Δεν πάει ξανά για πρόεδρος ο Ρουμενίγκε

O εκτελεστικός πρόεδρος της Μπάγερν και πρόεδρος της ECA (Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων), Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές. 

O εκτελεστικός πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, και πρόεδρος της ECA (Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων), Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε  την Πέμπτη στην συνεδρίαση της επιτροπής του που έγινε στην Μαδρίτη, ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές.

Ο 61χρονος Ρουμενίγκε πήρε την απόφασή του μετά από ώριμη σκέψη. Τόνισε χαρακτηριστικά: Μετά από έντονα, επιτυχημένα και καλά χρόνια πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να περάσει η ευθύνη αυτή . Πάντα πίστευα ότι αυτό το γραφείο πρέπει να κρατείται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η απόσυρσή μου από το αξίωμα εκφράζει την ειλικρίνειά μου σχετικά με αυτό το ζήτημα. »

Η  Ευρωπαική  Ομοσπονδία Συλλόγων  ιδρύθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2008. Ο Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε είχε διορισθεί τότε πρόεδρος της νεοσυσταθείσας ομοσπονδίας, η οποία στην ουσία είχε διαδεχθεί την G 14 (το λόμπι των ισχυρών της Ευρώπης) και αποτελούσε πρόταση του τότε προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Έτσι ο γερμανός διοικητικός ηγέτης της Μπάγερν Μονάχου έγινε και ο πρώτος της πρόεδρος , κάτι που διατήρησε για τρεις θητείες.  Αρχικά, η Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων είχε  137 μέλη , ενώ τώρα έχουν αυξηθεί στα  220. Δείγμα ότι κάτι λειτουργεί πολύ θετικά. Μάλιστα στη νέα Εκτελεστική επιτροπή της UEFA θα συμπεριλαμβάνονται πλέον, τόσο ο πρόεδρος της ECA , όσο και ο αντιπρόεδρος, και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι.

Να είμαστε υπερήφανοι

«Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που επιτύχαμε σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA», προσθέτει ο Ρουμενίγκε.

«Όλοι  οι ποδοσφαιριστές μας  είναι ασφαλισμένοι για όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και οι σύλλογοι λαμβάνουν τώρα αποζημίωση όταν οι επαγγελματίες τους συμμετέχουν σε Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Επιπλέον, οι σύλλογοι έχουν τώρα δύο έδρες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UEFA και συνεπώς συμμετέχουν στον προγραμματισμό του ημερολογίου των αγώνων και άλλων σημαντικών αποφάσεων σχετικά με τους συλλόγους «, εξήγησε ο Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε .

Για τον Ρουμενίγκε ένα θέμα είναι πολύ σημαντικό:

«Οι σύλλογοι του ECA απολαμβάνουν μεγάλη αρμονία και αλληλεγγύη. Οι μεγαλύτεροι σύλλογοι όπως οι νικητές του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης  συνεργάζονται με μικρότερους συλλόγους όπως η UE Sant Julia από την Ανδόρα και τα αντιμετωπίζουν αναλόγως. Οι ευρωπαϊκοί κορυφαίοι σύλλογοι,  αισθάνονται μεγάλη αλληλεγγύη με τους μεσαίους και μικρούς συλλόγους, ενώ οι μικρότεροι όμιλοι έχουν μια κατανόηση για τις ανάγκες των μεγάλων συλλόγων. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος  για αυτό το γεγονός. Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων  αποκαλείται «Η φωνή των συλλόγων» και νομίζω ότι μπορούμε σήμερα (ΣΣ: την Πέμπτη)  να πούμε με εμπιστοσύνη: Η ECA είναι πράγματι η φωνή των συλλόγων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. »

Τα επιτεύγματα της   ECA  ήταν δυνατά μόνο λόγω του διαλόγου και της επιτυχημένης συνεργασίας με τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τις πολιτικές και μη πολιτικές οργανώσεις και τους συλλόγους, όπως ο Ρουμενίγκε , κορυφαίος  Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής των ετών 1980 και 1981,και συνεχίσει :

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο  της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο , για την προθυμία συνεργασίας και τη συνολική συνεργασία. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Μισέλ Πλατινί  και τον Αλεκσάντερ Τσεφερίν , τους δύο Προέδρους της UEFA, με  τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ. Και φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της  ECA , τον Γενικό Γραμματέα, Μικέλε Σεντενάρο  καθώς και όλους τους υπαλλήλους. Επενδύσατε σε μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνη σε μένα και ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικές και ενθαρρυντικές. Σας ευχαριστώ πολύ! »

    Στις 5 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη

Οι επόμενες εκλογές του Συμβουλίου της  ECA θα πραγματοποιηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, όπου θα διοριστεί ο διάδοχος του Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε  ως προέδρου της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων .

 

Οι επιτυχίες της εποχής Ρουμενίγκε

Τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την προεδρία της προεδρίας του Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε , από την ίδρυσή του στις 21 Ιανουαρίου 2008 είναι :

2008: Η ECA (Eυρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων) πέτυχε να δίνει η FIFA  αποζημίωση στους  συλλόγους των οποίων οι ποδοσφαιριστές τους  συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

* Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων απέκτησε λόγο κατά τον προγραμματισμό του ημερολογίου αντιστοίχισης.

* Η Ευρωπαική Ομοσπονδία  συμμετέχει πλέον  σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με τις Ευρωπαικές διοργανώσεις συλλόγων  .

2012: * Η ECA  διασφαλίζει ότι τα όργανα διοίκησης πρέπει να εξασφαλίζουν τους πoδοσφαιριστές  που συμμετέχουν στο τουρνουά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

2015: * Η  ECA επιτυγχάνει την πρώτη συμφωνία στην ιστορία μεταξύ των σωματείων και της FIFA . Μεταξύ άλλων, η συμφωνία αυτή,  καθορίζει ότι οι σύλλογοι συμμετέχουν τώρα σε όλες τις σημαντικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν το ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο .

*  Η ECA  διασφαλίζει ότι οι σύλλογοι  θα λάβουν δύο θέσεις στην Εκτελεστική επιτροπή της UEFA για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

2016: * Δημιουργία της UEFA Club Competitions SA, η οποία θα οργανώσει και θα προωθήσει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο μέλλον. Η UEFA και η ECA εκπροσωπούνται εξίσου για όλα τα δικαιώματα και τις έδρες.

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: