Ο Αριστείδης Καμάρας αφηγείται
Μέσα σε ένα επτάλεπτο βίντεο του Ritorno2015.com μπορείτε να δείτε έναν απολαυστικό Αριστείδη Καμάρα να διηγείται γνωστές αλλά κυρίως άγνωστες στιγμές από τους δύο ημιτελικούς με τον Ερυθρό Αστέρα στην ιστορική πορεία του Παναθηναϊκού έως τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971.
Ο «πολέμαρχος» ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές καθώς δύο δικά του γκολ τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Αθήνα αποδείχθηκαν «χρυσά» και χάρισαν στον Παναθηναϊκό μία επική ανατροπή σε βάρος των πρωταθλητών Γιουγκοσλαβίας και παράλληλα σφράγισαν το εισιτήριο για τον τελικό του ΓουέμπλεΪ στις 2 Ιουνίου του 1971.
Όλα αυτά και άλλα πολλά τα είχε διηγηθεί ο Καμάρας το 1990 στο πρώτο αθλητικό ντοκιμαντέρ στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης που προβλήθηκε από το Mega με τίτλο «Γουέμπλεϊ: 19 χρόνια μετά» και το είχαν επιμεληθεί ο Νίκος Στραβελάκης, ο Άγγελος Μενδρινός και ο ιδιοκτήτης του Ritorno2015.com Άκης Τσόπελας.
Δείτε ένα μέρος των όσων είχε δηλώσει και παράλληλα:
– Αποκλειστικά πλάνα από την προπόνηση των «πρασίνων» στο βοηθητικό του «Μαρακανά» την παραμονή του αγώνα.
– Τα πέντε γκολ της νίκης του Ερυθρού Αστέρα με 4-1 και κυρίως εκείνο το κάλπικο του Γιάνκοβιτς που είχε διαμορφώσει το 2-0.
– Την εκπληκτική μετάδοση του Γιάννη Διακογιάννη που εξασφάλισαν με περιπετειώδη τρόπο οι τρείς νεαροί ρεπόρτερ από τις…. Η.Π.Α μέσω ενός φίλου, του Φραγκίσκου Σούρπη.
«Η μία επιτυχία έφερνε την άλλη και αυτό μας έδινε πίστη για την συνέχεια, πίστη που φάνηκε ακόμη και μετά το απογοητευτικό 4-1 του Βελιγραδίου.Μέσα από αυτό το παιχνίδι ΓουέμπλεΪ» λέει και προσθέτει για τον πρώτο αγώνα στο φλεγόμενο «Μαρακανά»:
«Δεν ήταν φυσιολογικό και δεν ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Βεβαίως όταν δεί κανείς τα τέρματα πως επιτεύχθηκαν και άλλες παραμέτρους του αγώνα θα καταλάβει ότι ο Παναθηναϊκός μπορούσε να πάρει την πρόκριση μέσα στο Βελιγράδι.»
Αναφερόμενος ειδικά σε εκείνο το παιχνίδι στάθηκε ιδιαίτερα στη διαιτησία του Αυστριακού Λινεμάϊερ λέγοντας:
«Αγωνιστήκαμε κάτω από πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες. Τα γκολ που δεχθήκαμε θα μπορούσαν να είχαν εξουθενώσει ψυχικά οποιοδήποτε αθλητή. Και εκεί είχα την ευτυχία να πετύχω το μοναδικό μας γκολ αλλά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω την ελεεινή διαιτησία του Λινεμάϊερ. Μας στέρησε ένα πέναλτι που έγινε σε μένα μετά το 3-1 και καταλόγισε δύο μη κανονικά τέρματα στους Γιουγκοσλάβους. Ήταν ελεεινή και ύποπτη η διαιτησία του.
Στο πρώτο τέρμα του Αστέρα ο διαιτητής ήταν στην…σέντρα ο ο δε επόπτης καθηλωμένος στη θέση του ενώ στο δεύτερο η μπάλα δεν πέρασε ποτέ την γραμμή όπως διαβεβαίωναν οι Τομαράς και Σούρπης και φαίνεται καθαρά αυτό.»
Έγινε ακόμη πιο αποκαλυπτικός στη συνέχεια:
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την σκηνή που ένας ολόκληρος Πούσκας έβριζε τον Λινεμάϊερ στα γερμανικά και τον αποκαλούσε Schwein (γουρούνι) και δεν αντιδρούσε καθόλου. Τόσο ύποπτος ήταν ο ρόλος του Λινεμάϊερ».
Πάμε να δούμε και πως περιγράφει και το τρίτο γκολ στην Αθήνα, το γκολ που έδωσε στον Παναθηναϊκό το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ:
« Βλέποντας τον χώρο φώναξα στον Αντωνιάδη να τραβηχθεί δεξιά. Έτσι και έκανε παρασύροντας δύο αμυντικούς του Αστέρα, τον Μπογκίσεβιτς και τον Παύλοβιτς.
Η μπάλα πάει στον Φυλακούρη μετά από πλάγιο, δημιουργείται κενό από την κίνηση του Αντώνη και εγώ φεύγω με μεγάλη ταχύτητα. Ο Πούσκας καταλαβαίνει τι πρόκειται να συμβεί και φωνάζει με όλη του την δύναμη στον Φυλακούρη: «Καμάρας, Καμάρας».
Η μπάλα φθάνει σε μένα «γκελάτη» από την πάσα του Τότη. Την σταματάω με το δεξί πόδι και όταν σπεύδουν οι αμυντικοί, σουτάρω με το αριστερό και βλέπω την μπάλα να πηγαίνει στο απέναντι σίδερο. Πρέπει να σας πω ότι εκείνη την στιγμή με τόσο δύναμη που είχε η μπάλα θα περνούσε ακόμη και μέσα από τα στήθη του, τα σπλάχνα του και θα πήγαινε στα δίκτυα».
ΥΓ: Μετά από τόσα χρόνια είμαστε αληθινά υπηρήφανοι που διασώσαμε αυτό το σπάνιο υλικό και ας το έχουν οικοιοποιηθεί από τότε όλα αναιξέρετα τα τηλεοπτικά κανάλια και άπαντα τα ειδησεογραφικά και όχι μόνο websites.
Σχολιάστε