Μπλάτερ: «Φέρτε πίσω τον Πλατινί»

Ο Σεπ Μπλατερ για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό του από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μιλά για όλους και όλα! Και αν πει και τα άλλα που γνωρίζει… Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Μάνου Σταραμόπουλου

Ο Σεπ Μπλάτερ την Παρασκευή 21 Απριλίου συναντήθηκε με εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου και μίλησε για πολλά πράγματα, ανάμεσά τους και για τον Μισέλ Πλατινί, τον πρώην πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα υποστηρίζει ότι ο Πλατινί θα πρέπει να επιστρέψει στην θέση του (προεδρία Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας) ή να πάει στην θέση του προέδρου της ΦΙΦΑ!!!
Ο 81χρονος , Σεπ Μπλάτερ  που έχει τεθεί εκτός  ποδοσφαίρου για 6 χρόνια  είπε χαρακτηριστικά για τον Πλατινί :
 «Αυτός (Πλατινί)  πρέπει να επιστρέψει.  Αλλά το κάνουν αδύνατο να του δοθεί αναστολή ή να σβύσουν την ποινή. Η απόφαση πρέπει να παρθεί  από εκείνους που την έχουν λάβει. Αυτό δεν είναι το CAS . Αυτό που μπορεί να το κάνει, είναι η  επιτροπή δεοντολογίας της FIFA . Είναι πιθανό, να  μπορούμε να κάνουμε αίτηση για επανεξέταση με νέα  στοιχεία, όπου θα δούν ότι υπάρχουν νέα γεγονότα. Τότε  το δικαστήριο μπορεί να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση», πρόσθεσε το πρώην «μεγάλο αφεντικό» της ΦΙΦΑ.
                                       «Συμφωνώ που με αποκαλεί εγωιστή»
 Στη συνέχεια ο κ. Μπλάτερ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα « Le Monde», ο Πλατινί και είχε πει μεταξύ άλλων ότι ο «Μπλάτερ ποτέ δεν με υπερασπίστηκε. Και είναι  ο μεγαλύτερος εγωιστής που έχω δει στην ζωή μου».
Ο Μπλάτερ το αποδέχεται ότι είναι εγωιστής, αλλά όπως πρόσθεσε:
«Αλλά εγώ τον βοήθησα να γίνει πρόεδρος της UEFA το 2007, και είχε καλές επαφές, οπότε δεν καταλαβαίνω γραμμή που ακολουθεί. Δεν ήθελα ποτέ, να τον βλάψω, αυτό δεν ευσταθεί. «
 
Ο Ελβετός παράγοντας που έχει τεθεί εκτός ποδοσφαίρου από την επιτροπή Ηθικής της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, δήλωσε ότι συναντήθηκε πριν από αρκετούς μήνες στην Ελβετία με ανακριτές του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά τίποτε δεν αναφέρθηκε εις βάρος του. Παρόντες μάλιστα ήταν και διάφοροι νομικοί   της ΦΙΦΑ.
«Δεν ήμουν ποτέ πρόσωπο ενδιαφέροντος ή υπό έλεγχο από την αμερικανική δικαιοσύνη. Ποτέ,» είπε ο πρώην πρόεδρος της FIFA την Παρασκευή.
«Έχω εξεταστεί σε δύο ή τρία θέματα, αλλά δεν είναι αδίκημα», τόνισε ο Μπλάτερ , δίνοντας σπάνιες λεπτομέρειες σχετικά με αμερικανικές και ελβετικές ομοσπονδιακές έρευνες που έκαψαν τη FIFA σχεδόν πριν από δύο χρόνια και αργότερα τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από το αξίωμα.
Ο κ. Μπλάτερ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η ΦΙΦΑ το 2016 και είχε έλλειμα ύψους 369 εκ. δολλαρίων. Κατηγόρησε ευθέως την τωρινή ηγεσία της, καθώς επί εποχής του δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα.
Ο πρώην κορυφαίος ηγέτης  της Παγκόσμιας ομοσπονδίας υπερασπίσθηκε σθεναρά την 18ετή προεδρία του  » Είχα υποσχεθεί στους φορείς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου  πάρα πολλά χρήματα που θα δοθούν τώρα » . Τα συμβόλαια που  ανακοινώθηκαν με κορυφαίους χορηγούς την Κινεζική  Wanda και την Qatar Airways  είχαν προετοιμαστεί από την εποχή της δικής του διοίκησης .
                                             Η κληρονομιά του Μπλάτερ
Η  κληρονομιά του Μπλάτερ  μετά από 40 χρόνια εργασίας για τη FIFA  τέθηκε υπό έρευνα από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελβετίας  για διαφθορά.
Ο κ. Μπλάτερ  δεν συμμετείχε  άμεσα σε δύο κατηγορίες   που γνωστοποιήθηκαν  το 2015.  Τα 10 εκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν μέσω λογαριασμών της FIFA το 2008 σε αξιωματούχους ποδοσφαίρου της Βόρειας Αμερικής ως δωροδοκίες που συνδέονται με τη νίκη της Νοτίου Αφρικής να αναλάβει την φιλοξενία της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου του  2010.
 Λέει χαρακτηριστικά γι αυτό: «Δεν είχα εμπλακεί σε αυτό»,  υποδεικνύοντας ότι αυτός και ο δικηγόρος του δεν είχαν καμία επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ από τότε που τους συνάντησαν  «τον περασμένο Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο».
Και συνεχίζει: «Ο δικηγόρος μου είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουν. Ότι πρέπει να είμαι να μην αποτελώ  μια μπάλα μεταξύ των συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμφερόντων της Ελβετίας και των συμφερόντων της FIFA», δήλωσε ο 81χρονος πλέον , Σεπ .
 «Έτσι, η μόνη περίπτωση που εκκρεμεί για μένα είναι η περίπτωση της Ελβετίας».
 
                                                        Οι Ελβετοί και ο Πλατινί
 Οι ελβετοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς καταφέρθηκαν  κατά του Μπλάτερ τον Σεπτέμβριο του 2015  θέλοντας να τον στείλουν σε ποινική δίκη  για ύποπτη  κακοδιαχείριση. Αυτό σχετίζεται με την πληρωμή ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το 2011 στον τότε Πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, , ο οποίος τιμωρήθηκε με 4 χρόνια αποκλεισμό από το διεθνές ποδόσφαιρο. Βεβαίως η πληρωμή αυτή των εν λόγω χρημάτων αφορούσε 10 χρόνια νωρίτερα.
‘Επειτα αρκετοί αξιωματούχοι όπως ο Τζακ Γουόρνερ αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ είχε   τεθεί εκτός ποδοσφαίρου για την  πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Καραιβική του Παγκοσμίου κυπέλλου σε  υψηλότερη τιμή από την κανονική τους.
Ο κ. Μπλάτερ  είπε ότι η έρευνα εναντίον του δεν έχει ακόμη προχωρήσει: «Δεν έχω ακούσει τίποτα, ο δικηγόρος μου δεν έχει ακούσει τίποτα γι ‘αυτό».
Αντ ‘αυτού, ο  Μπλάτερ  αποκάλυψε ότι έχει παράσχει στους Ελβετούς ερευνητές «τρόπους και μέσα για να τους βοηθήσει στην περαιτέρω  διευκρίνιση στις περιπτώσεις που είναι ανοιχτές».
«Έχω δώσει  συνέντευξη και θα μιλήσω στο μέλλον. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά είμαι μόνο άτομο για πληροφορίες.»
 
Μάνος Σταραμόπουλος
 Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: