Τσεφερίν: «Δεν βοήθησε η τεχνολογία»
Ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντρ Τσεφερίν που σε λίγο καιρό (14/9) συμπληρώνει ένα χρόνο θητείας στην κορυφή της ηγεσίας της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας πιστεύει ότι ίσως αξίζει να εισαχθεί ένα ανώτατο όριο στους μισθούς. Ένα «σάλαρι καπ» περίπου όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους συλλόγους της Ηπείρου και τους λιγότερο πλούσιους ή και τους φτωχούς.
Αν γίνουν πραγματικότητα οι σκέψεις του Σλοβένου κορυφαίου παράγοντα της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας ενδεχομένως θα δημιουργούσε πρόβλημα στις πλούσιες ομάδες της κορυφής, ο οποίες δαπανώντας πάμπολλα εκατομμύρια ευρώ, φροντίζουν και εντάσσουν στο δυναμικό τους, ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά του ποδοσφαίρου.
Ο κ. Τσεφερίν μίλησε πρόσφατα στο περιοδικό «Μλάντινα», ένα εβδομαδιαίο περιοδικό της χώρας του που έχει την έδρα του στην Λιουμπλιάνα.
Τόνισε μεταξύ άλλων ο «ισχυρός ανήρ» του Ευρωπαικού ποδοσφαίρου:
«Οι πιο πλούσιοι σύλλογοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι και το χάσμα μεταξύ τους και των υπόλοιπων γίνεται όλο και μεγαλύτερο». Πρόσθεσε :»Στο μέλλον, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη δυνατότητα περιορισμού των προϋπολογισμών των συλλόγων για τους μισθούς των παικτών».
Δεν προσδιόρισε όμως το χρονικό πλαίσιο και πότε υπολογίζει να προχωρήσει στο θέμα αυτό που σίγουρα απασχολεί πάρα πολλούς συλλόγους, που δεν διαθέτουν ιδιαίτερα οικονομική ισχύ.
Μεγαλύτερος ορθολογισμός
Μάλιστα ο κ. Τσεφερίν θεωρεί ότι πολλοί κορυφαίοι σύλλογοι αποκτούν αρκετές φορές ποδοσφαιριστές πολλούς που στην ουσία δεν τους χρειάζονται και στο τέλος εκείνοι χάνονται…
Έτσι αν γίνει πραγματικότητα η εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου μισθών , τότε αυτό θα αναγκάσει τους συλλόγους να είναι πιο ορθολογικοί.
Ο Πρόεδρος της UEFA, αναγνωρίζει πως : « Θα είναι μια μεγάλη μάχη και η νίκη θα αποτελούσε κατά τη γνώμη μου μια ιστορική αλλαγή».
Να θυμίσουμε ότι η UEFA εισήγαγε κανονισμούς σχετικά με το Financial Fair Play (Δημοσιονομικός κανονισμός), το 2012, οι οποίοι δημιουργήθηκαν ειδικά για να αποτρέψουν τους συλλόγους να ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους.
‘Όμως τρία χρόνια αργότερα, είδαμε την Ευρωπαική Συνομοσπονδία να «χαλαρώνει» κάπως τους κανόνες του Δημοσιονομικού της Κανονισμού, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει ώστε να γίνουν νέες και βιώσιμες επενδύσεις στο Ευρωπαικό ποδόσφαιρο.
Δεν έχει πεισθεί ακόμη για την τεχνολογία
Ο κ. Τσεφερίν ο οποίος διαδέχθηκε στην προεδρία της UEFA , τον Μισέλ Πλατινί, τον Σεπτέμβριο του 2016, μετά την απαγόρευση της ενασχόλησης του γάλλου με το ποδόσφαιρο λόγω παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας από την FIFA, αναφέρθηκε και στον τομέα της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα στο video replay και δεν έχει πεισθεί ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιηθεί σε επίσημα παιχνίδια.
Οι τρεις βοηθοί του Διαιτητή με το Βίντεο (VAR- video assistant referee ) το οποίο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Ρωσία, ενόψει και του παγκοσμίου κυπέλλου που θα διεξαχθεί το 2018 στα ίδια γήπεδα και στην μεγάλη αυτή χώρα, θέλει ακόμη πολλές δοκιμές , όπως υποστηρίζει ο κ. Τσεφερίν
«Το VAR θα απαιτήσει πολλές δοκιμές για να με πείσει», δήλωσε ο 49χρονος Σλοβένος κορυφαίος παράγων.
«Δεν απορρίπτουμε την τεχνολογία, αλλά η UEFA δεν έχει ακόμη σχεδιάσει να εισαγάγει τον βοηθό Βίντεο διαιτητή. » Η τεχνολογία του Goalline έδειξε ωραία πράγματα , παρά την αρκετή κριτική που δέχθηκε.
«Ωστόσο, δεν πρέπει να καταστρέψουμε τη ροή του παιχνιδιού επιτρέποντας να παραμείνει η δράση για αρκετά λεπτά κάθε 10 λεπτά.»
Το VAR χρησιμοποιείται πιλοτικά στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, και βοήθησε σε αρκετές περιπτώσεις τους διαιτητές να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Βεβαίως είναι σε αρχικό στάδιο και θέλει ακόμη αρκετή δουλειά, ώστε η Παγκόσμια ομοσπονδία FIFA, να δώσει την έγκρισή της να χρησιμοποιείται και σε επίσημα παιχνίδια της…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo
Σχολιάστε