O 57χρονος επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Μαδαγασκάρης έδωσε τέλος στην 29χρονη προεδρία του Ίσα Χαγιάτου
Να λοιπόν που έχουμε μία ακόμη αλλαγή στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Πρώτα είχαμε την επιτυχία του Τζιάνι Ινφαντίνο να κερδίσει τις εκλογές της ΦΙΦΑ. Μετά την έκπληξη – για τους πολλούς- του Σλοβένου, Αλεκσάντερ Τσεφερίν που θριάμβευσε στην ΟΥΕΦΑ και τώρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, τη νίκη του Αχμάντ Αχμάντ, στις εκλογές της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας.
Ο 57χρονος επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Μαδαγασκάρης έδωσε τέλος στην 29χρονη προεδρία του Ίσα Χαγιάτου απο το Καμερούν. Κάτι βεβαίως που είχαμε ουσιαστικά προαναγγείλει εδώ στο “Ritorno2015» .

Ο Αχμάντ που υπερίσχυσε του ανθρώπου που καυχιόταν ότι θα παραμείνει στην θέση του και στα 71του χρόνια, με το που ανακοινώθηκε το ποσοστό και ήταν 34 υπερ του, έναντι 20 του Χαγιάτου, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το πρόγραμμά μου είναι η μεταρρύθμιση της διοίκησης του CAF (Αφρικανική Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου) με σκοπό να αποτρέψουμε την πολιτική παρέμβαση στην οργάνωση της συνομοσπονδίας μας».
Και έχει απόλυτο δίκιο γιατί τα τελευταία δύο χρόνια το θέμα είχε ξεφύγει αρκετά από το καθαρά αθλητικό κομμάτι καθώς ο προκάτοχός του, Ίσα Χαγιάτου κάπου είχε χάσει το παιχνίδι από τα χέρια του. Γι αυτό άλλωστε και είχε επέμβει και η Αιγυπτιακή αρχή Ανταγωνισμού και είχε στείλει στην δικαιοσύνη τον Καμερουνέζο πρόεδρο της CAF μαζί με τον γενικό του γραμματέα…
Βεβαίως και οι δύο ήταν εκτός Αιγύπτου, αφού οι εκλογές διεξήχθησαν στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και δεν έδωσαν το παρόν…
Η ουσία είναι όμως ότι ο 57χρονος Αχμάντ Αχμάντ από την ημέρα που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα και να κοντράρει τον «ισχυρό άνδρα» του Αφρικανικού ποδοσφαίρου δεν άφησε τίποτε στην τύχη…Φρόντισε να επικοινωνήσει με όλους τους προέδρους των 53 χωρών – μελών της CAF ώστε να τους δώσει να καταλάβουν πως έχει το όλο θέμα και πως μπορεί να προχωρήσει μπροστά η «Μαύρη Ηπειρος», αλλά να βγούν κερδισμένοι όλοι και το ποδόσφαιρο. Ο Αχμάντ Αχμάντ είναι άνθρωπος των έργων κι όχι των μεγάλων λόγων. Πάντα στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής επιτροπής της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας μιλούσε λίγο» όπως αποκάλυψε ανώτερο στέλεχος της CAF.
Παράλληλα ο Νιγηριανός, Σουκέτου Πάτε μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής αποκάλυψε ότι η εκστρατεία του Αχμάντ που έφερε την σπουδαία του νίκη, βασίσθηκε στην «διαφάνεια» και την καθαρή διαχείριση όλων των πρακτικών. Έδωσε ένα τέλος στην πρακτική των παρωχημένων τακτικών.

Ο Πρόεδρος της Λιβερίας Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας της Λιβερίας, Μούσα Μπίλιτι πρόσθεσε από την πλευρά του:
«Η Αφρική έχει πάρει μια εμφατική απόφαση ότι είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή.»
Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν δεν συμμετείχε η ομοσπονδία της Ερυθραίας καθώς ήταν αποκλεισμένη. Οπότε συνολικά ψήφισαν 53 ομοσπονδίες και ο Αχμάντ πήρε τις 34 ψήφους . Είχε ήδη την υποστήριξη των 14 χωρών μελών της Νότιας Αφρικανικής Συνομοσπονδίας (τη λεγόμενη COSAFA), εκ των οποίων η Μαδαγασκάρη είναι μέρος της.
Τώρα ο Αχμάντ Αχμάντ θα αντικαταστήσει τον Χαγιάτου στην Εκτελεστική επιτροπή της ΦΙΦΑ τη λεγόμενη πλέον και Συμβούλιο ΦΙΦΑ. Η πρώτη του δουλειά, όπως δήλωσε μετά τη νίκη του , είναι να εισαγάγει ένα νέο κώδικα δεοντολογίας κάτι που το είχε ήδη υποσχεθεί ενώ θα επεκτείνει τους ελέγχους ηθικής στους αξιωματούχους του Αφρικανικού ποδοσφαίρου . Ακόμη θα μοιράσει το βάρος των Οικονομικών θεμάτων σε όλους τους προέδρους των ομοσπονδιών (54) ώστε να έχουν κι αυτοί μερίδιο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Γι αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο όργανο που θα λέγεται «Εδικό Σώμα των Προέδρων». Θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και θα υπαγορεύσει τους διάφορους κανόνες για την γενική λειτουργία (έσοδα- έξοδα) της CAF.
Όσον αφορά τις μεγάλες διοργανώσεις που θα φιλοξενούνται σε κάθε χώρα της Αφρικής, θα αναθεωρηθούν αρκετοί από τους κανονισμούς και θα βελτιωθούν κιόλας. Επίσης η επιλογή για τις διοργανώτριες χώρες για όλες τις επερχόμενες διοργανώσεις δεν θα πραγματοποιείται από την Εκτελεστική επιτροπή , αλλά από την πλειοψηφία που θα ψηφίζει στο Κογκρέσο.
Ο Αχμάντ είχε κατηγορηθεί ότι είχε δώσει την ψήφο του υπερ του Κατάρ για 30 ή 100.000 δολλάρια κάτι που ποτέ δεν αποδείχθηκε.
Ποιος είναι ο Αχμάντ
Ο Αχμάντ, πατέρας δύο παιδιών είναι ένας πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής. Διετέλεσε υπουργός αθλητισμού και αλιείας στη χώρα του. Μόλις μαθεύτηκε το νικηφόρο αποτέλεσμα , περιφερόταν για αρκετή ώρα στους ώμους των υποστηρικτών του, ενώ ο Χαγιάτου έδειχνε έκπληκτος, μη μπορώντας να πιστέψει ότι μετά από τόσα χρόνια θα έχανε τη θέση του. Τώρα ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας της χώρας του (από το 2003) , μίας ελάχιστα ισχυρής ομοσπονδίας που η θέση της στη γενική κατάταξη της ΦΙΦΑ είναι κάτω από το Νο 100 (για την ακρίβεια 137) , παρά ταύτα έδωσε την μάχη του και επικράτησε. Στο μανιφέστο του είχε πάρα πολλά σημεία από αυτό της FIFA, κάνοντας λόγο για χρηστή διακυβέρνησης , διαφάνεια, υπόσχεση για σημαντικά έργα . Κι ένα νέο μέσο για την οικονομική ανάπτυξη και την επίτευξη κοινωνικής σταθερότητας για τους νέους ανθρώπους στην Αφρική.
Ο Αχμάντ είχε ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις 13 Ιανουαρίου στη πόλη Λιμπρεβίλ .
Ο 7ος πρόεδρος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας
Έως τώρα είχαν διατελέσει πρόεδροι της Αφρικανικής Συνοσπονδίας οι:
Αμπντέλ Αζίζ Αμπνταλάχ Σάλεμ (Αίγυπτος) 1957-1958
Αμπντέλ Αζίζ Μοσταφά (Αίγυπτος) 1958 -1968
Αμπντέλ Χαλίμ Μοχάμεντ (Σουδάν) 1968 -1972
Γντνεκάτσεβ Τεσέμα (Αιθιοπία) 1972 -1987
Αμπντέλ Χαλίμ Μοχάμεντ (Σουδάν) 1987-1988 (προσωρινός)
Ίσα Χαγιάτου (Καμερούν) 1988 -2017
Αχμάντ Αχμάντ (Μαδαγασκάρη) 2017 –
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά
Σχολιάστε