Τελικός γιγάντων στη Σόλνα
Η Σόλνα, η μοναδική πόλη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχει φιλοξενήσει τελικό παγκοσμίου κυπέλλουκαι Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τόσο σε ανδρικό όσο και σε γυναικείο επίπεδο, υποδέχεται τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ανάμεσα στον Άγιαξ και την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, την προσεχή Τετάρτη. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1955 ως Κύπελλο Εκθέσεων, μεταλάχθηκε σε κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1972 και από το 2010 τον γνωρίζουμε με την τωρινή του ονομασία.
Στο προάστειο αυτό της Σουηδικής πρωτεύουσας των 900.000 κατοίκων, Στοκχόλμης, κτίστηκε στις αρχές της παρούσας δεκαετίας το «Friends Arena» δίπλα ακριβώς στο ένδοξο αλλά παρωχημένο με το πέρασμα των χρόνων «Ρασούντα», το γήπεδο που το 1958 είχε μεγαλουργήσει ο Πελέ και η Βραζιλία κατακτώντας το Μουντιάλ και το 1992 η εθνική ομάδα της Δανίας είχε προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών με την ανάδειξη της ως πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Στο «Ρασούντα» είχε γίνει το 1998, ένας ακόμη τελικός, του κυπέλλου κυπελλούχων με την Τσέλσι να κατακτά το τρόπαιο με αντίπαλο την Στουτγάρδη (1-0). Ήταν από τους τέσσερις τελικούς που έχουν γίνει σε Σουηδικό έδαφος με τους άλλους τρεις (όλοι για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ) να έχουν όλοι διεξαχθεί στο «Ούλεβι» του Γκέτεμποργκ (1982, 1987 και 2004). Στις δύο πρώτες περιπτώσεις το χρησιμοποίησε η Γκέτεμποργκ ως έδρα στους διπλούς τελικούς του 1982 (1-0 το Αμβούργο) και του 1987 (1-0 την Νταντί Γιουνάϊτεντ) ενώ το 2004 κατέκτησε το τρόπαιο η Βαλένθια (2-0 την Μαρσέιγ).
Ο Ζλάταν
Το 2012 εγκαινιάστηκε το Friends Arena με μεγάλο πρωταγωνιστή, τον μεγάλο απόντα του τελικού, Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς. Με τέσσερα δικά του γκολ η Σουηδία είχε νικήσει 4-2 την Αγγλία. Οι Σουηδοί φίλαθλοι περίμεναν ανυπόμονα να δουν το λατρεμένο αστέρι τους που φεύγοντας από την Μάλμε, το 2001, πήγε στον…Άγιαξ και από εκεί μετά από μια 15χρονη άκρως επιτυχημένη διαδρομή κατέληξε στην έτερη φιναλίστ, την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ.
Δυστυχώς όμως ο σοβαρότατος τραυματισμός του στον προημιτελικό με την Άντερλεχτ όχι μόνο θα του στερήσει την παρουσία στον τελικό αλλά μπορεί και να θεωρηθεί ως προάγγελος της κακής είδησης ότι ο γεννημένος τον Οκτώβριο του 1981, δίμετρος άσος με την Βοσνιακή καταγωγή, δεν θα εμφανιστεί ξανά στα γήπεδα με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή φυσικά.
Το λαχταρά η Γιουνάϊτεντ
Από το 1999 που καταργήθηκε το κύπελλο κυπελλούχων, η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ αναζητά την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ για να μπεί στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που έχουν να επιδείξουν την κατάκτηση και των πέντε διεθνών τροπαίων Τα πέντε τρόπαια αποτελούμενα από το Τσάμπιονς Λιγκ, το Κυπελλούχων, το Γιουρόπα Λιγκ, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Διηπειρωτικό (Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων) τα έβαλε πρώτη στην τροπαιοθήκη της η Γιουβέντους το 1985. Ακολούθησε ο Άγιαξ το 1992, η Μπαρτσελόνα το 2009 και η Μπάγερν το 2013. Στη συνέχεια μόνο η Τσέλσι μπορεί να τα καταφέρει καθώς το 2012 θα μπορούσε να το είχε κάνει με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά το στέρησε η ήττα της στον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων από την Κορίνθιανς.
Δέλεαρ το Τσάμπιονς Λιγκ
Παράλληλα υπάρχει και το κέρδος της απευθείας παρουσίας στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο μεν Άγιαξ θα γλυτώσει την διπλή ταλαιπωρία των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ ως δεύτερος στην Ολλανδία πίσω από την πρωταθλήτρια Φέγενορντ, η δε Γιουνάϊτεντ δεν θα πάρει μέρος στο Γιουρόπα Λιγκ ξανά όπου έχει ήδη προκριθεί. H διαφορά των δύο χωρών είναι ότι η μεν Ολλανδία θα έχει απευθείας δύο ομάδες στους ομίλους χωρίς επιπλέον τρίτη θέση στη διοργάνωση από την στιγμή που ο Άγιαξ θα προαχθεί από τα προκριματικά η δε Αγγλία θα έχει πέντε ομάδες με τρεις απευθείας στους ομίλους (Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γ).
Ο αήττητος Μουρίνιο
Ο Ζοσέ Μουρίνιο θα εμφανιστεί στον τέταρτο τελικό της καριέρας του έχοντας 100% επιτυχία στους προηγούμενους τρεις. Με την Πόρτο κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ το 2003 (3-2 την Σέλτικ) και το Τσάμπιονς Λιγκ το 2004 (3-0 την Μονακό) ενώ με την Ίντερ το Τσάμπιονς Λιγκ του 2010 (2-0 την Μπάγερν).
Τρίτος Ολλανδοαγγλικός τελικός
Για τρίτη φορά στην ιστορία των τελικών των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων το ζευγάρι θα προέρχεται από Ολλανδία και Αγγλία. Το 1974 η Φέγενορντ κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ επικρατώντας της Τότεναμ (2-0, 2-2) ενώ στην ίδια διοργάνωση το 1981 η Ίπσουϊτς πήρε την κούπα με αντίπαλο την Άλκμααρ (3-0, 2-4).
Επιστροφή Άγιαξ μετά από 21 χρόνια
Ο Άγιαξ των εννέα Ευρωπαϊκών τροπαίων και των δώδεκα τελικών έπαιξε για τελευταία φορά σε τελικό το 1996 όταν στην Ρώμη είχε χάσει στα πέναλτι από την Γιουβέντους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.Έχει έξι τελικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ με τέσσερις κατακτήσεις (1971, 1972, 1973, 1995) και δύο ήττες (1969, 1996), δύο στο Κυπελλούχων (νίκη το 1987 στην Αθήνα και ήττα το 1988), έναν στο ΟΥΕΦΑ τον νικηφόρο του 1992 και τρεις στο Σούπερ Καπ (νίκες το 1973 και το 1995 και ήττα το 1987).
Για το τρόπαιο που λείπει η Γιουνάϊτεντ
Δύο λιγότερους τίτλους έχει να επιδείξει η Γιουνάϊτεντ (επτά) που θέλει να πάρει το μόνο τρόπαιο που της λείπει στους εννέα τελικούς που έχει λάβει μέρος. Πέντε στο Τσάμπιονς Λιγκ (1968, 1999, 2008 οι νικηφόροι συν δύο χαμένοι το 2009 και το 2011), έναν κερδισμένο στο Κυπελλούχων (1991) και τρεις στο Σούπερ Καπ (νίκη το 1991, ήττες το 1999 και το 2008).
Τα κοινά πρόσωπα
Με τελευταίο τον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς συναντά κανείς επτά ακόμη παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα των δύο ομάδων και τρείς που συνδέονται μέσω των Ακαδημιών καθώς επίσης και τον Λουίς Φαν Χάαλ που έχει καθίσει στον πάγκο και των δύο ομάδων έχοντας και στις δύο άμεσο συνεργάτη τον Φρανς Χουκ.
Από τους οκτώ οι επτά έχουν κάνει την διαδρομή Άγαξ – Γιουνάϊτεντ με κάποιες παρακάμψεις για ορισμένους. Πρώτο συναντάμε τον Άρλοντ Μιούρεν και στη συνέχεια τον Δανό Γιέσπερ Όλσεν.
Πάμε μετά στον Γιαάπ Σταμ και στον Εντβιν Φαν ντερ Σαρ ενώ τρεις παίκτες του τωρινού ρόστερ Γιουνάϊτεντ έχουν φορέσει και την φανέλα του Άγιαξ ( Ιμπραίμοβιτς, Μπλιντ, Φοσού-Μενσά). Την αντίθετη διαδρομή στο τέλος της καριέρας του είχε κάνει ο Φρανκ Στέϊπλετον.
Τρία στελέχη των Ακαδημιών του Άγιαξ έχουν φορέσει και τα κόκκινα της Γιουνάϊτεντ. Παλαιότερα ο Ζορντί Κρόιφ, σχετικά πρόσφατα ο Άλεξ Μπίτνερ και στη παρούσα φάση ο 16χρονος Μίλεν Μπάαρς που πριν από δύο χρόνια μετακόμισε από το Άμστερνταμ στο Μάντσεστερ.
Το νεανικότερο σύνολο
Το 1995 όλη η Ευρώπη θαύμαζε τα τρομερά μωρά του Φαν Χάαλ με την πιτσιρικαρία των Κλάιφερτ, Ντάβιντς, Ζέεντορφ, Οφερμαρς και των υπολοίπων να κάνει πράγματα και θαύματα. Τώρα όμως έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα με μέσο όρο τα 22,7 χρόνια με την πλειοψηφία των βασικών να είναι γεννημένοι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ενενήντα! Μικρότερος όλων ο βασικός και αναντικατάστατος στόπερ Ματάις Ντε Λιχτ (12/8/1999), ο νεαρότερος Ολλανδός διεθνής από το 1931! Ο γιός του Πάτρικ Κλάιφερτ, ο Τζάστιν είναι αυτός του 1999, ο γκολτζής ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ είναι του 1997 και πάει λέγοντας. Ο αρχηγός Ντάβι Κλάασεν στα 24 φαντάζει γέρος και ο 30άρης Λάσε Σένε «παππούς».
Στοκχόλμη: Μέσω Θεσσαλονίκης και Αθήνας!
Η πορεία του Άγιαξ άρχισε με πρόκριση σε βάρος του ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ με νίκη στην Τούμπα με 2-1 μετά το 1-1 στο Άμστερνταμ. Ήρθε μετά η κατραπακιά και ο εξευτελιστικός αποκλεισμός από την Ροστόφ και η μετακόμιση στο Γιουρόπα Λιγκ. Πρώτο ματς των ομίλων στη Λεωφόρο με νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού με πρόκριση από τον όμιλο με Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης.
Από εκεί και μετά στις νοκ άουτ φάσεις άφησε εκτός Λέγκια, Κοπεγχάγη, Σάλκε (δραματική πρόκριση στην παράταση) και Λιόν. Η Γιουνάϊτεντ πέρασε απευθείας χωρίς προκριματιά στον όμιλο όπου πήρε την δεύτερη θέση πίσω από την Φενερμπακτσέ αφήνοντας έξω Φέγενορντ και Ζόρια. Απέκλεισε στη συνέχεια Σεντ Ετιέν, Ροστόφ, Άντερλεχτ (παράταση) και Θέλτα.
Τελικός ιδιαιτεροτήτων
Πάνω από 530 εκατ. ευρώ έχει ξοδέψει η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ μόνο την τελευταία τριετία σε μεταγραφές. Νούμερο που ζαλίζει από μόνο του και δεν υπάρχει ποτέ περίπωση να συγκριθεί με τα αντίστοιχα χρήματα που έχουν ξοδέψει στον Άγιαξ. Αυτό γιατί πολύ απλά για να βγούν αυτά τα χρήματα σε «σούμα» θα πρέπει η καταμέτρηση να ξεκινήσει από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου!
Όσο και να ακούγεται απίστευτο είναι η πραγματικότητα. Οι δέκα δαπανηρότερες μεταγραφές στην ιστορία του Άξιαξ (ανάμεσα τους και εκείνη του Μαχλά το 1999) δεν υπερβαίνουν τα 103,6 εκατ.ευρώ που σπατάλησε η Γιουνάϊτεντ, μόνο για τον Πολ Πογκμπά!
Υπολογίζεται ότι στα τελευταία 70 χρόνια έχουν βγεί από το ταμείο του Άγιαξ περί τα 440 εκατ.ευρώ με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις να είναι 20 τουλάχιστον φορές περισσότερες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άγιαξ το 2008 έκανε νέο μεταγραφικό ρεκόρ στην Ολλανδία πληρώνοντας 16,25 εκατ. ευρώ στην Χέρενφεν για τον Μιραλέμ Σουλεϊμάνι. Αυτό μόνο το ποσό ή περίπου αυτό το έχει δώσει η Γιουνάϊτεντ σε 33 διαφορετικές περιπτώσεις αγοράς παικτών!
Πέμπτο Ευρωπαϊκό τους παιχνίδι
Για πρώτη φορά οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί την περίοδο 1976-1977 στον πρώτο γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στη δύση της τότε η σπουδαία ομάδα του Άγιαξ με λίγους εναπομείναντες σταρ της σπουδαίας ομάδας (Κρολ, Χουλσόφ) αλλά με πολλά νέα παιδιά που άφηναν ελπίδες για το μέλλον όπως ο γκολτζής Ρουντ Γκέελς, ο δαντελένιος Τσέου Λα Λιγκ που για μία διετία φόρεσε μερικά χρόνια αργότερα την φανέλα του Παναθηναϊκού, ο μέχρι πρότινος μάνατζερ του ΠΑΟΚ Φρανκ Άρνεσεν με προπονητή έναν επίσης πρώην «πράσινο» τον Κροάτη Τόμισλαβ Ιβιτς.
Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ ο Άγιαξ με γκολ του Ρουντ Κρολ στο 43’ επικράτησε με 1-0. Από την άλλη πλευρά η νεανική Γιουνάϊτεντ του Τόμι Ντόχερτι με τους Κόπελ, Μακ Ιλρόι, Μακάρι, Χιλ, Πίρσον, Μπράιαν Γκρίνοφ και το γερόλυκο Άλεξ Στέπνι κάτω από τα δοκάρια. Στη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ» η Γιουνάτεντ επικράτησε με 2-0 και πήρε την πρόκριση με γκολ του Λου Μακάρι στο 42’ και του Σάμι Μακ Ιλρόι στο 65’.
Αρκετά χρόνια μετά στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ, τον Φεβρουάριο του 2012 η Γιουνάϊτεντ πήρε πάλι την πρόκριση. Με αρκετούς άσους και της τωρινής ομάδας στο ρόστερ της (Ντε Χέα, Σμόλινγκ, Κάρικ, Γιανγκ, Ρούνι, Βαλένσια, Πογκμπά) η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον επικράτησε 2-0 στο «Άμστερνταμ Αρένα» με γκολ του Άσλεϊ Γιάνγκ (60’) και του Χαβιέ Ερνάντεζ (85’). Στον επαναληπτικό ο Άγιαξ του Φρανκ Ντε Μπουρ προσπάθησε να φέρει τα πάνω κάτω αλλά δεν τα κατάφερε και παρά την νίκη με 2-1 αποκλείστηκε.
Ο Ερνάντεζ μόλιςστο 6’ είχε κάνει το 1-0. Ο Αράς Οζμπιλίζ ισοφάρισε στο 38’ πριν χαρίσει την νίκη ο Τόμπι Αλντερβάϊρεντ στο 87’. Στην Ολλανδική ομάδα έπαιζε ο Ντάλεϊ Μπλιντ και άλλα γνωστά ονόματα που κάνουν καριέρα στις μέρες μας (Ερικσεν, Βερτόγκεν, Ντε Γιονγκ, Ανίτα, Σίλεσεν και ο μοναδικός εναπομείναντας, ο Ντάβι Κλάασεν).
Σχολιάστε