Μία πολύ σημαντική διάκριση για τον Βασίλη Σκουρή στη ΦΙΦΑ

θα ενταχθεί ως επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο 67ο συνέδριο της στο Μπαχρέιν

Η Ελλάδα μεγαλώνει δικαιώνεται! Όλα αυτά όμως εκτός χώρας! Στο Μπαχρέιν λοιπόν που  διεξάγεται το 67οΚογκρέσο της FIFA  με την συμμετοχή των 209 χωρών μελών της, όλα δείχνουν πως την Τετάρτη στην ψηφοφορία που θα γίνει, θα ενταχθεί ως επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής , ο Βασίλης Σκουρής. Μία ακόμη σημαντική ελληνική προσωπικότητα που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαικού  Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου είναι το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει τη σημαντική αυτή θέση, αντί του γερμανού, Χάνς- Γιόακιμ Έκερτ ο οποίος απομακρύνθηκε χθες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου.
Το όνομα του κ.  Σκουρή μόλις χθες έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχεδόν άπαντες εξέφρασαν την εκτίμηση και την συμπάθεια προς το πρόσωπό του.
Ο Βασίλης Σκουρής είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη πρόεδρος θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006. Είναι  καθηγητής Δημοσίου Δικαίου  και από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαικής Ένωσης στο Λουξεμβούργο (τώρα έχει αποχωρήσει).Έχει  θητεύσει δυο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1948. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και  σπούδασε νομικά  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έπειτα από τη θητεία του ως καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ  της Γερμανίας, εξελέγη καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου . Έχει   διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα   (1989) καθώς και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην Κυβέρνηση Σημίτη το 1996.
Κατέχει τη θέση του Προέδρου ΔΣ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης από το 1999. Από το Νοέμβριο του 2010 αποτελεί επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Τον Νοέμβριο του 2011 εμφανίστηκε ως ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα μεταβατική κυβέρνηση.
 Παράλληλα την θέση του επικεφαλής του τμήματος Ερευνών της FIFA, που έως τώρα κατείχε ο Κορνέλ Μπόρμπελι και ο οποίος μαζί με τον κ. Έκερτ είχαν προσφέρει πάρα πολλά στην διελεύκανση των υποθέσων τόσο του πρώην Προέδρου της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ όσο και του γενικού της γραμματέα, Ζερόμ Βάλκε,  αναμένεται να πάρει η Κολομβιανή Μαρία Κλάουντια Ρόχας ..
                                                  Παράταση έως τον Αύγουστο
Εν τω μεταξύ στην Γενική Συνέλευση που ξεκίνησε την Δευτέρα στη Μανάμα την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν η  FIFA επέλεξε να αφήσει ανοικτή την ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάληψη της τελικής φάσης του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2026. Έως τώρα να θυμίσουμε ότι υποψηφιότητα και μάλιστα κοινή έχουν καταθέσει οι  Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και ο  Καναδάς.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών πάντως, Σουνίλ Γκουλάτι δεν είδε με ιδιαίτερα «καλό μάτι» την κίνηση αυτή των υπευθύνων της  FIFA   . Και την Τετάρτη αναμένεται να συνεχίσει την πίεσή του για το θέμα αυτό, καθώς και για την ταχεία διαδικασία του θέματος υποβολής των προσφορών – υποψηφιοτήτων ώστε να λήξει όσο πιο σύντομα γίνεται το επίμαχο θέμα.
                                 Η ατζέντα του 67ου Κογκρέσου
Ας δούμε όμως τι ακριβώς θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της FIFA:
 
1.    Προτάσεις προσφορών για την τελική φάση του  Παγκοσμίου κυπέλλου του  2026
Η γενική γραμματέας της FIFA, Φάτμα Σαμούρα θα παρουσιάσει προς έγκριση ένα σύνολο αρχών που έχουν ήδη υποβληθεί από την διοίκηση της Διεθνούς ομοσπονδίας ως μέρος της διαδικασίας για την επιλογή του  οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου  2026. Εδώ θα συμπεριλαμβάνονται το πλήρες περιεχόμενο που έχει ζητηθεί από τις ομοσπονδίες των υποψηφίων ομοσπονδιών  και τις υψηλού επιπέδου απαιτήσεις φιλοξενίας.
Που περιλαμβάνουν : Πλήρες πακέτο του  σταδίου και τις  υποδομές.
 Αρχές αειφόρου διαχείρισης συμβάντων, ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία του περιβάλλοντος .
Λεπτομέρειες  σχετικά με θέματα όπως κυβερνητικά έγγραφα στήριξης. Το  οργανωτικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί και τις  διατάξεις για τη δημιουργία ενός ειδικού  ταμείου.
 Μια πλήρης εκδοχή των απαιτήσεων προσφοράς θα αποσταλεί στις ομοσπονδίες που  έχουν εγγραφεί ή εγγράφονται  για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
2.    Εως τώρα οι επίσημες προτάσεις είναι η εξής μία που την στηρίζουν από κοινού η Καναδική ομοσπονδία , η Μεξικανική και αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών
Μετά την έγκριση της διαδικασίας υποβολής προσφορών  το Συμβούλιο της FIFA αποφάσισε τη διατύπωση για το συνέδριο της FIFA να ψηφίσει για:
«Βάσει ειδικών κανονισμών που θα εκδοθούν από το Συμβούλιο, η διοίκηση της FIFA θα καθιερώσει διαδικασία υποβολής προσφορών που θα καλεί αρχικά μόνο τις ομοσπονδίες  μελών της CAF (Αφρική) , CONCACAF(Λατινική Αμερική) , CONMEBOL (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραιβική)  και OFC (Ωκεανία) να καταθέσουν όποιες ομοσπονδίες τους θέλουν  προσφορές  για να φιλοξενήσουν την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του  2026 έως τις  11 Αυγούστου 2017. Το 68ο Συνέδριο της FIFA θα αποφασίσει για την επιλογή των υποψηφίων ομοσπονδιών.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που το 68ο Συνέδριο της FIFA αποφασίσει να μην επιλέξει τις υποψήφιες ομοσπονδίες για την  φιλοξενία του Μουντιάλ, τότε  η διοίκηση της FIFA θα καλέσει και άλλες ομοσπονδίες – μέλη της (συμπεριλαμβανομένων εκείνων της AFC (Αφρικής)  και της UEFA (Ευρώπη) , εξαιρουμένων των ομοσπονδιών  που έχουν ήδη υποβάλει προσφορά) να υποβάλουν υποψηφιότητα για το  Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Στην περίπτωση αυτή, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο συνέδριο της FIFA το 2020. «
3  Κατανομή  ομάδων από το Μουντιάλ του  2026
Επικύρωση της πρότασης που προτάθηκε από το Προεδρείο του Συμβουλίου κατά τη σύνοδό του στις 30 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με την οποία οι άμεσες θέσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA από την διοργάνωση  του 2026 χωρίζονται ως ακολούθως :
. AFC (Ασία): 8,5 θέσεις
· CAF (Αφρική) : 9,5 θέσεις
· CONCACAF (Λατινική Αμερική): 6.5 θέσεις
· CONMEBOL: (Β.Κεντρική Αμερική και Καραιβική) 6.5 θέσεις
· OFC (Ωκεανία): 1,5  θέση
· UEFA (Ευρώπη) : 16 θέσεις
Η εγκεκριμένη κατανομή των διαθέσιμων θέσεων  περιλαμβάνει ένα διεκπεραιωτικό τουρνουά playoff που συμπεριλαμβάνει  6  ομάδες για να κρίνει ποιες δύο θα προκριθούν στην τελική φάση του  Παγκοσμίου Κυπέλλου.
      Άλλα βασικά θέματα:
• Πρόταση μελών για τα δικαστικά όργανα, την Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης και την Επιτροπή Διακυβέρνησης.    
Το Συμβούλιο της FIFA πρότεινε στο 67ο Συνέδριο της  κατάλογο των μελών και των δύο ανεξάρτητων επιτροπών δεοντολογίας, της πειθαρχικής επιτροπής, της επιτροπής Εφέσεων , της επιτροπής ελέγχου και συμμόρφωσης και της επιτροπής διακυβέρνησης. Κάθε κατάλογος υποψηφίων θα παρουσιαστεί για εκλογές στο συνέδριο της FIFA, η καθεμία για τετραετή θητεία η οποία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.
• Προτάσεις τροποποίησης του Καταστατικού της FIFA
Το Συμβούλιο της FIFA αποφάσισε να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για τη διεξαγωγή γενικής επανεξέτασης και ενίσχυσης του καταστατικού της FIFA πριν υποβάλει τροποποιήσεις στο συνέδριο της.  Κατά συνέπεια, δεν θα ψηφιστούν τροποποιήσεις στο Καταστατικό της FIFA στο 67ο Συνέδριο της FIFA. Η σύνθεση της ομάδας εργασίας θα καθοριστεί από το Προεδρείο του Συμβουλίου και θα κοινοποιηθεί σε εν ευθέτω  χρόνο.
                  Άρση της απαγόρευσης των φιλικών του Ιράκ
Υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση παραμένει σταθερή και ότι πραγματοποιούνται πολλές προσαρμογές στους προτεινόμενους χώρους (Erbil, Basra και Karbala), το Συμβούλιο αποφάσισε να άρει την απαγόρευση των φιλικών προς το διεθνές περιβάλλον. Κατά συνέπεια, το Συνέδριο δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει γι ‘αυτό το θέμα, διότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου.
• Στο Λονδίνο τα κορυφαία Βραβεία Ποδοσφαίρου της FIFA για το  2017
Απόφαση για τη διοργάνωση της δεύτερης διοργάνωσης των επίσημων βραβείων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο Λονδίνο στις 23 Οκτωβρίου 2017.
Η τελετή θα παρουσιάσεις τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο σε κάθε τομέα  κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου 2016-2017.
• Έκθεση του προέδρου της επιτροπής παρακολούθησης Ισραήλ-Παλαιστίνης
Μετά από την έκθεση του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης Ισραήλ-Παλαιστίνης Tokyo Sexwale, το Συμβούλιο της FIFA έκρινε ότι σε αυτό το στάδιο είναι πρόωρο να πάρει  απόφαση το Συνέδριο της FIFA.
                               Ενημέρωση για την «μάχη» κατά του ρατσισμού
Το Συμβούλιο της FIFA εξέφρασε την ανησυχία του για πρόσφατα επεισόδια ρατσισμού υψηλού επιπέδου . Τόνισε ότι οι ομοσπονδίες – μέλη της  και οι διαιτητές πρέπει να είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν μια αυστηρή πολιτική αντιμετώπισης περιστατικών ρατσιστικού χαρακτήρα, ακολουθώντας το πρωτόκολλο τριών σταδίων.  Πρώτα θα απευθύνει δημόσια ανακοίνωση  για να επιμείνει ότι η ρατσιστική συμπεριφορά πρέπειε να σταματήσει . Έπειτα αναστέλλει τον  αγώνα έως ότου  να σταματήσει η συμπεριφορά με μια άλλη προειδοποιητική ανακοίνωση. Στη συνέχεια ο διαιτητής αν διαπιστώσει ότι δεν σταματάει το επίμαχο θέμα, μπορεί να αποφασίσει την οριστική  διακοπή του .
Η τρέχουσα πολιτική περιστροφής της FIFA αναφέρει ότι η ηπειρωτική συνομοσπονδία που διεξήγαγε τα δύο προηγούμενα Μουντιάλ  δεν μπορεί να υποβάλει προσφορά, δηλαδή η  Ευρώπη και η  Ασία για το Παγκόσμιο κύπελλο του  2026.
Η FIFA ψήφισε επίσης την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε 48 ομάδες για την διοργάνωση του  2026, απαιτώντας περισσότερες διευκολύνσεις για να αντιμετωπίσει την αύξηση σε 80 παιχνίδια, ενώ παράλληλα ανοίγει την πόρτα στις κοινές προσφορές.
Η πρόταση της Βόρειας Αμερικής είναι για 60 παιχνίδια στις ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά να παίρνουν το καθένα 10 αγώνες της πρώτης  φάσης.
 Μάνος Σταραμόπουλος
 Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: