία των 8 ισχυροτέρων ομάδων της Κίνας φτάνει το € 1.1 δισεκατομμύριο .
Η 6 φορές πρωταθλήτρια,  Guangzhou Evergrande που είχε δεχθεί έντονα πυρά,  γιατί πέρυσι είχε ξοδέψει πάρα πολλά λεφτά για μεταγραφές, τώρα πέρασε στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας ότι από το 2020 και μετά θα εμφανίζει ομάδα που θα αποτελείται μόνο από Κινέζους !
 
                                                   Ο Οσκάρ 60 εκ.ευρώ
Πιο ακριβή μεταγραφή την περίοδο του χειμώνα ήταν δίχως αμφισβήτηση αυτή του βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού της Τσέλσι, Οσκάρ. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής μετακινήθηκε στην  Σαγκάη SIPG αντί του ποσού των 60 εκ. ευρώ. Ο ίδιος θα έχει ετήσιες απολαβές 25 εκ. ευρώ ! Ο αργεντινός, Κάρλος Τέβες που θα συνεχίσει την σταδιοδρομία του στην Σανγκάη Σενχούα θα κερδίζει 30 εκ. ευρώ τον χρόνο ο ίδιος αλλά η ομάδα του θα πάρει 10, 5 εκ.ευρώ.  Σύλλογοι όπως η  Hebei Fortune πήρε τον 28χρονο μέσο,  Ζάνγκ Τσεντόνγκ για τον οποίο κατέβαλε στην Γκουάν του Πεκίνου το ποσό των 20.400.000 ευρώ. Έτσι ο Τσεντόνγκ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος Κινέζος παίκτης  και η μεταγραφή του η 7η πιο δαπανηρή στη Σούπερ Λίγκ.
china-oscar
Η νεοφώτιστη Tianjin Quanjian, με προπονητή τον Ιταλό,  Φάμπιο Καναβάρο, έδωσε  20.000.000 ευρώ για τον μέσο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Βέλγο, Αξελ Βίτσελ και   18.000.000  στην Βιγιαρεάλ για τον βραζιλιάνο επιθετικό, Αλεσάντρε Πάτο.
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η απόκτηση του Οντιόν Ιγκαλο της Γουότφορντ από την Τσαντσούν Γιάται που κόστισε 23, 3 εκ.ευρώ και αποτελεί την 6η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Κινεζικής Σούπερ Λίγκ.
 Ακολουθούν  η πώληση  του Γιουχάο Ζάο από την Γκρίνταουν στην Χεμπέι Φόρτσουν (17,8 εκατ. ευρώ) και του Γιόνγκπο Γουάνγκ από τη Λουνένγκ στην Τιαντζίν Κουαντζιάν (12,44 εκατ. ευρώ). 
                                         
                Ο Ιντέγε 8η ακριβότερη μετεγγραφή στην Κίνα
Εν τω μεταξύ η μετεγγραφή του Νιγηριανού φορ, Μπράουν Ιντέγε από τον Ολυμπιακό στην Τιανζίν Τέντα (προπονητής ο Πορτογάλος,  Χάιμε Πασέκο) στοίχησε το ποσό των 12 εκ. ευρώ που αποτελεί μία από τις πλέον ακριβές μετακινήσεις  της μεταγραφικής περιόδου. Ο ίδιος ο διεθνής επιθετικός θα εισπράττει ετησίως 3,5 εκ. ευρώ (3ετές συμβόλαιο).  Ξεπέρασε άλλωστε τόσο αυτή του Κάρλος Τέβες από την  Μπόκα Τζούνιορς στη Σανγκάι Σενχούα (10,5 εκατ. ευρώ), όσο  του Τζόναθαν Σοριάνο από τη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ στη Σινόμπο Γκουοάν (10 εκατ. ευρώ) αλλά και του βραζιλιάνου μέσου της Γιουβέντους, Ερνάνες  στη Χεμπέι Φόρτσουν (8 εκατ. ευρώ).
 china-ideye-brown
Όσον αφορά τους προπονητές, οι 13  εκ των 16  είναι ξένοι. Περισσότερο γνωστοί οι Σκολάρι (τις δύο τελευταίες σαιζόν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Γκουαντζού Εβεργκράντε) , Καναβάρο, Βίλας Μπόας, Πελεγκρίνι και Στοΐκοβιτς. 

Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε κι άλλες χώρες να ξοδεύουν πάρα πολλά λεφτά για να βελτιώσουν το ποδόσφαιρο της χώρας τους. Η Κίνα αποτελεί τη νέα πρόκληση και θα δούμε έως που θα μπορέσει να φτάσει το ποδόσφαιρό της σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: