Η ώρα της αλλαγής στην Μαύρη Ήπειρο
Για τρεις δεκαετίες ο Ισα Χαγιάτου ήταν ένας πρίγκηπας που εξελίχθηκε αργότερα σε …αυτοκράτορα του Αφρικανικού ποδοσφαίρου. Αρκετές φορές βρέθηκε στο επίκεντρο διαφόρων σκανδάλων, αλλά σχεδόν όλες τις ξεπέρασε με ελαφρά «τραύματα». Ή μάλλον δίχως περαιτέρω δυσκολίες. Τώρα που εορτάζονται και τα 60 χρόνια από την ίδρυση της CAF (Αφρικανική Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου, αντίστοιχη της ΟΥΕΦΑ) διεξάγονται και οι εκλογές και τα πράγματα δεν είναι ιδιαιτέρως ευνοικά για τον Χαγιάτου, καθώς ο κύριος αντίπαλός του, ο Αχμέντ από την Μαδαγασκάρη δείχνει αρκετά ισχυρός. Ίσως μάλιστα φτάνει η ώρα για αλλαγή στην Αφρικανική Ήπειρο…
Ο 70χρονος Καμερουνέζος παράγων που ηγείται της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας ευελπισθεί να κερδίσει και τις εκλογές της Πέμπτης (16 Μαρτίου) που διεξάγονται στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας , για 8η φορά στην σταδιοδρομία του.


Ο Ισα (γεννήθηκε στις 9/8/1946) που προέρχεται πλούσια οικογένεια καθώς ο πατέρας του ήταν Σουλτάνος στην περιοχή Γκαρούα, βόρεια του Καμερούν ήθελε όπως υποστηρίζει να ακολουθήσει τον αθλητισμό, καθώς αγωνιζόταν ως μπασκετμπωλίστας, αλλά έτρεχε και 400 και 800μ. Η οικογένειά του όπως δεν τον άφησε. Έτσι κατάφερε και μπήκε για τα καλά στον αθλητισμό αλλά δια μέσω του παραγοντισμού.
«Ήταν ένα σκάνδαλο στην οικογένειά μου. Ήθελα να κάνω αθλητισμό, αυτό ήταν το πάθος μου », είπε ο Χαγιάτου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Jeune Afrique.
Παραμένει στην θέση του…
Ενώ άλλοι βαρώνοι του ποδοσφαίρου – Σεπ Μπλάτερ, Μισέλ Πλατινί κλπ – εκτοπίσθηκαν από το χώρο του ποδοσφαίρου και τα πλούτη του, αυτός έως τώρα παραμένει αλώβητος. Ο Χαγιάτου δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει διαφόρων ειδών καταγγελίες αλλά δεν τον ταρακούνησε τίποτε. Μάλιστα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα διάστημα έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της ΦΙΦΑ για να οδηγήσει την Παγκόσμια ομοσπονδία στις εκλογές της…
Τώρα για πρώτη ίσως φορά, στις εκλογές της CAF (Αφρικανική Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου) αναμένεται να βρεθεί μπροστά σε μία πολύ σοβαρή πρόκληση θα είναι η πρώτη στην οποία έχει αντιμετωπίσει μια σοβαρή πρόκληση.
Η γενιά των Χαγιάτου έχει παίξει και παίζει σημαίνοντα ρόλο στο κυβερνών κόμμα του Προέδρου της χώρας του, Πολ Μπίγια, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία του Καμερούν από το 1982. Ο αδελφός του Ίσα, Σάντου Χαγιάτου είχε διατελέσει πρωθυπουργός κατά την περίοδο 1991- 1992.
Ο άλλος αδελφός του, ο Αλίμ Γκάργκα Χαγιά του υπήρξε υπουργός Υγείας για πολλά χρόνια πριν λάβει τον τίτλο του Σουλτάνου.
Αντιθέτως ο Ίσα Χαγιάτου φρόντισε κι έμεινε εκτός πολιτικής στο Καμερούν αλλά μπήκε στο χώρο του ποδοσφαίρου


Σκιές πληρωμών
Τώρα ο Ίσα Χαγιάτου που επέλεξε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Ωστόσο κατάφερε και τέλειωσε την αρχιτεκτονική σ ένα ξένο κολέγιο. Πέραν τούτου έγινε καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γενικό σχολείο Leclercστη Γιαουντέ, η οποία υποδέχεται παιδιά των πλουσιοτέρων οικογενειών της χώρας.
Μόλις στα 28 του χρόνια έγινε Γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Καμερούν και 11 χρόνια αργότερα, ανέλαβε πρόεδρος της.
Το 1990 κι ενώ ο σπουδαίος φορ, Ροζέ Μιλά εντυπωσιάζει στην τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου στα γήπεδα της Ιταλίας και πολλοί τον θεωρούν ως φαβορί, ο Χαγιάτου χρησιμοποιώντας άριστα τις πολιτικές του δεξιότητες καταφέρνει και υπερισχύει στην προεδρία της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας.


Παρά το γεγονός ότι το 2015 προέβη σε μεταμόσχευση νεφρού δεν θέλησε να παραδώσει την εξουσία του στην Αφρικανική Συνομοσπονδία (αντίστοιχη της ΟΥΕΦΑ).
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορηθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης του Βρεταννικού Τύπου για διάφορες ατασθαλίες. Η εφημερίδα Sunday Times τον είχε κατηγορήσει για δωροληψία χρημάτων σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Κατάρ ώστε να πάρει την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2022. Κάτι βεβαίως που δεν αποδείχθηκε.
Το 2011, ο Χαγιάτου δέχθηκε επίπληξη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τα χρήματα που έλαβε από το με την αθλητική εταιρεία μάρκετινγκ ISL το 1995. Αυτός επέμενε πως τα λεφτά πήγαν στην CAF (Αφρικανική Συνομοσπονδία) .
Ακόμη ο Χαγιάτου ο οποίος είχε κάνει μία προσπάθεια για την προεδρία της ΦΙΦΑ το 2002 αλλά στη συνέχεια βλέποντας ότι δεν έχει ελπίδες να επικρατήσει, έγινε σύμμαχος του Σεπ Μπλάτερ. Το 2010 δέχθηκε έντονη κριτική για την αντίδραση της CAF έπειτα από την επίθεση που είχε εξαπέλυσε μία τρομοκρατική οργάνωση κατά του λεωφορείου που μετέφερε την εθνική ομάδα του Τόγκο για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Όπου έχασαν την ζωή τους δύο άνθρωποι. Από την άλλη ο Χαγιάτου είναι αλήθεια ότι έχει κάνει αρκετές χορηγίες δια μέσω της CAF στις χώρες μέλη της Αφρικής, ενώ ήδη έχει στείλει αίτημα στην ΦΙΦΑ ζητώντας περισσότερες θέσεις στην τελική φάση του Μουντιάλ 2026.
100 ηθοποιοί
Εν τω μεταξύ 100 ηθοποιοί απ όλο τον κόσμο έδωσαν το παρόν τους σ ένα τοπικό κινηματογράφο της Αντίς Αμπέμπα, στις 14 Μαρίτου , κρατώντας στα χέρια τους μεγάλα χωνιά με ποπ κόρν και χαμόγελα στα χείλη τους, και παρακολούθησαν τη προβολή ενός ωραίου ντοκιμαντέρ το οποίο σε μεγάλο βαθμό έκανε λόγο για την δόξα της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CAF) και τον πρόεδρό της, Ίσα Χαγιάτου.


Ο Νο 1 αντίπαλος του Χαγιάτου Αχμέντ από την Μαδαγασκάρη με τους συμπαραστάτες – ψηφοφόρους του, δεν παρεβρέθηκαν στην γιορτή αυτή.
Έπειτα εδώ και λίγο καιρό οι σχέσεις του Χαγιάτου με την ΦΙΦΑ έχουν ψυχρανθεί. Η Παγκόσμια ομοσπονδία τον Ιανουάριο έκλεισε δύο από τα τέσσερα γραφεία της στην Αφρική, ενώ άλλα δύο τα μετέφερε στο Ντακάρ και στο Γιοχάνεσμπουργκ κι αυτό δεν άρεσε στον Χαγιάτου.
Οικονομικά θέματα…
Έπειτα όπως έχουμε αποκαλύψει σε άλλο σημείωμά μας, η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου πρέπει να διαχειριστεί και διάφορα νομικά θέματα που δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολα. Ο Χαγιάτου έχει παραπεμφθεί μαζί με τον γενικό του γραμματέα Χισέμ Ελ Χαμράνι σε δίκη ενώπιον Αιγυπτιακού δικαστηρίου αλλά λόγω των εκλογών δήλωσε αδυναμία. Η Αιγυπτική αρχή ανταγωνισμού ζήτησε την παραπομπή των Ίσα Χαγιάτου και του Γενικού Γραμματέα της CAF, Χισάμ Ελ Χαμράνι για παραβίαση των κανονισμών ανταγωνισμού στην αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης και την εμπορία του αφρικανικού ποδοσφαίρου.
Η CAF έχει αναθέσει τη διαχείριση των δικαιωμάτων αυτών στην Sportfive (τώρα λέγεται Lagardère Sports) έως το 2028 έναντι 1 δις δολλαρίων . Αλλά αυτή η συμφωνία αμφισβητείται από την αιγυπτιακή εταιρεία μάρκετινγκ υποστηρίζοντας ότι δεν ακολουθήθηκαν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες στις προσφορές.
Παράλληλα τελευταία είδε το φως της δημοσιότητας ότι το ποσό των 1, 2 εκ. δολλαρίων δεν έχει καθορισθεί για πού ακριβώς πρέπει να δοθεί, με συνέπεια να λέγονται διάφορα που αφήνουν πολλές υποψίες…
Ο Αχμάντ Αχμάντ
Από την άλλη ο έτερος υποψήφιος, o Αχμάντ Αχμάντ είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας της Μαδαγασκάρης, 57 ετών. Αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα γιατί όπως υποστηρίζει η Αφρική πρέπει να επανέλθει στο καθαρά θέμα που αναφέρεται στο ποδόσφαιρο.
« Είναι ένα από τα επιχειρήματα που με ώθησαν να πάω για αυτές τις εκλογές, » πρόσθεσε ο κ. Αχμάντ ο οποίος δηλώνει ότι επιθυμεί η Αφρικανική Συνομοσπονδία να πάρει μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που έχει τώρα, όπως έκανε η ΦΙΦΑ με το νέο της πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο.
«Ένας καλός υποψήφιος … Δεν μπορώ να πω γι αυτό , αλλά είμαι υποψήφιος για αλλαγή και η πλειοψηφία θέλει αλλαγή. Είμαι ο μόνος που θα μπορούσε να τολμήσει τώρα μια υποψηφιότητα για την αλλαγή. Και είμαι έτοιμος να αγωνισθώ για να φέρω αυτή την αλλαγή, » πρόσθεσε ο κ. Αχμάντ Αχμάντ.
Εως τώρα μόνο η Νιγηρία έχει εκφράσει ανοιχτά την απόφασή της να στηρίξει στις εκλογές τον Αχμέντ , ο οποίος ήταν και ο μόνος που παρουσίασε σε ειδικό έντυπο το πρόγραμμά του. Ο αντίπαλός του, θεωρώντας προφανώς ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος δεν παρουσίασε πρόγραμμα.
Στα 29 χρόνια της προεδρίας του, ο Ίσα Χαγιάτου μόνο δύο φορές βρήκε κάποιον υποψήφιο που να τον υπολογίζει αν και τελικά επικράτησε και αυτές τις δύο.
Πρώτα ήταν το 2000 απέναντι στον Αρμάντο Μασάδο από την Αγκόλα τον οποίο νίκησε με 47- 4 και ο δεύτερος ο Ισμαήλ Μπαμί από την Μποτσουάνα που κι αυτόν τον νίκησε με 46- 6. Όλες τις άλλες φορές οι αντίπαλοί του τελευταία στιγμή αποχώρησαν.
Μόνο 5 πρόεδροι στα 60 χρόνια
Η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) είχε μόνο ποτέ 5 προέδρους στα 60 χρόνια της ιστορίας της . Τελευταία φορά που επικράτησε ένας νέος ηγέτης ήταν το 1988 ο Χαγιάτου…
Οι έως τώρα πρόεδροι της CAF είναι οι:
Αμπντέλ Αζίζ Αμπνταλάχ Σάλεμ (1957-1958)
Αμπντέλ Αζίζ Μουσταφά (1958-1968)
Αμπντέλ Χαλίμ Μωάμεθ (1968-1972)
Γιντνεκάτσεφ Τεσέμα (1972-1987)
Αμπντέλ Χαλίμ Μωάμεθ (1987-1988)
Ίσα Χαγιάτου (1988-σήμερα)
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Σχολιάστε