Μοναδικό ρεσιτάλ από την Βίνια Τσόπελα στη Ταϊλάνδη
Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ατελείωτων διακρίσεων στην πολύχρονη λαμπρή σταδιοδρομία της, για την Βίνια Τσόπελα που ως πολιτιστική Πρέσβειρα της Ελλάδος βρέθηκε στη Μπανγκόγκ για ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου. Η πρόσκληση από τον ίδιο τον πρέσβη της χώρας μας στην Ταϊλάνδη, Περικλή Μπούτο ήταν στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου της 25ης Μαρτίου σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Gift of Life Foundation που εδρεύει στο Μίτσιγκαν των Η.Π.Α.
Πρόκειται για έναν οργανισμό που υποστηρίζει και προωθεί τη δωρεά και την μεταμόσχευση οργάνων των ιστών και των οφθαλμών παρέχοντας παράλληλα οικονομική υποστήριξη στους αποδέκτες των μεταμοσχεύσεων.
H συναυλία δόθηκε το απόγευμα της 26ης Μαρτίου (τοπική ώρα) στη Sala Sudasiri Sobha της Μπανγκόγκ με είσοδο 700 baht (18,5 ευρώ). Όλα τα έσοδα όπως προαναφέραμε δόθηκαν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Gift of the Life Foundation.
Τα τοπικά μέσα υποστήριξαν με θέρμη την εκδήλωση με την κορυφαία εφημερίδα της χώρας Bangong Post να κάνει εκτενές αφιέρωμα στην Βίνια με τίτλο: «Rejoice in Greek bearing gifts» (Απολαύστε το Ελληνικό δώρο που μας φέρνουν σε απόλυτα ελεύθερη μετάφραση).
Στο αφιέρωμα αφού γίνεται αναφορά στο χρηστικό σκέλος της συναυλίας (μέρος, τόπος, είσοδος κλπ) και στο μουσικό πρόγραμμα (θα το δούμε στη συνέχεια), αναλύεται η σπουδαία διαδρομή της Βίνιας (Ευγενίας) Τσόπελα. Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Η Τσόπελα έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης για την καλλιτεχνική φύση της, το πάθος, την ευαισθησία και τον δυναμισμό. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα, το Παρίσι και στην Πορτογαλία πριν αποφοιτήσει με τιμητικές διακρίσεις από το Julliard Scholl της Νέας Υόρκης όπου για πολλά χρόνια υπήρξε μαθήτρια της Θρύλου του πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ.
Το 1979 κέρδισε το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού της Μπαχάουερ για διακεκριμένους νέους πιανίστες στο Ντάλας που αποτέλεσε την αρχή για μία λαμπρή καριέρα σε πάρα πολλές ορχήστρες των Η.Π.Α και με πολλά κονσέρτα σε Αγγλία, Δανία, Γερμανία, Ισραήλ και Βέλγιο.»
Στη συνέχεια αναφέρεται στην τωρινή διαδρομή της στην Ελλάδα ως καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (School of Social Sciences, Humanities and Arts Department of Music Science & Art) και στην ανάδειξη πολλών νέων ταλαντούχων μαθητών της.
Στη διάρκεια της συναυλίας στην οποία η Βίνια γνώρισε την αποθέωση, ερμήνευσε Φρανς Σούμπερτ, Φρανς Λιστ και Φρεντερίκ Σοπέν καθώς και μια εξάδα υπέροχων μελωδιών του Μάνου Χατζηδάκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βίνια Τσόπελα: «Η Ελληνίδα ντίβα της κλασσικής μουσικής»
Σχολιάστε