O (καταρτισμένος) Βασίλης που γνώρισα

Ο Μάνος Σταραμόπουλος περιγράφει την γνωριμία του με τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού και τις άγνωστες στο ευρύ κοινό γνώσεις του για το διεθνές ποδόσφαιρο.

Στα 51 του χρόνια η μοίρα το θέλησε ο Βασίλης Βούζας να αναλάβει ως υπηρεσιακός προπονητής την ομάδα του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης τον οποίο γνώρισα πριν αρκετά χρόνια (το 2001 για την ακρίβεια)  σε μία από τις εκπομπές της ΕΡΤ για το Τσάμπιονς Λιγκ, πρέπει να πω ότι με κέρδισε αμέσως. Σοβαρός άνθρωπος. Διαβασμένος όχι μόνο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που είναι η καθημερινή του δουλειά, αλλά και το διεθνές. Είναι ο μόνος έλληνας τεχνικός που έχει τελειώσει την περίφημη γαλλική σχολή της Clairefontaine το 2002 . Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για το εθνικό κέντρο ποδοσφαίρου της μεγάλης χώρας που λέγεται Γαλλία . Ήταν ιδέα του σπουδαία Ρουμάνου προπονητή, Στέφαν Κόβατς την δεκαετία του 1970. Μετά από πάρα πολλές διεργασίες  άνοιξε τις πύλες του το 1988, έχοντας την πλήρη υποστήριξη του τότε προέδρου της ομοσπονδίας, Φερνάντ Σάστρ γι αυτό και πήρε και το όνομά του (Le Centre Technique National Fernand Sastre πιο γνωστό ως Clairefontaine)  . Ειδικεύεται στην εκπαίδευση ποδοσφαιριστών (Ανελκά, Γκαλάς, Μπεν Αρφά, Ντιαμπί, Ματουιντί, Ανρί,  Ζιρού κ ά). Εχει 12 ακαδημίες ελίτ και βοηθά και προπονητές .
Συνεπώς καταλαβαίνει κανείς ότι ο Βασίλης δεν έπεσε από τον…ουρανό όπως ενδεχομένως να νομίζουν ορισμένοι.  Ο Βασίλης Βούζας μελετά προσεκτικά την κάθε του κίνηση. Μπορεί ως ποδοσφαιριστής (δεξιός μπακ και αμυντικό χαφ) να μην ήταν κάτι το ξεχωριστό, αλλά ως προπονητής μπορεί να γράψει την δική του ξεχωριστή ιστορία. Τώρα σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, του δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβει όχι απλά μία ομάδα, αλλά του Ολυμπιακού. Του πρωταθλητή Ελλάδος!!! Δεν δείλιασε . Ξέρει ότι είναι όχι βήμα,  αλλά άλμα από την Κ 20 των «ερυθρολεύκων» να αναλάβεις την πρώτη ομάδα με τις όποιες ιδιαιτερότητές της. Γιατί άλλο είναι να έχεις απέναντί σου ένα μικρό παιδί, κι άλλο τον Καμπιάσο, ή τον Τσόρι Ντομίνγκες,  ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας και με σημαντικό παρελθόν.
                                  Ο Γιάννης Γκούμας
Πρόσφατα ο Γιάννης Γκούμας (προπονητής της Κ21 της εθνικής  Ελλάδος και μέλος αυτής της που κατέκτησε το Ευρωπαικό πρωτάθλημα το 2004) μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βασίλη: « Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές και ο Βούζας μπορεί να πετύχει, γιατί έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αλλά χρειάζεται και τύχη, όχι μόνο ικανότητες. Στις μεγάλες ομάδες καθιερώνουν τα αποτελέσματα, αυτά κρίνουν το μέλλον. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να παραμείνει μέχρι το τέλος της σεζόν. Στην  ομάδα Νέων είχε μόλις δύο ήττες σε περισσότερα από 80 παιχνίδια».
Είναι σπουδαίο πράγμα για την χώρα μας, στο εξωτερικό αυτό είναι αυτονόητο. Να μιλά κάποιος για έναν ποδοσφαιριστή ή προπονητή  άλλης ομάδας! Οπότε αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Και φυσικά όταν αυτό θα γίνεται σε μεγαλύτερη βάση θα μπορούμε να λέμε ότι έχει προοδεύσει και το ποδόσφαιρό μας!
 
Ο Βασίλης Βούζας λοιπόν,  είναι ο 76ος τεχνικός στην ιστορία του Ολυμπιακού από τις 6 Μαρτίου 2017,  με 85 παιχνίδια στην Κ20 και μόνο 2 ήττες (!) στην έως τώρα σταδιοδρομία του στους «ερυθρόλευκους» . Και μία ισοπαλία στην μεγάλη ομάδα (1-1 κόντρα στη Μπεσίκτας) μπορεί αν έχει και τύχη (διότι κι αυτή παίζει το ρόλο της)  να γίνει μόνιμος στον πάγκο του Ολυμπιακού . Άλλωστε τα νεαρά παιδιά που φέτος προωθήθηκαν από τον Μπέντο στην πρώτη ενδεκάδα (Ρέτσος, Μανθάτης, Ανδρούτσος, Νικολάου κ. α) είναι « δικά του».  Και κάποια στιγμή πρέπει να εμπιστευόμαστε και τους Έλληνες προπονητές…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: