Οι μεταρρυθμίσεις που επικύρωσε η ΟΥΕΦΑ

Ο Μάνος Σταραμόπουλος μας μεταφέρει όλα όσα έγιναν στο 41ο συνέδριο της ΟΥΕΦΑ στο Ελσίνκι.

Πακέτο μεταρρυθμίσεων επικύρωσε  η  ΟΥΕΦΑ, στο 41ο ετήσιο Κογκρέσο της που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, 27 και 28 Μαρτίου. Ο πρόεδρός της, Αλεκσάντερ Τσεφερίν αυτά που είχε υποσχεθεί και ουσιαστικά είχε προαναγγείλει, αυτά και εγκρίθηκαν και μάλιστα τα περισσότερα παμψηφεί. Στην εκδήλωση που έγινε σ ένα θαυμάσιο χώρο εκδηλώσεων το παρόν τους έδωσαν και οι 55 χώρες- μέλη της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας,ανάμεσά τους φυσικά και η ΕΠΟ με τους κ.κ. Δρόσο (Πρόεδρος), Δέδες (γενικός γραμματέας), Βρύζας (συντονιστής ποδοσφαίρου) και Φιλιππούσης (διευθυντής επικοινωνίας).
Πρώτος μίλησε ο Φινλανδός  επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε και μέλος της Κυβέρνησης της χώρας του, Ολι Ρεν  (είχε διατελέσει την σαιζόν 1996-96 και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας του) που  τόνισε ότι το  ποδόσφαιρο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή ενσωμάτωση των νέων μεταναστών.  «Όχι στον ρατσισμό» είναι ένα από τα λαμπρά συνθήματα της UEFA, και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και από την Ευρώπη.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, Τίμπορ Νάβρατσιτς (πήρε την θέση της Ανδρούλλας Βασιλείου) , χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης της UEFA. Ο κ. Νάβρατσιτς είπε ότι ήταν ευτυχής που η UEFA ήταν πλήρως προσηλωμένη στην προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης. Εξέφρασε την άποψη ότι διακυβέρνηση  «θα πρέπει να γίνει μέρος του DNA των αθλητικών οργανώσεων, μικρών  και μεγάλων .»
«Έχουμε όλοι δει πώς αποτυχίες στη διακυβέρνηση έχουν αμαυρώσει την εικόνα του αθλητισμού», δήλωσε ο Επίτροπος. «Το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, αν και δεν είναι καθόλου το μοναδικό άθλημα που επηρεάζεται.  Το ποδόσφαιρο  λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του είναι κάτω ακόμα από  αυστηρότερο έλεγχο.»
«Χάρηκα επίσης ότι η UEFA υπέγραψε τη δήλωση που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο προτρέποντας όλες τις  αθλητικές ομοσπονδίες και οργανισμούς, στην ΕΕ και πέρα, για να ενσωματώσουν  την κουλτούρα της χρηστής διακυβέρνησης στις δραστηριότητές τους. Τώρα είμαι στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η UEFA λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δεσμεύσεις αυτές. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι η ραχοκοκαλιά των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης. Ο αθλητισμός πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για να κρατήσει τη θέση του στην καρδιά των κοινωνιών μας.
Ο Επίτροπος τόνισε ότι η UEFA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζονται κοινούς στόχους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Μια επίσημη συμφωνία για συνεργασία (υπογράφηκε το 2014) καλύπτει διάφορα θέματα συμπεριλαμβανομένου του Financial Fair Play, τα  στημένα παιχνίδια και την ιδιοκτησία τρίτων.
                                                      Εως 3 θητείες
Πλέον  θα έχουμε κάθε μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής (ισχύει για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τα μέλη) ή άλλης επιτροπής,  να μην μπορεί να παραμένει στην θέση του πάνω από τρεις θητείες ή 12 χρόνια. Έως τώρα δεν υπήρχε όριο για το πόσα χρόνια θα ασκεί τα καθήκοντά του. Φυσικά ισχύει και ως ανώτερο όριο ηλικίας το 70ο έτος… Παράλληλα το κάθε μέλος των ανωτέρω επιτροπών θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην εθνική του ομοσπονδία…
ΙΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ: Πλέον οι τελικοί του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λίγκ από το 2019 θα διεξάγονται την ίδια εβδομάδα. Του Γιουρόπα Λίγκ τη Τετάρτη και του Τσάμπιονς Λιγκ το Σάββατο. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται πως θα εξοικονομηθούν περισσότερα χρήματα .
Παράλληλα για την επιλογή των πόλεων που θα φιλοξενούν τους τελικούς θα υπάρχει μία μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερος και πιο σαφής έλεγχος.
                                                      Οπισθοχωρεί η Σούπερ Λίγκα
Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν αναφέρθηκε και στις διάφορες φήμες που ακούγονται για τη Σούπερ Λίγκα.
«Νομίζω ότι οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της Σούπερ Λίγκα..»
Άλλωστε κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από το 2018 και μετά, οι ισχυροί και πλούσιοι σύλλογοι της Ευρώπης θα εμφανισθούν ακόμη πιο δυνατοί. Οι 4 πρώτες ομοσπονδίες στη γενική κατάταξη της ΟΥΕΦΑ θα έχουν τις τέσσερις πρώτες τους ομάδες της βαθμολογίας απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε κερδισμένοι είναι…Έπειτα για το τι θα ακολουθήσει το 2021 ίσως και τότε να δοθεί και κάποιο άλλο πρόσθετο πλεονέκτημα στους μεγάλους…
                                               1 εκ.ευρώ σε κάθε ομοσπονδία
Η Ευρωπαική Συνομοσπονδία είχε πάρα πολλά κέρδη. Τώρα ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 4, 6 δις ευρώ ( το 70% προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το 20% από τις εμπορικές συμφωνίες, και το 9% από τα εισιτήρια και την φιλοξενία) οπότε μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αναδιανομή των κερδών της (46% στις εθνικές ομοσπονδίες , 53% στους συλλόγους). Βλέπουμε δηλαδή ότι το 77% πηγαίνει σε κατανομή και την αλληλεγγύη.  
Άλλωστε είχε και πολλά περισσότερα έσοδα από την  από την τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος που έγινε το καλοκαίρι του 2016 στην Γαλλία. Τα έσοδά της έφθασαν το 1, 9 δις ευρώ. Δηλαδή 530 εκ.ευρώ περισσότερα από εκείνα της προηγούμενης διοργάνωσης που είχε γίνει σε Πολωνία- Ουκρανία. Για την ΟΥΕΦΑ το UEFA οικονομικό έτος  2015-2016  (από 1 Ιουλίου έως 30 Ιουνίου) είχε κύκλο εργασιών 4,58 δις ευρώ και τα κέρδη των 102,1 εκατομμυρίων στην οικονομική 2014-2015 , με μία μικρή απώλεια 27.900.000. Τα αποθεματικά αυξήθηκαν από 531 σε  633 εκ. ευρώ.
Συγκριτικά μάλιστα με το  2012 που και τότε είχε διεξαχθεί ευρωπαικό πρωτάθλημα στα γήπεδα Πολωνίας- Ουκρανίας και ο  κύκλος εργασιών της ήταν ύψους 2,8 δις €, τώρα 4 χρόνια  αργότερα, φτάνει τα  € 4,6 δις , κάιτ που δείχνει μία αύξηση του  64%.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Σλοβένος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ θα δοθεί ενίσχυση σε κάθε εθνική ομοσπονδία ύψους 1 εκ.ευρώ.
                                                   Η Ιταλία επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο
Με τον  «τριπλό άξονα συμμαχίας» (Σκανδιναβία, Ρωσία, Ελλάδα)  που δημιούργησε ο πρόεδρος της Ιταλικής ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτηση τόσο του κ. Ινφαντίνο στην ΦΙΦΑ, όσο και του κ. Τσεφερίν στην ΟΥΕΦΑ, η Ιταλία δείχνει πως επιστρέφει για τα καλά στο παραγοντικό προσκήνιο. Αντιθέτως φαίνεται πως έχει αρχίσει και χάνει έδαφος η Γαλλία, καθώς πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας παράγων της στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας. Εδώ να σημειωθεί ότι την επομένη των εκλογών (έγιναν τη Τετάρτη 29 Μαρτίου) , την Πέμπτη η έγκυρη γαλλική αθλητική εφημερίδα “Equipe “σε σχόλιο του απεσταλμένου της, Ετιέν Μοατί έκανε λόγο πως κανείς από την ηγεσία τόσο της ΦΙΦΑ όσο και της ΟΥΕΦΑ, δεν ανέφεραν ούτε μία στιγμή το όνομα του πρώην προέδρου της δεύτερης, Μισέλ Πλατινί. Ο μόνος που αναφέρθηκε στον γάλλο παλιό μεγάλο άσο και μετέπειτα «αφεντικό» της ΟΥΕΦΑ, ήταν ο Μάριος Λευκαρίτης στον αποχαιρετιστήριο λόγο του που ευχαρίστησε τόσο τον κ. Γιόχανσον όσο και τον κ. Πλατινί για την άριστη συνεργασία του είχαν…
Η Ιταλία αυτή τη φορά κατάφερε και έβαλε ξανά άνθρωπό της, στην Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ. Πρόκειται για τον Μικέλε Ούβα διευθύνοντα σύμβουλο της ομοσπονδίας της, ο οποίος εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία παίρνοντας 46 από τους 55 ψήφους. Λίγο μετά ο κ. Ούβα είπε χαρακτηριστικά:» Οι 46 ψήφοι είναι ένα σημάδι ότι η Ευρώπη βλέπει την Ιταλία ως οδηγό της…
Σημαντικό ρόλο στην εκλογή του κ. Ούβα σίγουρα έπαιξαν οι άριστες σχέσεις του κ. Ταβέκιο με τον κ. Τσεφερίν και τους άλλους ομολόγους του…
Το νόημα είναι σαφές: η γαλλική και η  Κεντρική Ευρωπαϊκή δύναμη έχει αντικατασταθεί από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο που περιλαμβάνει την Ιταλία, τις Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νίλσον – νέος αντιπρόεδρος) και τα Βαλκάνια (Σλοβενία με Τσεφερίν και Ελλάδα με Θεοδωρίδη) .
 
                                                    Ο λόγος του κ. Τσεφερίν
Ο κ. Τσεφερίν  υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η UEFA θα δείξουν  γενναιότητα και την απόλυτη δέσμευση στην προσαρμογή στον  διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο του ποδοσφαίρου και την εκτέλεση της αποστολής της UEFA για να γαλουχήσει το παιχνίδι σε αυτήν την ήπειρο. Τα πιο σημαντικά στοιχεία της ομιλίας του είναι:
«Αυτή είναι η ευθύνη μας ως ηγέτες. Ας έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, τις αξίες μας και τα πάθη μας. Το ποδόσφαιρο είναι όμορφο. Ας τολμήσουμε να το προστατεύσουμε  από κοινού. Ας τολμήσουμε να αγωνιστούμε για αυτό που πιστεύουν ότι είναι απλά. Όπως και στο γήπεδο, ο τύπος μας για την επιτυχία θα είναι η  απόδοση, η  απλότητα και ένα άγγιγμα της δημιουργικότητας . Όχι κενές υποσχέσεις! . Όχι  κούφια λόγια! Όχι στα  σκάνδαλα.  Ας το κάνουμε  πράξη με ταπεινότητα, σεβασμό και επαγγελματισμό… Μαζί, θα αναπτύξουμε  ένα στρατηγικό όραμα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», είπε στους συλλόγους.
 «Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις πολύ σύντομα, έτσι ώστε μαζί μπορούμε να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε το ποδόσφαιρο του αύριο. Είναι οι ιδέες, τα σχέδια, οι  ελπίδες και οι  προσδοκίες σας, και εκείνων των συλλόγων , των ποδοσφαιριστών και των οπαδών σας που θα είναι στο επίκεντρο αυτού του οράματος. Δεν είναι θέμα εξετάζοντας το ποδόσφαιρο όπως είναι σήμερα και ζητώντας ένα “γιατί;” Αλλά  ονειρεύονται για το πώς θα μπορούσε να είναι και ζητώντας ένα «Γιατί όχι;» Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα αυτά απέχουν πολύ από τις ανησυχίες των καθαρών οπαδών του ποδοσφαίρου». Αλλά  αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες αν θέλουμε να ξαναχτίσουμε  την εικόνα μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και να ενισχύσει τη νομιμότητά μας.
Όσον αφορά τις σχέσεις της UEFA με διάφορους φορείς του ποδοσφαίρου, ο κ. Τσεφερίν είπε: «Τα εθνικά  πρωταθλήματα, οι  σύλλογοι και οι Ευρωπαίκοι ποδοσφαιριστές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως εχθροί. Είναι εταίροι που πρέπει να σεβαστούμε.
Απέκλεισε την  πιθανότητα ενός κλειστού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος :
 «Αυτό δεν είναι σύμφωνο με τις αξίες και τα ιδανικά μας.  Πολύ απλά, τα χρήματα δεν μπορούν να το πετύχουν.»  Υποσχέθηκε  συνεχή διάλογο με τους συλλόγους και τα πρωταθλήματα της Ευρώπης για την εξεύρεση κοινών λύσεων για τα αμοιβαία θέματα.
                                                      Ναι στο Ευ αγωνίζεσθαι
Ο πρόεδρος της UEFA, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δημοσιονομικού κανονισμού του ευ αγωνίζεσθαι θα παραμείνει βασικό στοιχείο της αποστολής της UEFA για τη σταθεροποίηση των οικονομικών των Ευρωπαικών συλλόγων .
 «Η λειτουργία του Financial fair play ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματική στη μείωση του χρέους των συλλόγων », εξήγησε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί απλώς ως μέσο λιτότητας.
«Πρέπει να είναι ένας μηχανισμός στήριξης, την ενθάρρυνση της δικαιοσύνης και της σταθερότητας, αλλά και την αύξηση των επενδύσεων. Τα νέα προγραμματισμένα μέτρα θα συνεχισθούν σε αυτή την πορεία, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν  στην οικονομική ανάκαμψη του  ποδοσφαίρου.
Εκτός από το  οικονομικό  «ευ αγωνίζεσθαι», ο κ Τσεφερίν  τόνισε ότι η UEFA θα παραμείνει στην πρωτοπορία του κινήματος για την καταπολέμηση του «όλα τα κακά που απειλούν τον αθλητισμό μας: η βία, το ντόπινγκ, η διαφθορά, τα στημένα παιχνίδια, και ηθικά και πειθαρχικά προβλήματα» – προσθέτοντας ότι η UEFA έχει ήδη ενισχύσει τις δομές της,με την δημιουργία ενός νέου τμήματος για την « Προστασία του παιχνιδιού» που έχει έδρα τη Νιόν.
 
Το Κογκρέσο επικύρωσε διάφορες καταστατικές αλλαγές ως ακολούθως :
 
1-     Εισαγωγή του όρου όρια για τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ  και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής  , με τη δυνατότητα να υπηρετήσουν για ένα μέγιστο τρεις θητείες (12 χρόνια το μέγιστο)
2-     Οι υποψήφιοι για την (επαν) εκλογή στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο  (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας ή CEO) στις αντίστοιχες εθνικές τους ομοσπονδίες .
3.  Χορήγηση των δύο θέσεων πλήρους μέλους στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων  (ECA) και ανέλαβαν επισήμως οι κ.κ. Ρουμενίγκε και Αντρέα Ανιέλι (πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ECA αντιστοίχως).
 
4-     Ενίσχυση της διακυβέρνησης της UEFA και της Επιτροπής Συμμόρφωσης με τον πρόσθετο διορισμό δύο ανεξάρτητων μελών στο τρέχον σώμα (έχει ήδη 3 μέλη).
5-     Ένταξη του συγκεκριμένου άρθρου στο καταστατικό της UEFA για να εξασφαλίσει ότι οι τόποι για όλες τις διοργανώσεις της UEFA επιλέγονται  με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας υποβολής προσφορών.
6-     Ένταξη του συγκεκριμένου άρθρου στο καταστατικό της UEFA να θέσει την ηθική και τη χρηστή διακυβέρνηση ως καταστατικό σκοπό της UEFA
7-    Να επιτρέπετα σε ειδικούς εμπειρογνώμονες από τις εθνικές ομοσπονδίες  να προεδρεύουν στις διάφορες Επιτροπές της UEFA .
 
Σχολιάζοντας την ομόφωνη έγκριση του συνεδρίου, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν  είπε:
«Χαίρομαι που οι ομοσπονδίες  – μέλη μας έχουν δείξει τέτοια τεράστια υποστήριξη σε αυτές τις καλές προτάσεις διακυβέρνησης. Ανυπομονώ να συνεχίσουν να εργάζονται στενά μαζί μας  και τους  άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την ανάληψη των ευθυνών  ώστε να ανταποκριθούμε  στις προκλήσεις του αύριο. Πρέπει να εργαζόμαστε όλοι μαζί για την ανοικοδόμηση της εικόνας μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και να ενισχύσουμε  τη νομιμότητά μας ως οργάνωση.»
 
Άλλες αποφάσεις που ελήφθησαν στο Κογκρέσο της UEFA :
 
• Έγκριση της ετήσιας ενοποιημένης κατάστασης των λογαριασμών 2015/16 και του προϋπολογισμού 2017/18
 
• Επικύρωση της σύνθεσης του σώματος  της επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου
 
• απονομή του τίτλου του  επίτιμου μέλους στον Μάριο Λευκαρίτη, ο οποίος συνταξιοδοτείται από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.
 Σχετικά με την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA για τον κ. Λευκαρίτη πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή μπορεί να απονείμει την ιδιότητα του επίτιμου μέλους σε ένα άτομο που έχει προσφέρει  ιδιαιτέρως άξιες υπηρεσίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο .
Ο εκ Λεμεσσού , Μάριος  Λευκαρίτης έχει υπηρετήσει την ΟΥΕΦΑ από διάφορες θέσεις ένα διάστημα ως προσωρινός πρόεδρος,  αντιπρόεδρος και ταμίας, πρόεδρος της επιτροπής   Οικονομικών , της Εθνικής Επιτροπής Συλλόγων και ειδικός σύμβουλος στην επιτροπή HatTrick. Είναι μέλος του Συμβουλίου της FIFA. Παράλληλα έχει  υπηρετήσει σε μια σειρά άλλων ρόλων στο εσωτερικό της  UEFA – όπου ήταν  μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος  Under-21, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρωταθλημάτων,  καθώς και του  EURO 2008 .  Υπηρέτησε το Κυπριακό ποδόσφαιρο για μία 10ετία ως πρόεδρος (1985) πριν γίνει επίτιμος πρόεδρος.
Τα έως τώρα επίτιμα μέλη της ΟΥΕΦΑ  είναι:
 
UEFA επίτιμος πρόεδρος
Λέναρτ Γιόχανσον  (Σουηδία)
UEFA Επίτιμα μέλη
Γκέρχαρντ ‘Αιγκνερ  (Γερμανία)
Χάνς Μπάνγκερτερ  (Ελβετία)
Ετζίντιους Μπράουν  (Γερμανία)
Ντες Κέισι  (Δημοκρατία της Ιρλανδίας)
Σενές Ερζίκ  (Τουρκία)
Ζαν Φουρνέ- Φαγιάρ  (Γαλλία)
Βιάτσεσλαβ Κολοσκόφ  (Ρωσία)
Μάριος Ν Λευκαρίτης (Κύπρος)
Αντόνιο Ματαρέζε  (Ιταλία)
Τζόζεφ Μιφσούντ  (Μάλτα)
Ανα Ράβν Ομντάλ  (Νορβηγία)
Τζιαντζόργιο Σπίες  (Ελβετία)
Τζέφρει Τόμπσον  (Αγγλία)
 
                                    Εκλέχθηκαν  οι
Εκλέχθησαν  για 8 θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA για την περίοδο 2017-21. Επίσης  πραγματοποιήθηκε και (επαν) εκλέγονται για τετραετή θητεία οι :
 
Πρώτη ψηφοφορία (απόλυτη πλειοψηφία – πάνω από το μισό των έγκυρων ψήφων)
 
• Κάρλ- Έρικ Νίλσον  (Σουηδία) 50 ψήφους  (νέο μέλος )
• Τζον Ντιλένι (Ευρε)  48 (νέο μέλος )
• Μικέλε Ούβα  (Ιταλία)  46 (νέο μέλος )
• Ζμπίγκνιου Μπόνιεκ ( Πολωνία)  45 (νέος μέλος )
• Ράινχαρντ Γκρίντελ ( Γερμανία)  44 (νέο μέλος )
•Ντέιβιλντ Γκιλ  (Αγγλία)  40 (επανεξελέγη)
Μίχαλ Φαν Πράαγκ (Ολλανδία  36 (επανεξελέγη)
 Σερβέτ Γιαρντιμτσί Τουρκία 34 (νέο μέλος)
 
                                                             Εκτός
‘Εμειναν εκτός καθώς δεν συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ψήφους οι:
 Αρμάντ Ντούκα (Αλβανία)  25 ψήφους
 Ελκάν Μαμαντόβ  (Αζερμπαϊτζάν)  24
Κίεραν Ο’Κόνορ (Ουαλία) 11
Καϊράτ Μπορανμπάγεφ  (Καζακστάν ) απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από τις εκλογές.
   Α’  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Σουηδός, Κάρλ- Έρικ Νίλσον που πήρε τις περισσότερες ψήφους είναι πλέον και ο πρώτος αντιπρόεδρος της UEFA. Επίσης ο κ. Τσεφερίν όρισε ακόμη αντιπροέδρους τον Πορτογάλο, Φερνάντο Γκόμες. Τον Γερμανό, Ράινχαρτ Γκρίντελ. Τον Ουκρανό, Χριγκόρι Σούρκις και τον Ισπανό, Ανχελ Μαρία Βιγιάρ- Λόνα. Ο Αγγλος, Ντέιβιντ Γκιλ είναι ο νέος ταμίας.
                                            Άνετα ο Κουτσοκούμνης
Επιπλέον, τρία μέλη της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας εκλέχθησαν δια βοής μέλη  του Συμβουλίου (η αντίστοιχη Εκτελεστικής επιτροπή) της FIFA , για την περίοδο 2017 με 21:
1-    Σάντορ Τσάνι (Ουγγαρία)
2-     Κωστάκης Κουτσοκούμνης (Κύπρος)
3-     Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς (Μαυροβούνιο)
    Και ένα ακόμη ευρωπαϊκό μέλος του Συμβουλίου της FIFA εξελέγη δια βοής για την περίοδο 2017-19:
Ο Γερμανός, Ράινχαρτ Γκρίντελ
 
ΣΤΗ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ: Το 42ο  Τακτικό  Συνέδριο της ΟΥΕΦΑ  θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2018, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας τη  Μπρατισλάβα.
 Μάνος Σταραμόπουλος
 Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: