Οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες του σκανδάλου Πλατινί-Μπλάτερ

Ο Μάνος Σταραμόπουλος παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, την πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Μισέλ Πλατινί (μετά την τιμωρία του) στην εφημερίδα “Le Monde”,

Η έγκυρη πολιτική εφημερίδα της Γαλλίας  “Le Monde”την Τρίτη (28 Μαρτίου)  είχε μία μεγάλη συνέντευξη (4 σελίδες)  του Μισέλ Πλατινί.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Μισέλ που όμως αφήνει τον γάλλο δημοσιογράφο, Ρεμί Ντιπρέ να ξετυλίξει την ιστορία, αφήνοντας αυτόν να αναφέρεται στην ζωή του πρώην προέδρου της ΟΥΕΦΑ κι όχι κατ ιδίαν ο Πλατινί. 
                                
Ο Μισέλ Πλατινί  και ο Σεπ Μπλάτερ δεν έχουν μιλήσει απο  τις  25 Σεπτεμβρίου του  2015. Εκείνη την ημέρα  οι πρόεδροι ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ αντιστοίχως  συνελήφθησαν απο την Ελβετική  αστυνομία, ενώ συνεδρίαζαν σε κοινή επιτροπή.  Καθώς τους έβγαζαν από την αίθουσα ο Μπλάτερ ρωτάει  τον Πλατινί «  Ξέρεις τι συμβαίνει?»
Και ο Μισέλ όμως έμοιαζε χαμένος…

Τους  ανακρίνουν  σε διαφορετικά  γραφεία οι Εισαγγελείς  υπηρεσίας οι οποίοι γρήγορα  συντάσσουν ένα κοινό  ανακοινωθέν   όπου  ομιλούν  για μια παράνομη πληρωμή 2 εκατομμυρίων  ελβετικών φράγκων (1,8 εκατ.  ευρώ) από την ΦΙΦΑ (η θιγμένη ) προς τον Πλατινί, τον  Φεβρουάριο  του 2015. Κατά τις αρχές ο δήθεν λόγος της καταβολής είναι οι εργασίες του Μισέλ Πλατινί μεταξύ Ιανουαρίου 1999 και Ιουνίου 2002.  Όμως εκείνη την εποχή ο Πλατινί  εργαζόταν στο Παρίσι  ως σύμβουλος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής  Ομοσπονδίας ,  και στήριξε τον Μπλάτερ στις εκλογές του 1998 (βάσει της συμφωνίας της Σιγκαπούρης) .
Ενώ το γραφείο του Μπλάτερ γίνεται φύλλο και φτερό από τις  Ανακριτικές υπηρεσίες ο Πλατινί προσέρχεται σε ακρόαση ως άτομο ικανό να φέρει διευκρινιστικά στοιχεία  που είναι το τελευταίο στάδιο πριν  απαγγελθεί  κατηγορία
Από τότε ο κατέχων  3 Χρυσές Μπάλλες (1983,  1984,  1985) δεν κλήθηκε ξανά  για περαιτέρω εξηγήσεις…
Ο Αντρέ Μαρτί,  εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας επαναλάβανε σε όποιον τον ρωτούσε .  Η  διαδικασία συνεχίζεται δίχως να προσθέτει απολύτως τίποτα.
Η υπόθεση αυτή και η αναμόχλευση της ήταν ένα καίριο πλήγμα για τον Πλατινί ο οποίος ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις εκλογές της ΦΙΦΑ στις 26 Φεβρουαρίου του 2016.
Τον Μάιο του 2016  το  Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS)  τον καταδικάζει σε 4ετή ποινή με αναστολή , οποιασδήποτε ενασχόλησης με θέματα του ποδοσφαίρου, ήτοι μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.
Σαφέστατα ο Πλατινί έκανε πολλά λάθη  που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα . Πλην όμως οι άνθρωποι του είναι  σίγουροι ότι  πληρώνει πολιτικές σκοπιμότητες. Το έμβασμα δεν ανακαλύφθηκε με τόση καθυστέρηση τυχαία.
Ο Ζακ Λαμπέρ πρώην δεξί  χέρι του Πλατινί και διευθυντής  της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998 αναρρωτιέται  αν ποτέ  θα μάθουμε τις λεπτομέρειες που οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο . Είχαμε την πολύ δυσάρεστη αίσθηση ότι  έχουμε απέναντι μας έναν αντίπαλο δίχως  πρόσωπο. Ο Πλατινί ήταν  στόχος ο οποίος έπρεπε πάση θυσία να πέσει !!!
Ο ίδιος ο Πλατινί λέει πως η υπόθεση του θα γινόταν ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα ,  προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια περισσότερο έμαθε νομικά πάρα ασχολήθηκε με την εξέλιξη του ποδοσφαίρου ποδοσφαίρου .  Η «Monde» έκανε  μακροσκελέστατη έρευνα με πάνω απο 60 διαφορετικές πηγές  η οποία διήρκεσε 7 μήνες. Αρκετές δε δέχθηκαν να συνεισφέρουν στην έρευνα μόνο με την βεβαιότητα της ανωνυμίας.
Ο Πλατινί αυτοαποκαλείται πλέον αστειευόμενος Ο ΕΚΤΕΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ του Μπλάτερ. Στα 61 του ο πρώην αρχηγός του ο   Μπλάτερ ασχολήθηκε αποκλειστικά  με το νομικό  σκέλος της υπόθεσης του αλλά  και με την έρευνα του γραφείου Ηθικής της ΦΙΦΑ το οποίο έχει  το παρατσούκλι Εκτελών συμβόλαια θανάτου του Μπλάτερ.
Ετσι η επιτροπή… αποφασίζει στις 7 Οκτωβρίου 2015 όπως τον παύσει  για 90 μέρες  καθώς και τον ίδιο τον Μπλάτερ.
Μετά αρχίζει μετωπικός πόλεμος δικαστικός και επικοινωνιακός ο οποίος  καταλήγει στις 21 Δεκεμβρίου  2015 στην διαγραφή  για 8 χρόνια των Πλατινί  και Μπλάτερ για κατάχρηση εξουσίας και άνομη διαχείριση. Ο αγώνας εναντίον στον χρόνο (εκλογές ΦΙΦΑ) είναι  πλέον άνισος  και νομοτελειακά  χαμένος και βαριά  τη καρδιά  αφήνει τον γενικό γραμματέα ,  Ινφαντίνο ο οποίος  ήταν  το σχέδιο Β να παρουσιασθεί. Το τέλος  του «Βασιλέα» Μπλάτερ και η τοποθέτηση στο περιθώριο του Πλατινί στρώνει τον δρόμο του Ινφαντίνο προς τον θρόνο του παγκοσμίου  ποδοσφαίρου.
                                               Η μείωση της ποινής
Στις 2 Μαίου  2016 η ποινή του Πλατινί  μειώνεται από 8 σε 4 χρόνια (σε αντίθεση με τον Μπλάτερ του οποίου  μειώθηκε σε 6). Οι λόγοι που αναφέρονται είναι  κυρίως για πράξεις ενάντια στον κώδικα ηθικής,  αλλά  ο ουσιαστικός  λόγος της κατρακύλας  του γάλλου  είναι το περίφημο έμβασμα των 2 εκατομμυρίων  φράγκων .
Είναι  ένα  υπόλοιπο συμφωνημένου μισθού από μία προφορική παλαιότερη συμφωνία (η οποία αναγνωρίζεται απο το ελβετικό δίκαιο). Το 1998 είχαν συμφωνήσει να λάβει ο Πλατινί  για παροχή  υπηρεσιών ένα εκατομμύριο φράγκα  ανά  έτος για συμβόλαιο δύο χρόνων . Ο Μπλάτερ προφασιζόμενος (πιθανώς τότε να ήταν  γεγονός ) ταμειακό πρόσκαιρο πρόβλημα του είπε ότι θα τον πλήρωνε μέσω  εμβάσματος 300.000 φράγκα και θα τα έβρισκαν αργότερα για το υπόλοιπο.
Ηταν και ένας  άλλος λόγος που το ποσό  ήταν μικρότερο του συμφωνημένου. Δεν ήταν πολιτικά ωστόσο ο Πλατινί  να έπαιρνε περισσότερα χρήματα (φανερά) από τον γενικό γραμματέα  της ΦΙΦΑ.
Οπως η προφορική συμφωνία δεν είχε ημερομηνία  αποφάσισαν να την εκτελέσουν το 2015.  Πολλά λέγονται για την επιλογή  της ημερομηνίας  αλλά ένας  αληθοφανές λόγος είναι  ότι ο  Ζερόμ Σαμπάν , πολιτικός αντίπαλος του Μπλάτερ στην ΦΙΦΑ απολύθηκε με χρυσή  αποζημίωση  3,5 εκατομμυρίων φράγκων ενώ  βαρύνεται με σοβαρές  υποψίες κατάχρησης πώλησης εισιτηρίων  στο τελευταίο  παγκόσμιο κύπελλο και ως εκ τούτου ας πληρωθεί  και ο Μισέλ…
Βέβαια καθώς  υπάρχει δικαίωμα παραγραφής μετά  από  5 χρόνια ο Μπλάτερ θα μπορούσε  να μην εκτελέσει  την συμφωνία προς Πλατινί .
                              Η “Monde” έχει το τιμολόγιο του Πλατινί!!!
Ο οικονομικός  διευθυντής  της ΦΙΦΑ, γερμανός  Μάρκους Κάτνερ,  ζητάει απο τον Πλατινί  να του δώσει τιμολόγιο  το οποίο  η «Monde »  διαθέτει. Ο σύμβουλος του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Ζαν Πολ Τουριάν  επικοινώνησε με τον Κάτνερ και το έμβασμα έγινε. Η ΦΙΦΑ πλήρωσε το ΦΠΑ και ο Πλατινί τον αναλογούντα  φόρο.
Ο Μπλάτερ βέβαια υπέγραψε το καλώς έχειν για την πληρωμή  και είπε  στο δικαστήριο ότι  είχε  ξεχάσει για το πρώτο έμβασμα προ 17ετίας…
Το έμβασμα φαίνεται  στον ισολογισμό  της ΦΙΦΑ και ψηφίσθηκε στην ολομέλεια της ΦΙΦΑ αλλά ο Μπλάτερ (ισχυριζόμενος  ότι  δεν ήξερε ότι ήταν  υποχρεωμένος ) το απέκρυψε  από  την επιτροπή ηθικής  ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ.
Ένα άλλο περίεργο στοιχείο είναι ότι η  ΟΥΕΦΑ την ίδια εποχή  παρότρυνε τα μέλη της ανοιχτά να στηρίξουν τον Σεπ Μπλάτερ για την επανεκλογή του ως πρόεδρο της ΦΙΦΑ. Η φημολογία  για συναλλαγή  οργίαζε.
Ο Πλατινί παραιτήθηκε απο τον αγώνα  διαδοχής του Μπλάτερ, όταν η δικαστικός  από  το Τρίνινταντ,  Βανέσσα Αλλάρ ζήτησε ισόβιο αποκλεισμό  του,  πριν καλά καλά οι δικηγόροι του να έχουν παρουσιάσει  τα δικά  τους στοιχεία . Κατάλαβε οτι του την είχαν στημένη…
Σε αυτό τόσο ο  Πλατινί  όσο και ο «Μακιαβέλι  του ποδοσφαίρου», Σεπ Μπλάτερ, συμφωνούν…
Υπερθεματίζοντας ο Μπλάτερ λέει « Είναι φυσιολογικό αυτό  που συμβαίνει στον Πλατινί αφού είναι ο κύριος  υπεύθυνος για την μη ανάληψη από τις ΗΠΑ του Παγκοσμίου  Κυπέλλου το 2022.  Εμμέσως ο Μπλάτερ αφήνει υπόνοιες συναλλαγής του Πλατινί,  ο οποίος ενώ αρχικά είχε  υποσχεθεί  την ψήφο του, στους Αμερικανούς,  μετά από ένα γεύμα με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας , Σαρκοζί και τον Εμίρη του Κατάρ άλλαξε δημόσια γνώμη παρασύροντας ενδεχομένως και άλλους.
                                              Επέμβαση των Αμερικανών
Μετά το πρώτο κύμα  συλλήψεων στην Ζυρίχη ο Μπλάτερ κατηγορεί ευθέως τους αμερικανούς για παρεμβάσεις στην ΦΙΦΑ και τον ολοένα μεγαλύτερο ρόλο  του δικηγόρου εκ Καλιφόρνιας Εμμάνιουελ  Κουίν  ο οποίος έχει πρόσβαση στην αλληλογραφία της ΦΙΦΑ δίνοντας λογαριασμό μόνο  στον Μάρκο Βίλλιγκερ,  συντονιστή  της επιτροπής ηθικής της ΦΙΦΑ. Εργάζεται εκεί από το 2007 και πιθανώς είναι  αυτός ο οποίος έπεισε  τον Μπλάτερ να παραιτηθεί  4 ημέρες μετά  την επανεκλογή του !
Ένας Αμερικανός  υπεύθυνος μας λέει ότι η θεωρία  του Μπλάτερ περί  αμερικανικού δακτύλου δεν στέκει. Η έρευνα των αμερικανικών αρχών έγινε αποκλειστικά και μόνο μετά  από διαπιστευμένες παραβιάσεις των αμερικανικών νόμων περί  διαφθοράς, ξέπλυμα χρημάτων και απάτης  και καθόλου επειδή  έχασαν την διοργάνωση του Παγκοσμίου  Κυπέλλου.
Αλλος πρώην  σημαίνων  στέλεχος της ΦΙΦΑ μας είπε οτι ο Πλατινί  πέθανε στην Ζυρίχη . Οι σχέσεις Μπλάτερ,  Πλατινί  ηταν πατέρα και  γιου για αρκετά χρόνια  . Στην Σιγκαπούρη  τον Ιανουάριο 1998 αποφάσισαν να συνεργασθούν σε όλο  το φάσμα αποφάσεων.
Ο Ελβετός ήταν τότε ο  υπ αριθμόν  2 στην ΦΙΦΑ (1981 1998)πίσω από τον βραζιλιάνο  Ζοάο Χαβελάνζε με τον οποίο είχε εξαιρετικές σχέσεις. Μόλις τον διαδέχθηκε κερδίζοντας τον σουηδό Λέναρτ Γιόχανσον.  προσλαμβάνει τον Πλατινί  ως σύμβουλο ποδοσφαίρου .
Με το που εκλέχθηκε  πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ οι σχέσεις Πλατινί,  Μπλάτερ πήγαν από  το κακό στο χειρότερο και σχετικά  γρήγορα.
Το σημείο όμως που σήμανε οριστική ρήξη  ήταν η επίσημη στήριξη του Πλατινί  στην υποψηφιότητα του Κατάρ για την ανάληψη του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2020 τη προτροπή  του Σαρκοζί.
Και αυτό ενώ είχαν φτάσει σε σχεδόν  επισημοποίηση της επιθυμίας του Μπλάτερ να τον διαδεχθεί  στην προεδρία της ΦΙΦΑ το 2015 Πλατινί  .
Τα είχαν  συζητήσει από  το 2013 στο Ούλριχεν, ιδιαιτέρα πατρίδα  του Μπλάτερ όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνει ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά.
Ο Πλατινί  ήθελε να το ανακοινώσει ο Μπλάτερ δημόσια,  λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ στην Βραζιλία .
Αλλά ο Μπλάτερ κωλυσιεργούσε….Σε όσους τον  ρωτούσαν απαντούσε « Εγώ είμαι ο Πρόεδρος ! Κορόιδευε σαφώς τον γάλλο.
Πέρα απο μια αλλαγή  στάσης που είδε  στον Πλατινί  δεν τον θεωρούσε ικανό να τον διαδεχθεί  σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ΦΙΦΑ.
‘Αρχιζε ήδη να οργανώνει διαρροές ότι κάτι κακό για τον Πλατινί  θα βγει στην επιφάνεια .
Ο δε Πλατινί  ήταν  υπερβολικά  ήσυχος. Όταν ένας γάλλος  αξιωματούχος  της ΦΙΦΑ του είπε οτι άκουσε  πως  η υπόθεση με την καταβολή  2 εκατομμυρίων φράγκων θα βγει στην δημοσιότητα,  δεν ανησύχησε  θεωρώντας πως  δεν είχε κάνει κάτι το μεμπτό…
Η τετράδα Μπλάτερ, Βίλιγκερ , Βάλκε  και Κάτνερ συνεργαζόντουσαν στενά  και κινούσαν  τα νήματα στην ΦΙΦΑ.
Ουδείς  στην ΦΙΦΑ αγαπούσε τον Πλατινί  ο οποίος  ήταν υψιπέτης και χλεύαζε  ευχαρίστως όποιον έβρισκε  μπροστά του.
Όταν  χρειάσθηκε κάποια στοιχεία  για να τακτοποιήσει φορολογικά την καταβολή  των 2 εκατομμυρίων  φράγκων μάλλον επίτηδες η ΦΙΦΑ του έδωσε λανθασμένα στοιχεία για να τον κρατάνε… Οταν ρωτήσαμε συγκεκριμένα πράγματα τον Κάτνερ αρνήθηκε να μας απαντήσει,  με το πρόσχημα οτι είναι σε δικαστική  διαμάχη με την ΦΙΦΑ για την αποζημίωσή του  (απολύθηκε τον Μάιο 2016).
Ορισμένοι  πιστεύουν οτι ο γενικός Εισαγγελέας,  Λάουμπερ τα στοιχεία της καταβολής προς τον Πλατινί  τα διαθέτει από έρευνα σε μία  τράπεζα και στα λογιστικά βιβλία της.
Αυτή είναι η εκδοχή που προτιμά ο Μπλάτερ αλλά αρκετοί πιστεύουν οτι πρόκειται για καρφωτή…
 
                                     Ο μυστήριος ρόλος του Μάρκο Βίλιγκερ  
Βέαια κατασχέθησαν σε τράπεζες και διάφορα γραφεία,   18 Terabytes στοιχείων τα οποία περιλαμβάνουν πολλές από  τις ατασθαλίες της ΦΙΦΑ αλλά  θα ήταν  αδύνατον μέσα  σε αυτό τον  κυκεώνα  να πετύχαινε κάποιος  ανακριτής της,   το έμβασμα χωρίς ένα  βαθύ λαρύγγι….
Είπε στον ανακριτή  οτι ο Μπλάτερ στο προσωπικό  του γραφείο είχε  ένα φάκελλο για κάθε έναν  εντός  ΦΙΦΑ ο οποίος  θα μπορούσε  με τον ένα  η άλλο τρόπο να είναι  η να γίνει ενοχλητικός. Ο φάκελλος Πλατινί  περιείχε  κυρίως αυτό το έμβασμα και κάποια λοιπά στοιχεία.
Αρκετοί  πιστεύουν οτι το βαθύ λαρύγγι είναι  ο Ζερόμ Βάλκε, γάλλος όπως ο  Πλατινί ,  στον οποίο επίσης  ο Μπλάτερ είχε  αφήσει να εννοηθεί  οτι θα μπορούσε να τον χρίσει διάδοχο με συνέπεια να μεγαλώνει το μίσος του προς τον Πλατινί .
Αλλά η πλέον αληθοφανής εκδοχή είναι αυτή  του Βίλλιγκερ ο μόνος στην ΦΙΦΑ ο οποίος  είχε άμεση  πρόσβαση στην Εισαγγελία…
Ο Μάρκο Βίλλιγκερ είναι  εξάλλου αυτός  ο οποίος έχει κλειδαμπαρωμένο σε ένα  χρηματοκιβώτιο την  αναφορά Γκαρσία για τις ατασθαλίες στην ΦΙΦΑ.
Στις 8 Οκτωβρίου 2015 ο Βίλλιγκερ είναι ο οποίος  μετά από τηλεφωνική  συνδιάλεξη με τον αμερικανό δικηγόρο Κουίν έπεισε σε μια πάρα πολύ επεισοδιακή  συνάντηση τον Μπλάτερ να παραιτηθεί .
Δεν είχε υπολογίσει  σωστά το αντιπολιτευτικό κίνημα εντός  της ΦΙΦΑ το οποίο  φούντωσε με την βοήθεια των αμερικανών .
Οταν μιλάς όποτε  θέλεις με τον Πούτιν η τον Ομπάμα  χάνεις λίγο τον έλεγχο  και διαπράττεις λάθη που αποβαίνουν  μοιραία …
                                                   Γνώριζε ο Ινφαντίνο
Πρέπει εδώ να επισημανθεί  οτι και ο Ινφαντίνο  γνώριζε απο νωρίς  τα τεκταινόμενα .  Είχε ένα ανεπτυγμένο δίκτυο στην ΦΙΦΑ και επωφθαλμιούσε την ευκαιρία  έχοντας  ξεχωριστά  με τον καθένα  καλές σχέσεις και με τους δυο… Τον είχαν  σαφώς υποτιμήσει.
Για τις εκλογές του 2016 ο Ινφαντίνο φανέρωσε την φιλοδοξία του για την προεδρία την τελευταία μέρα κατάθεσης υποψηφιότητας ήτοι  στις 26 Οκτωβρίου  2015 εξηγώντας σε Πλατινί  και Μπλάτερ (ξεχωριστά) οτι το κάνει ώστε να μπορέσει να παραιτηθεί υπέρ του ενός η του άλλου αν άλλαζε η κατάσταση με αποτέλεσμα και οι δύο  να τον πίστεψαν !
Γεγονός  είναι  πως  ο μόνος  ο οποίος  επέζησε από τον σεισμό της ΦΙΦΑ (όπως αποκαλέσθηκε) είναι ο Μάρκο Βίλλιγκερ ο οποίος …προήχθη σε δεύτερο γενικό γραμματέα !
Οταν ρωτήσαμε τον Τζιάννι Ινφαντίνο να το σχολιάσει αρνήθηκε επικαλούμενος την δικαστική έρευνα που εξακολουθεί  στην ΦΙΦΑ . Πάντως απο τότε που απο «σχέδιο Β» ο Ινφαντίνο εκλέχθηκε πρόεδρος της ΦΙΦΑ δεν έχει ανταλλάξει κουβέντα με τον Πλατινί…
Μάνος Σταραμόπουλος
 Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: