Ηχηρή σύλληψη Άνχελ Μαρία Βιγιάρ για διαφθορά

Ο πρόεδρος της Ισπανικής Π.Ο και αντιπρόεδρος της FIFA, Ανχελ Μαρία Βιγιάρ- Λόνα, συνελήφθη μαζί με το γιο του και δύο ακόμη στελέχη της ομοσπονδίας σε  έρευνα κατά της διαφθοράς.

Δύσκολες εποχές για Πρίγκηπες! Ο πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της FIFA, Ανχελ Μαρία Βιγιάρ- Λόνα, παλιός ποδοσφαιριστής της Μπιλμπάο,  συνελήφθη την Τρίτη μαζί με το γιο του και δύο ακόμη στελέχη της ομοσπονδίας σε  έρευνα κατά της διαφθοράς.

Το πρωί της Τρίτης, 18 Ιουλίου,  πραγματοποιήθηκε  αιφνιδιαστική έρευνα από την Ομάδα κατά της καταπολέμησης της διαφθοράς στα περίχωρα της Μαδρίτης όπου εδρεύει η ομοσπονδία. Έκλεισαν διακριτικά τις πόρτες ώστε να μην μπορεί να φύγει κανείς.

Αμέσως οι Επιθεωρητές της ομάδας καταπολέμησης κατά της διαφθοράς   προχώρησαν  στην σύλληψη του Βιγιάρ ,  στα γραφεία της ομοσπονδίας. Ο κ. Βιγιάρ ήταν με καθημερινά ρούχα και αμέσως τον έβαλαν σε αυτοκίνητο ασφαλείας όπου τον ανέλαβαν στις 3:03μμ τοπική ώρα (4μμ Ελλάδος) πράκτορες.

Ο Βιγιάρ , ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της UEFA, ήταν ύποπτος για τη  διοργάνωση αγώνων για την εθνική Ισπανίας,  που  οδήγησε σε μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες  που επωφελήθηκε ο ίδιος και ο γυιός του Γκόρκα , όπως  δήλωσε ο αξιωματούχος της Εισαγγελικής Αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Εισαγγελέας και η ισπανική αστυνομία δήλωσαν ότι ο Βιγιάρ , ο γιος του Γκόρκα Βιγιάρ  κρατούνται , ενώ παράλληλα έγιναν έρευνες και συνεχίζονται να  τόσο στα κεντρικά  γραφεία της ομοσπονδίας , όσο και σε άλλα κτίρια.

Παράλληλα άλλοι αστυνομικοί με πολιτικά πήγαν στους χώρους που εκπαίδευσης των εθνικών ομάδων της Ισπανίας στο  LasRozas, λίγο έξω από την ισπανική πρωτεύουσα, όπου και συνέλαβαν τον Χουάν Παδρόν Μοράλες , αντιπρόεδρο των πάσης φύσεως Οικονομικών υποθέσεων της Ομοσπονδίας, καθώς και τον επίσης πρόεδρο της Περιφερειακής ομοσπονδίας της Τενερίφης, Ραμόν Ερνάντεθ

Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν κατόπιν κατηγοριών για κακή διαχείριση, υπεξαίρεση κεφαλαίων, διαφθορά και παραποίηση εγγράφων ως μέρος μιας έρευνας για τα οικονομικά των ομοσπονδιών.

          Η    Επιχείρηση «Σούλε»

Η Διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου μόλις επληροφορήθην το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση:

«Έχουμε λάβει υπόψη τις εκθέσεις των ΜΜΕ σχετικά με την κατάσταση του κ. Βιγιάρ Λόνα. Καθώς το θέμα φαίνεται να συνδέεται με τις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, προς το παρόν σας παρακαλούμε να τις παραπέμψετε για περισσότερες λεπτομέρειες».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την Πολιτοφυλακή  η επιχείρηση αυτή, ονομάζεται  «Soule», και είχε ξεκινήσει το 2016 μετά από καταγγελία που υπέβαλε το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της Ισπανίας, στην Ανεξάρτητη επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς . Ο δικαστής Σαντιάγο Πέρεθ είχε δώσει εντολή στους δύο Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς τον  Ιναμκουλάδα Βιολάν και την Εσθιρ Γκονθάλες , μετά από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που είχε λάβει και αμέσως ζήτησε να ξεκινήσει εμπιστευτική έρευνα παρακολούθησης των τηλεφώνων των υπόπτων.

Ένα άλλο δικαστήριο στο Majadahonda (Μαδρίτη) διερευνά  ταυτόχρονα τον Βιγιάρ  και άλλα κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδίας για τη φερόμενη υπεξαίρεση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ (1.380.000 $) στις δημόσιες επιδοτήσεις που προορίζονται για εκπαιδευτικά προγράμματα σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική.

Ένα από αυτά τα έργα ήταν μια αθλητική σχολή στην Αϊτή ως τμήμα της ισπανικής αναπτυξιακής βοήθειας,  μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 που κατέστρεψε το έθνος της Καραϊβικής, ένα από τα φτωχότερα στον κόσμο.

Τα κεφάλαια δεν έφτασαν  ποτέ στην Αϊτή και το σχολείο δεν κατασκευάστηκε ποτέ! Παρά το γεγονός ότι ο Βιγιάρ είχε υπογράψει ένα  έγγραφο για το αθλητικό συμβούλιο της Ισπανίας που πιστοποιούσε ότι τα χρήματα είχαν φτάσει στον προορισμό τους.

 

Ισχυρίστηκε αργότερα ότι η υπογραφή δεν ήταν δική του και ότι ήταν πλαστογραφημένη.

Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε η Πολιτοφυλακή την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται  πάρα πολλές αιφνιδιαστικές επιδρομές τόσο σε διάφορες επιχειρήσεις αλλά και σε πολλά ιδιωτικά σπίτια που συνδέονται με τους συλληφθέντες.

Στις έρευνες που έγιναν από το 2016 και μετά ο  έλεγχος οδήγησε τον Εισαγγελέα να αρχίσει να  υποψιάζεται ότι ο Άνχελ Μαρία Βιλάρ  «θα μπορούσε να διοργανώσει αγώνες της ισπανικής εθνικής ομάδας με άλλες εθνικές ομάδες, κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό συμβόλαια  για υπηρεσίες και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες προς όφελος του γιου του».

Το γραφείο του εισαγγελέα δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι ο Παδρόν  και ο γραμματέας της Τενερίφης «ευνόησαν τη σύναψη συμβάσεων εργασίας» για δικό τους όφελος.

Ο Ίνιγκο Μεντέθ ντι Βίγκο, υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, βγήκε στο εθνικό δίκτυο TVE   και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στην Ισπανία οι νόμοι επιβάλλονται, οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους και κανείς, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

Προς το παρόν τόσο η Ισπανική ομοσπονδία όσο και η περιφερειακή της Τενερίφης αποφεύγουν να πάρουν θέση στο επίμαχο θέμα…

Η Ευρωπαική  Συνομοσπονδία  περιορίσθηκε σε δήλωσή της ότι «γνώριζε τις εκθέσεις σχετικά με τον κ. Βιγιάρ Λόνα

«  Δεν έχουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού ανακοίνωσε  ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα  που διαθέτει στην κατοχή του,  για να διασφαλίσει ότι οι διαγωνισμοί δεν θα επηρεαστούν» από τις συλλήψεις.

Ο 67χρονος Βιγιάρ, παλιός σκληροτράχηλος μέσος της Αθλέτικ Μπιλμπάο  , είναι πρόεδρος της Ισπανικής ομοσπονδίας από το 1988.   Νωρίτερα είχε εργασθεί ως δικηγόρος.  Εκλέχθηκε στην εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ πριν από 25 χρόνια και στην κυβερνητική επιτροπή της FIFA πριν από 19 χρόνια. Έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις νομικές και διαιτητικές επιτροπές και των δύο  οργανώσεων.

Επι θητείας του που συνεχίζεται η ομάδα των «φούριας Ρόχας» πέτυχαν τις μεγαλύτερες νίκες τους! Κατέκτησαν το Παγκόσμιο κύπελλο του 2010 και δύο φορές αυτό του Ευρωπαικού πρωταθλήματος το 2008 καθώς και του 2012

Τον Μάιο ο Βιγιάρ υπερίσχυσε στις εκλογές για 8η φορά στην καριέρα του, καθώς ο μοναδικός του αντίπαλος, Χόρζε Πέρεθ αποσύρθηκε από τις εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί θεώρησε ότι η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ήταν παράτυπη..

Ο γιος του, Γκόρκα, εργάστηκε τα τελευταία χρόνια για τη CONMEBOL (αντίστοιχη της ΟΥΕΦΑ, στη Λατινική Αμερική) ως διευθυντής του νομικού τμήματος και στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής  για τρεις πρόεδροι που συμμετείχαν στην αμερικανική ομοσπονδιακή έρευνα. Τον Ιούλιο του 2016 ο Γκόρκα Βιγιάρ αποχώρησε από την CONMEBOL .

Ο πατέρας του, Άνχελ Βιγιάρ (φίλος του Μισέλ Πλατινί καθώς και του Μπλάτερ )   βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της πολιτικής της FIFA και της UEFA από τη δεκαετία του 1990 και έχει συνεργαστεί στενά με διάφορους διεθνείς ηγέτες ποδοσφαίρου, οι οποίοι από τότε έχουν κατηγορηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η συμπεριφορά του στην τελευταία έρευνα όπως διατυπώθηκε από τον Αμερικανό, πρώην Εισαγγελέα και επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας της ΦΙΦΑ, Μάικλ Γκαρσία , στην έκθεσή του, ανέφερε ότι «δεν ήταν πρόθυμος να συζητήσει για τα γεγονότα και τις περιστάσεις της υπόθεσης…».

Και φυσικά αναφερόταν τόσο στην προσφορά που είχε καταθέσει η κοινή υποψηφιότητα Ισπανίας- Πορτογαλίας για να φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο του 2018 όπου λέγεται πως δημιουργήθηκε ένα σύμφωνο ψηφοφορίας που ενέπλεξε ψηφοφόρους της Νοτίου Αμερικής για να ανταλλάξουν υποστήριξη με το Κατάρ. Το Μουντιάλ του 2018 πάντως το κέρδισε να το διοργανώσει (την τελική φάση) η Ρωσία…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: