Ο βιολογικός θάνατος της Χούντας

Πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και κανείς από τους καταδικασθέντες στη δίκη του 1975 δεν είναι πιά εν ζωή.

Πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και κανείς από τους 24 κατηγορούμενος στη περίφημη δίκη της Χούντας του 1975 δεν είναι πιά εν ζωή με τον Παττακό να είναι ο τελευταίος της λίστας αφήνοντας την τελευταία του πνοή τον Οκτώβριο του 2016.
Η δίκη τους κράτησε 25 ημέρες (ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου του 1975) και η απόφαση αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου, Ιωάννη Ντεγιάννη, στη 1.10 το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Αυγούστου του 1975:
Στρατιωτική καθαίρεση και θάνατος:
Γ.Παπαδόπουλος, Σ.Παττακός, Ν.Μακαρέζος
Στρατιωτική καθαίρεση και ισόβια:
Γρ.Σπαντιδάκης, Γ.Ζωϊτάκης,Ν.Ντερτιλής, Μπαλλόπουλος, Μ.Ρουφογάλης, Κ.Παπαδόπουλος
Στρατιωτική καθαίρεση και 20ετής κάθειρξη:
Ο.Αγγελής, Ι.Λαδάς.
Ερήμην ισόβια:
Κ.Ασλανίδης, Ι.Παλαιολόγου, Π.Κωτσέλης
Ισόβια:
Α.Λέκκας, Γ.Κωνσταντόπουλος, Δ.Σταματελόπουλος, Στ.Καραμπέρης, Β.Τσάκας, Ν.Γκαντώνας, Θ.Θεοφιλογιαννάκος.
Οι ποινές βέβαια δεν ίσχυσαν καθώς όλες μειώθηκαν με τον «θάνατο» να μετατρέπεται σε «ισόβια» μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι περισσότεροι αποφυλακίστηκαν για λόγους υγείας ή γιατί είχαν ήδη εκτίσει τα 2/3 της ποινής τους.

%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1

Ανατρέξαμε στα βιογραφικά και των 24 για την αναφορά που ακολουθεί καθώς πλέον με τον θάνατο και του τελευταίου εναπομείναντα εκείνης της εποχής, ο κύκλος έκλεισε και βιολογικά.
Κάποια γνωστά και κάποια άγνωστα στοιχεία για αυτούς που επί επτά χρόνια έβαλαν την χώρα στην απομόνωση, στον «γύψο» όπως χαρακτηριστικά λεγόταν.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Τους 34 τελευταίους μήνες της ζωής του, κοντά τρία χρόνια τα πέρασε κρατούμενος στην εντατική του Λαϊκού Νοσοκομείου όπου είχε εισαχθεί στις 8 Αυγύστου του 1996 πάσχοντας από κακοήθη νεοπλασία του ουροποιητικού συστήματος.
%ce%b3-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83-01
Ο γιός του Χρήστος είχε υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης στην κυβέρνηση Σημίτη αλλά δεν έγινε δεκτό ενώ και ο ίδιος αμετανόητος ως την τελευταία στιγμή είχε αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη για τις πράξεις του όπως έκαναν άλλοι καταδικασθέντες ή να επικαλεστεί λόγους υγείας και να αποφυλακιστεί όπως είχε κάνει ο Παττακός. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Ιουνίου του 1999 έχοντας συμπληρώσει το 80ο έτος της ηλικίας του. Είχε γεννηθεί στις 5 Μαίου του 1919 στο Ελαιοχώρι Αχαίας.
%ce%b3-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83-02

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ
Ο τελευταίος εν ζωή πραξικοπηματίας πέθανε πλήρης ημερών στις 17.15 της 8ης Οκτωβρίου του 2016 ένα μήνα πριν συμπληρώσει τα 104 χρόνια του έχοντας γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου του 1912 στην κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής του νομού Ρεθύμνης. Καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά. Έζησε περισσότερα χρόνια αποφυλακισμένος παρά στο κελί του. Προφυλακίστηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1975 και αποφυλακίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1990 λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του. Είχε τότε την υποχρέωση να δίνει το παρών ανά 15 μέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και ανά πέντε μήνες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Με την πάροδο των χρόνων το μέτρο εξασθένησε έως ότου καταργήθηκε. Ο θάνατος εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, τον βρήκε στο σπίτι του στα Άνω Πατήσια.

Στυλιανός Παττακός

Στυλιανός Παττακός

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΑΡΕΖΟΣ
Αποφυλακίστηκε την ίδια χρονιά με τον Παττακό (1990) έχοντας και εκείνος γνωρίσει την θανατική καταδίκη που μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά. Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας αν και του επεβλήθει κατ’ οίκος περιορισμός. Φυλακίστηκε 16 χρόνια και έζησε ως τον Αύγουστο του 2009 (γεννήθηκε και αυτός το 1919 στη Γραβιά Φωκίδας. Ήταν από τους ελάχιστους που έστω και στο τέλος της ζωής του έδειξε μια κάποια μεταμέλεια για τα έργα της χούντας πλην των οικονομικών ζητημάτων καθώς υπήρξε πτυχιούχος οικονομικών και πολιτικών επιστημών και εκείνος  που είχε τον έλεγχο των οικονομικών την επταετία.

Νίκος Μακαρέζος

Νίκος Μακαρέζος

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
Ο πλέον καταρτισμένος από τους Απριλιανούς με υψηλό επίπεδο μόρφωσης είχε τραγικό φινάλε. Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στις 22 Μαρτίου του 1987 χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά τα αίτια που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία αν και πιθανολογείται ότι είχε μελαγχολικές τάσεις. Μπορεί να κέρδισε αρκετές συμπάθειες αλλά παρέμεινε αμετανότητος έως το τέλος (γεννημένος τον Ιανουάριο του 1912 στην Στενή Ευβοίας). Αν και επί της ουσίας δεν αποδείχθηκε ποτέ η συμμετοχή του στο πραξικόπημα, αρνήθηκε να αποφυλακιστεί το 1985 (έχοντας συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του) αλλά και νωρίτερα το 1981 για λόγους υγείας. Έλεγε ότι θα βγεί από την φυλακή, όταν έβγαινε και ο τελευταίος από τους καταδικασθέντες.

Οδυσσέας Αγγελής

Οδυσσέας Αγγελής

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ήταν ο πρώτος από τους φυλακισθέντες που έφυγε από την ζωή λίγο πριν την συμπλήρωση των 56 χρόνων του στις 2 Μαρτίου του 1978 (γεννήθηκε το 1921). Είχε καταδικαστεί σε ισόβια και είχε γίνει γνωστός για την περιβόητη υπόθεση υπόθεση των σάπιων κρεάτων που εισήγαγαν μεγαλέμποροι από τη Ροδεσία δωροδοκώντας τους αρμόδιους υπαλλήλους. Ως ιθύνων νους της επιχείρησης καταδικάστηκε σε 3.5 χρόνια από το στρατοδικείο τον Ιούνιο του 1974 και η ποινή του μειώθηκε σε 2.5 χρόνια ένα χρόνο αργότερα. Το Νοέμβριο του 1976, μετά από αναίρεση, η ποινή του κατέβηκε στους 14 μήνες. Είχε όμως ήδη καταδικαστεί σε ισόβια. Τις προηγούμενες μέρες του θανάτου του ένας από τους συγκατηγορούμενους για την υπόθεση είχε τελεσίδικα αθωωθεί και ο Μπαλλόπουλος που το έφερε βαραίως, δεν άντεξε και πέθανε στο κελί του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μάλιστα τον βρήκαν νεκρό το επόμενο πρωί ο Παττακός και ένας άλλος ισοβίτης της χούντας ο Αντώνης Λέκκας που ανησύχησαν γιατί δεν είχε παρουσιαστεί στο πρόγευμα των φυλακών και μαζί με ένα φύλακα πήγαν στο κελί του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο «αόρατος δικτάτωρ» όπως τον αποκάλεσαν έμεινε όλη την υπόλοιπη ζωή του φυλακισμένος και αμετανόητος. Ήταν εκείνος που είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και ο βασικός υπαίτιος της τραγωδίας της Κύπρου καθώς επεδίωξε να ανατρέψει τον Μακάριο. Γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα και πέθανε τον Αύγουστο του 2010 από θερμοπληξία στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Δημήτρης Ιωαννίδης

Δημήτρης Ιωαννίδης

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δύο χρόνια μικρότερος αδελφός του δικτάκτορα (γεννήθηκε το 1921) είχε διοριστεί  υπουργός παρά τω πρωθυπουργό. Καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε δύο μήνες πριν τον αδελφό του (Απρίλιος 1999) από εγκεφαλικό επεισόδιο στις φυλακές Κορυδαλλού. Ήταν ο τρίτος από τους 18 καταδικασθέντες που έφευγε από την ζωή μετά τους Μπαλλόπουλο και Αγγελή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ
Παρέμεινε έγκλειστος για 38 ολόκληρα χρόνια, αρνούμενος να υπογράψει αίτημα αποφυλάκισης. Η υγεία του κλονίστηκε όταν έμαθε τον θάνατο του γιού του Βασίλη σε ηλικία 62 χρόνων. Υπέστη οξύ ισχαιμικό επεισόδιο τον Δεκέμβριο του 2012 και πέθανε τον Ιανουάριο του 2013 σε ηλικία 93 χρόνων (είχε γεννηθεί το 1920 στην Αχαία). Υπήρξε ο πλέον αντιπαθής για την έντονη συμμετοχή του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου όπου ανάμεσα στα άλλα είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ νεαρό άοπλο διαδηλωτή στη διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη.

Ο Ντερτιλής εν δράση στο Πολυτεχνείο με το όπλο στο χέρι

Ο Ντερτιλής εν δράση στο Πολυτεχνείο με το όπλο στο χέρι

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗΣ
Αποφυλακίστηκε λόγω ανήκεστου βλάβης και πέθανε το 1996 σε ηλικία 87 ετών ο γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1909, αρχηγός του Γ.Ε.Σ την περίοδο του πραξικοπήματος. Ακραία βασιλικός σχεδίαζε όπως λέχθηκε εκείνος να ανατρέψει την κυβέρνηση αλλά τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες.

Ζωϊτάκης - Σπαντιδάκης

Ζωϊτάκης – Σπαντιδάκης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΙΤΑΚΗΣ
Ορίστηκε αντιβασιλέας μετά την φυγή του Κωνσταντίνου από την χούντα αλλά παραιτήθηκε το 1972 μετά από διαφωνία με τον Παπαδόπουλο. Καταδικάστηκε ισόβια αλλά αποφυλακίστηκε και αυτός με ανήκεστο βλάβη το 1988. Στα 83 του κατέθεσε αίτηση χάριτος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που απορρίφθηκε.  Γεννήθηκε στην Ναύπακτο το 1910 και πέθανε στην Αθήνα το 1996.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΣ
Καταδικάστηκε σε ισόβια, αποφυλακίστηκε το 1990 και πέθανε τον Οκτώβριο του 2010 σε ηλικία 90 χρόνων (είχε γεννηθεί το 1920 στο Δυρράχιο της Αρκαδίας). Ήταν διοικητής της ΕΑΤ-ΕΣΑ όταν έγινε το πραξικόπημα  και από τους πλέον σκληροπυρηνικούς στη διάρκεια του.

Ο Ιωάννης Λαδάς καταθέτει στην δίκη

Ο Ιωάννης Λαδάς καταθέτει στην δίκη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΥΦΟΓΑΛΗΣ
Γεννήθηκε το 1921 στην Ακράτα και πέθανε στην φυλακή τον Φεβρουάριο του 2000. Έζησε πιο έντονα από κάθε άλλο στην περίοδο της χούντας. Αν και αρχηγός της ΚΥΠ ήταν κάθε βράδυ με διάφορες παρέες σε κοσμικά κέντρα και στα μπουζούκια. Λέγεται μάλιστα ότι όταν ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο στις 25 Νοεμβρίου του 1973, έδωσε εντολή να συλληφθεί και αυτός από άνδρες της ΕΣΑ οι οποίοι περίμεναν καρτερικά έως τις έξι το απόγευμα για να ξυπνήσει από το ξενύχτι!

Ο Ρουφογάλης με την σύζυγο του Ντέλα

Ο Ρουφογάλης με την σύζυγο του Ντέλα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ
Φυγόδικος την εποχή της δίκης, κατέφυγε στην Ιταλία και αργότερα στην Βραζιλία. Μετά από αίτημα μου επέστρεψε και πέθανε το 1984 από καρκίνο σε ηλικία 68 ετών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
Δεν δικάστηκε με τους υπόλοιπους καθώς τότε γινόταν ταυτόχρονα η δίκη των βασανιστών και ως πρωτοπαλλήκαρο του Ιωαννίδη πρωτοστάτησε στους βασανισμούς πολιτών. Αποφυλακίστηκε το 1992 μετά από 18 χρόνια κάθειρξης και πέθανε το 2015 σε ηλικία 87 ετών.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΕΚΚΑΣ:
Καταδικάστηκε σε ισόβια, αποφυλακίστηκε και πέθανε το 1984 σε ηλικία 63 ετών.
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΝΤΩΝΙΑΣ: Πέθανε το 1988 έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής των 15 χρόνων σε ηλικία 69 χρόνων.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: Αποφυλακίστηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1990 έχοντας εκτίσει τα 15 από τα 20 χρόνια κάθειρξης (καταδικάστηκε συν πέντε χρόνια για μια παρεμφερή υπόθεση εκτός των 15 για την συμμετοχή του στην υπόθεση). Πέθανε τον Νοέμβριο του 2008.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξέτισε την ποινή του (42 ετών το 1975)
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΑΚΑΣ: Εξέτισε την ποινή του (39 ετών στη δίκη του 1975)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εξέτισε την ποινή του (45 ετών το 1975).
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ: Φυγόδικος, δικάστηκε ερήμην.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΤΣΕΛΗΣ: Φυγόδικος την εποχή της δίκης (ερήμην και αυτός) καταζητείτο τότε από την Ιντερπόλ ως κοινός απατεώνας για αξιόποινες πράξεις επί υπουργείας του.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ:
Πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης το 1987 όπου είχε πάει με καρκίνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Είχε γεννηθεί το 1919 στην Πάτρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ: Ετεροθαλής αδελφός του δημάρχου Πειραιά επί Χούντας, Αριστείδη Σκυλίτση.

1 Comment on Ο βιολογικός θάνατος της Χούντας

  1. Γιώργος Οικονόμου // 13 Οκτωβρίου 2018 στο 18:14 // Απάντηση

    Αγαπητέ συντάκτη του πολύ ενδιαφέροντος αφιερώματος, μία διόρθωση για το Σταματελόπουλο. Δεν καταδικάστηκε σε ισόβια, ούτε εξετέλεσε όλη του την ποινή. Καταδικάστηκε στη μικρότερη ποινή από όλους – πέντε χρόνια. Ήταν ο μόνος στον οποίο αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Γιατί έτσι; Γιατί έκανε συστηματική αντίσταση στη δικτατορία από τον Ιανουάριο του 1970 με μαχητική αρθρογραφία στη Βραδυνή. Τα άρθρα του είχαν το ρεκόρ κυκλοφορίας των εφημερίδων της εποχής. Αποφυλακίστηκε με χάρη μετά από δύο χρόνια.
    Όλα αυτά έχουν ξεχαστεί, γιατί με την ελληνική νοοτροπία ΄΄άσπρο-μαύρο΄΄ ίσως δεν βολεύει να υπάρχει τέτοια περίπτωση μεταμέλειας ανάμεσα στους πρωταιτίους, ούτε βολεύει να υπάρχει τέτοιου τύπου αντιστασιακός.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: