Ειρήνη στα γήπεδα, εμφύλιος στη χώρα

Μία ξεχασμένη αλλά κυρίως μια άγνωστη εποχή για την δημοσιογραφία, το ποδόσφαιρο, και τις μετακινήσεις με τον εμφύλιο να μαίνεται το 1949 όταν συγκροτήθηκε ξανά το πιο ισχυρό καρέ στην ιστορία του κυπέλλου.

Χρειάστηκαν να περάσουν 68 ολόκληρα χρόνια για να εμφανιστούν ξανά στην τετράδα των ημιτελικών του κυπέλλου, οι τέσσερις κατ’ τεκμήριο κορυφαίες Ελληνικές ομάδες. Έμελε το 2017 στην εποχή του ίντερνετ, της άμεσης πληροφόρησης και της ψηφιακής τηλεόρασης να συγκροτηθεί το πιο δυνατό από πλευράς ονομάτων καρέ στα ημιτελικά του κυπέλλου, 86 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση το 1931. Ίσως γιατί την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, το 1949, ο ΠΑΟΚ δεν είχε την ισχύ που απέκτησε τα επόμενα χρόνια.

Γυρνάμε τον χρόνο επτά δεκαετίες πίσω για να δούμε πως πληροφορήθηκε η φίλαθλος κοινή γνώμη το 1949 μέσα στον εμφύλιο που είχε χωρίσει την Ελλάδα στα δύο, τις λεπτομέρειες των δύο ημιτελικών σε μία άλλη εποχή όπου η ενημέρωση γινόταν μόνο μέσα από τις εφημερίδες, την επομένη φυσικά των γεγονότων. Πολλές φορές και μερικές μέρες αργότερα.
Στην ουσία υπήρχε τότε μόνο μία αθλητική εφημερίδα, η «Αθλητική Ηχώ» που διάνυε το τέταρτο έτος της λειτουργίας της και κυκλοφορούσε δύο φορές την εβδομάδα. Οι δύο ημιτελικοί είχαν οριστεί για τις 10 Απριλίου του 1949 και την Πέμπτη 11 Απριλίου η «Α.Η» κυκλοφορούσε με πολλές λεπτομέρειες με τους δύο αγώνες να κυριαρχούν στην οκτασέλιδη έκδοση της.

Την παράσταση στην έκδοση έκλεψε η αποστολή στη Θεσσαλονίκη του ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΕΡΑΛΗ. Ο εκ των πρωτοπόρων της αθλητικής δημοσιογραφίας είχε ταξιδέψει με…πλοίο για την συμπρωτεύουσα μαζί με 400 φίλους του Παναθηναϊκού που αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ.

Ο Λευτέρης Γενεράλης που έφυγε από την ζωή τον Νοέμβριο του 2012

Ο Λευτέρης Γενεράλης που έφυγε από την ζωή τον Νοέμβριο του 2012

Στην φυσική έδρα των «πρασίνων» το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ξεκινούσε ταυτόχρονα (16.00) ο άλλος ημιτελικός ανάμεσα στην τυπικά γηπεδούχο ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Τα «καναρίνια» όπως έλεγαν τότε την ΑΕΚ αντιμετώπιζαν τους «θαλασσόλυκους» του επινείου όπως αποκαλούσε η εφημερίδα τον Ολυμπιακό.
Πάνω από 16.000 είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά του γηπέδου ενώ πριν την αναμέτρηση είχαν παίξει η δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ Πειραιώς με την πρώτη να νικά  με 5-0. Δεκάδες φίλαθλοι και των δύο ομάδων είχαν μείνει εκτός γηπέδου, πολιορκώντας τις εισόδους ακόμη και μετά την έναρξη της αναμέτρησης.

ah-1949a
Το ματς ξεκίνησε με πεντάλεπτη καθυστέρηση καθώς άργησαν λόγω της κοσμοσυρροής να μπουν στο γήπεδο ο διαιτητής Ασπρογέρακας και οι επόπτες!!!
Στο 21ο λεπτό ο Ξενοφών Μαρκόπουλος που έμεινε γνωστός ως Ξένος στους Έλληνες φιλάθλους άνοιξε το σκορ με δυνατό βολέ. Στο 35’ ο Αλέκος Χατζησταυρίδης με κεφαλιά ισοφάρισε και στο 76΄με σουτ-φωτοβολίδα ο Κλεάνθης Μαρόπουλος χάρισε την νίκη και την πρόκριση στην ΑΕΚ.
Tην περιγραφή στην «Α.Η» υπέγραφε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαναγιώτου μετέπειτα διευθυντής της «Καθημερινής».
Όλα αυτά χωρίς το παραμικρό συμβάν με τους φίλους των δύο ομάδων να κάθονται δίπλα-δίπλα και απλά ο κάθε ένας να πανηγυρίζει ή να χειροκροτεί την ομάδα ή έστω να αποδοκιμάζει τον αντίπαλο αλλά μέχρι εκεί.

Το γήπεδο της Λεωφόρου εκείνη την περίοδο

Το γήπεδο της Λεωφόρου εκείνη την περίοδο

Να επανέλθουμε στην αποστολή στη Θεσσαλονίκη του Λευτέρη Γενεράλη. Στις 8 Απριλίου (δύο μέρες πριν τον αγώνα) ο συντάκτης της «Α.Η» συνταξίδεψε με 400 φίλους του Παναθηναϊκού για την Θεσσαλονίκη με το ατμόπλοιο «Αδρίας» στο οποίο επέβαινε και η ομάδα του «τριφυλλιού»!
Το «Αδρίας» που είχε αναχωρήσει στις 16.00 από το λιμάνι του Πειραιά έφθασε νωρίς το πρωί της επομένης στην ομιχλώδη εκείνη την ημέρα Θεσσαλονίκη που υποδέχθηκε τους Αθηναίους με ψιλόβροχο.

Ανοίγουμε μια παρένθεση εδώ να πούμε ότι για την ιστορία το «Αδρίας» που εκτελούσε το δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Πειραιάς-Κρήτη-και Ρόδου-Χίου προσάραξε τον Οκτώβριο του 1951 στη περίφημη ξέρα της Φαλκονέρας.Υπέστη διπλό ρήγμα και βυθίστηκε δύο μέρες αργότερα χωρίς ευτυχώς θύματα (πέθανε μόνο ένας επιβάτης από καρδιολογικό επεισόδιο). Είχε φύγει από την Σούδα με προορισμό τον Πειραιά αλλά τα αντανακλαστικά λειτούργησαν και αμέσως αναχώρησε από την Κρήτη άλλο σκάφος που περισυνέλεξε τους επιβαίνοντες και το πλήρωμα. Στο ίδιο σημείο 15 χρόνια αργότερα, το 1966, είχε συμβεί το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατικού πλοίου «Ηράκλειο».

Το ατμόπλοιο Ανδρίας

Το ατμόπλοιο Ανδρίας

Ο Παναθηναϊκός λόγω κυρίως του πολέμου, είχε 12 ολόκληρα χρόνια να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη. Θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της παρουσίας μιας Αθηναϊκής ομάδας στην πόλη με συνέπεια να υπάρξει κινητοποίηση των φίλων του ΠΑΟΚ αλλά και των άλλων ομάδων της συμπρωτεύουσας.

ah-1949b
Κάπου 10.000 θεατές είχαν βρεθεί στο γήπεδο του Σιντριβανίου, (το ιδιόκτητο τότε γήπεδο του ΠΑΟΚ) και είδαν τον Παναθηναϊκό με γκολ του Γιάννη Παπαντωνίου στο 65’ να νικά με 1-0. Ανάμεσα τους και οι 400 φίλοι του Παναθηναϊκού. Ένας από αυτούς μάλιστα μπήκε στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του αγώνα και πρόσφερε ανθοδέσμες στους παίκτες δεχόμενος το ειλικρινές χειροκρότημα των υπολοίπων.

Το γήπεδο του ΠΑΟΚ το 1952

Το γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Συντριβάνι το 1952

Ο Λευτέρης Γενεράλης με την αμέριστη συμπαράσταση του ανταποκριτή της «Α.Η» στη Θεσσαλονίκη, Σταύρου Ρεπανά, είχε προλάβει να στείλει με την απογευματινή πτήση της ΤΑΕ (η τότε αεροπορική εταιρία) την ανταπόκριση του για τα όσα προηγήθηκαν της αναμέτρησης στο γήπεδο των Σιντριβανίου και να επιβιβαστεί ο ίδιος στην επόμενη και να βρεθεί στην Αθήνα στις 20.30 για να γράψει τις λεπτομέρειες της αναμέτρησης.

Υ.Γ: Για τον υπογράφοντα (Άκης Τσόπελας) αποτελεί φόρο τιμής ότι ο Λευτέρης Γενεράλης υπήρξε προϊστάμενος του στην εφημερίδα «Βραδυνή» έως την συνταξιοδότηση του το 1987.

1 Trackback / Pingback

  1. Μάικ Γαλάκος: Ο ήρωας των ημιτελικών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: