Στο Ελσίνκι κτυπά η «καρδιά» της UEFA!
Το Ελσίνκι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, θα αποτελέσει το κέντρο των 55 χωρών-μελών της ΟΥΕΦΑ, Τρίτη και Τετάρτη, καθώς θα φιλοξενήσει το 41ο Κογκρέσο της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Φινλανδίας, στις ακτές του Κόλπου της χώρας. Μαζί με τα Έσποο, Βάνταα και Καουνιάινεν το Ελσίνκι σχηματίζει μία ευρύτατη αστική περιοχή, που αποκαλείται περιοχή της πρωτεύουσας. Στην περιοχή αυτή κατοικούν περίπου 975.000 κάτοικοι. Η ευρύτερη περιοχή του Ελσίνκι εμπεριέχει πολλούς άλλους δήμους και διαθέτει συνολικό πληθυσμό 1.232.741 κατοίκων (2004). Το Ελσίνκι ιδρύθηκε το 1550 ως αντίπαλον δέος στη Χανσεατική πόλη του Ταλίν από τον Βασιλιά Γουσταύο Α’ της Σουηδίας. Μάλιστα το Ελσίνκι πάλαιψε σκληρά στα πρώτα του βήματα για την επιβίωσή του. Ο νεοσύστατος καταυλισμός επλήγη από φτώχεια, πολέμους και αρρώστιες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε ως μικρή, χαμηλής σημασίας παραλιακή πόλη, επισκιασμένη από τα πιο ακμάζοντα εμπορικά κέντρα στην Βαλτική περιοχή.
Η κατασκευή του θαλάσσιου οχυρού Σουομενλίνα βοήθησε στη βελτίωση του κύρους του Ελσίνκι. Αλλά μόνο μετά την ήττα της Σουηδίας από τη Ρωσία κατά τον Φινλανδικό Πόλεμο και την επακόλουθη προσάρτηση της Φινλανδίας από τη Ρωσία με την ονομασία αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας το 1809 , το Ελσίνκι άρχισε να αλλάζει πραγματικά.
Η Φινλανδία είναι μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης από το 1995. Στη Φινλανδία ανήκουν και τα νησιά Ώλαντ (Åland), στη νοτιοδυτική ακτή, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς διευρυμένης αυτονομίας.
Ο Κουτσοκούμνης
Στο Ελσίνκι λοιπόν και πιο συγκεκριμένα στο Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, θα συγκεντρωθεί η ηγεσία της ΟΥΕΦΑ μαζί με τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς των χωρών – μελών της προκειμένου να ψηφίσουν για το ποιά θα είναι τα νέο μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής. Ορισμένα από αυτά μάλιστα θα εκπροσωπήσουν την ΟΥΕΦΑ και στο Συμβούλιο της ΦΙΦΑ (την άλλοτε Εκτελεστική της επιτροπή). Από τους 13 υποψήφιους θα εκλεγούν οι 8, που θα έχουν 4ετή θητεία έως το 2021.
Ο Κύπριος , Μάριος Λευκαρίτης που αποτελούσε μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, αλλά και της ΦΙΦΑ, στις 16 Μαρτίου αποφάσισε να αποχωρήσει από την διεθνή σκηνή. Με επίσημη ανακοίνωσή του, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Εκτελεστική επιτροπή, στην οποία ήταν από το 1996.
Ο κ. Λευκαρίτης που ήταν και αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, αλλά και «υπουργός Οικονομικών της», θα δώσει την θέση του όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, στον πρόεδρο της Κυπριακής ομοσπονδίας, Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Ο τελευταίος είναι σχετικά μικρότερος από τον προκάτοχό του, καθώς γεννήθηκε στις 5 Μαίου του 1956. Ανέλαβε την προεδρία της ΚΟΠ το 2001 και έκτοτε είναι μέλος αρκετών επιτροπών της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης τόσο από τον γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ, Θόδωρο Θεοδωρίδη, όσο κι από τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο.
Από δω και πέρα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι για τις διάφορες επιτροπές πρέπει να έχουνε ενεργό ρόλο στις εθνικές τους ομοσπονδίες κι όχι απλά να είναι μέλη, κάτι πού ίσχυε έως τώρα. Αυτό θα ισχύει , τόσο για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο , τον γενικό γραμματέα και τον Εκτελεστικό διευθυντή. Επίσης με την αναθεώρηση που έχει αποφασίσει ο κ. Τσεφερίν θα προσδιορίζεται ακριβώς ο ρόλος του κάθε αντιπροέδρου, τι θα κάνει ο 1ος, ο 2ος , ο 3ος κλπ. Ο κ. Τσεφερίν πήρε αυτή την απόφαση ώστε να μην μπορεί κάποιος οπορτουνιστής στο προσεχές μέλλον που στερείται επαρκούς εμπειρίας στο χώρο του ποδοσφαίρου να ενταχθεί στην Εκτελεστική επιτροπή.
Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ διατηρεί το όριο ηλικίας των 70 ετών για τα μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής.
Προχωρά όμως σε τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τους τελικούς των Ευρωπαικών διοργανώσεων. Στόχος του με μία ειδική παράγραφο στον κανονισμό της ΟΥΕΦΑ, να εξασφαλίζεται πλήρως ο τόπος διεξαγωγής, μέσω μία διαφανούς διαδικασίας υποβολής προσφορών. Ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Τα πάντα θα περνούν από ενδελεχή αξιολόγηση.
Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τώρα να επικυρωθούν στο Κογκρέσο της UEFA στις 5 Απριλίου στη Φινλανδία. Το νέο καταστατικό, εάν εγκριθεί (κάτι που είναι το πλέον πιθανό) στο Ελσίνκι, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.
Μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι ο Μαμαντόφ
Εν τω μεταξύ, πρώτο φαβορί για μία από τις θέσεις της Εκτελεστικής επιτροπής, ίσως και αδιαφιλονίκητο είναι ο Πολωνός, παλιός μεγάλος ακραίος επιθετικός, Ζίμπι Μπόνιεκ. Ο πρόεδρος τώρα της ομοσπονδίας της χώρας του, πέραν ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους της ΟΥΕΦΑ, έχει και σπουδαίες γνωριμίες σχεδόν σε κάθε χώρα.
Έπειτα ο πρόεδρος της Ολλανδικής ομοσπονδίας και πρώην υποψήφιος για την ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, Μίχαελ Φαν Πράαγκ δεν προβλέπεται να έχει δυσκολίες για την επανεκλογή του. Το ίδιο ισχύει για τον άγγλο, ανερχόμενο παράγοντα, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέβιντ Γκιλ. Λέγεται μάλιστα πως σύντομα ίσως δούμε τον κ. Γκιλ και σε άλλο εξίσου σημαντικό πόστο, που να του επιτρέπει να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στα θέματα της ΟΥΕΦΑ.
Ο πρόεδρος της Γερμανικής ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ θεωρείται μία αρκετά ισχυρή υποψηφιότητα. Όπως επίσης ο Αλβανός, Αρμάν Ντούκα, ο Σουηδός, Κάρλ- Έρικ Νίλσον, και ο Ιταλός, Μικέλε Ούβα το νέο «αίμα» στο χώρο των παραγόντων. Ο Εκτελεστικός διυεθυντής της Ιταλικής ομοσπονδίας έχει κερδίσει πάρα πολλούς πόντους στα σαλόνια της Ευρώπης .
Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται αρκετά ενισχυμένος ο Εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας του Αζερμπαιτζάν, Ελκάν Μαμαντόφ, ο οποίος έχει υψηλές γνωριμίες τόσο στην ηγεσία της ΟΥΕΦΑ, όσο και της ΦΙΦΑ, ενώ πρόσφατα είχε δώσει το παρόν του και στο κάλεσμα του κ. Κουτσοκούμνη στην Κύπρο.
Ερωτηματικό αποτελούν ο Ιρλανδός, Τζον Ντιλένι, Εκτελεστικός διευθυντής του Έυρε. Ο επιχειρηματίας από το Καζακστάν, Καιράτ Μπορανμπάγεφ, από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες στην ομοσπονδία της χώρας του και με σημαντικές επαφές . Ο Τούρκος , Σερβέτ Γιαρντιμτσί και ο Ουαλλός, Κίεραν Ο΄Κόνορ.
Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΥΕΦΑ, ο πρόεδρός της, Αλεκσάντερ Τσεφερίν θα παρουσιάσει και μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που έχει αποφασίσει από τον Φεβρουάριο για την καλύτερη διακυβέρνηση της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας. Ο κ. Τσεφερίν έχει αποφασίσει ήδη ποιες θα είναι αυτές, απλά στο Ελσίνκι θα τις επικυρώσουν οι χώρες – μέλη της ΟΥΕΦΑ.
Έτσι λοιπόν (αναλυτικά έχουμε γράψει στις 9 Φεβρουαρίου στο Ritorno2015.com) η θητεία του προέδρου συνολικά δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 12 χρόνια, δηλαδή 3 θητείες.
Στην Εκτελεστική επιτροπή με δικαίωμα πλήρες θα έχουν πλέον οι έως τώρα παρατηρητές της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων (ECA) ο πρόεδρός της, Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε και ο πρόεδρος της Γιουβέντους (αντιπρόεδρος της εν λόγω ομοσπονδίας) Αντρέα Ανιέλι.
Για το Παγκόσμιο κύπελλο
Τέλος όπως έχει αναφέρει κατ επανάληψη εδώ και καιρό ο κ. Τσεφερίν η Ευρώπη μετά τις αλλαγές που αποφάσισε η ΦΙΦΑ για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2026 όπου από 32 αυξάνονται σε 48 οι ομάδες της τελικής φάσης, θα ζητήσει κι αυτή αύξηση των θέσεων της. Έχει ήδη έτοιμο αίτημα που θα ζητά να υπάρξει αύξηση των θέσεών της κατά 3 και από 13 που είναι τώρα να ανέλθουν στις 16.
Σχετικά με την ποσόστωση των ομάδων από το 2026 και μετά για κάθε Συνομοσπονδία, η ΦΙΦΑ αναμένεται να αποφασίσει , στο Κογκρέσο της, τον Μάιο στη Μανάμα του Μπαχρέιν.
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Σχολιάστε